Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK) algılanan enflasyon ile TÜFE arasındaki farklılaşmaya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. 2023 yıl sonunda TÜFE yıllık değişim oranı yüzde 64.77, tüketicilerin tahmininin yüzde 96 olduğu belirtilen açıklamada "Tüketicilerin geçmiş 12 aydaki enflasyon algısını yansıtan ve tek soruluk veri setinden elde edilebilen sonuçlar üzerinden, resmi TÜFE verisini eleştirmek manipülatif ve art niyetli bir yaklaşımdır. Zira tüketicinin enflasyon tahmini ile TÜFE'nin farklılaşması son derece doğaldır" ifadeleri kullanıldı.
TÜİK'in açıklamasının tamamı şu şekilde:
"Bazı basın yayın organları ile sosyal medya hesaplarında Algılanan Enflasyon ve TÜFE'nin farklılaşmasına yönelik haberlerin çarpıtıldığı görülmektedir. TÜFE, her ay 81 il 228 ilçe kapsamında 564.710 fiyat derlenerek enflasyonu uluslararası standartlarda ölçen hesaplama sistemidir. Basında Algılanan Enflasyon olarak ifade edilen veri ise yine TÜİK tarafından gerçekleştirilen Tüketici Eğilim Anketi kapsamında yer alan ve vatandaşlara yöneltilen 'Geçen 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının % kaç arttığını/azaldığını düşünüyorsunuz? Lütfen tahmini oran veriniz' sorusuna verilen cevaplar üzerinden hesaplanabilmektedir. Söz konusu anketin mikro verisi, TÜİK Veri Araştırma Merkezi aracılığıyla talep eden tüm araştırmacıların kullanımına açıktır.
Tüketicilerin geçmiş 12 aydaki enflasyon algısını yansıtan ve yukarıda arz edilen tek soruluk veri setinden elde edilebilen sonuçlar üzerinden, resmi TÜFE verisini eleştirmek manipülatif ve art niyetli bir yaklaşımdır. Zira tüketicinin enflasyon tahmini ile TÜFE'nin farklılaşması son derece doğaldır. Algılanan enflasyon ile TÜFE arasındaki oransal fark Avrupa Birliği ülkelerinde 5 ila 6 kata kadar çıkarken, ülkemizde bu farklılaşma çok daha düşüktür. 2023 yıl sonunda TÜFE yıllık değişim oranı %64.77 iken, tüketicilerin tahmini %96'dır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur"
KRT
“2024’ün ilk 3 ayında emeklinin cebinden bin 500 lira eksildi”34 izlenme
Kulis: Kılıçdaroğlu, 'dokunulmayacak 400 kişi' listesi verilince çok öfkelendi39 izlenme
Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye 5 milyar dolarlık borç açıklaması41 izlenme
Mecliste stajyer öğrencilere taciz! İstenen cezalar belli oldu9 izlenme
WSJ’dan Sezgin Baran Korkmaz iddiası: "Erdoğan'a zarar verecek"50 izlenme
AKP, kaşıkla verip kepçeyle alacak... Memura yüzde 4, iğneden ipliğe yüzde 14 zam150 izlenme
Bakan Tekin'e göre okulda 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' sorgusu rutinmiş19 izlenme
'Milli piyango bileti aldınız mı?' sorusuna vatandaştan atom bombası gibi cevap !226 izlenme
Bir sigara grubu ve bir rakı grubuna daha büyük zam! İşte yeni fiyatlar
AKP'de büyük kavga! "Niye AKP'de duruyorsun?"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, güncel corona verilerini açıkladı: Toplam vefat sayısı 5.260’a, vaka sayısı ise 207.897’ye yükseldi!
Enflasyon Temmuz'da zirve yapacak