Terkoğlu'nun Cumhuriyet'te "Milli Ordu’ yerine ‘Hükümet Ordusu" başlığıyla yayımlanan yazısının bir bölümü şöyle:
YAŞ adım adım partileşti
15 Temmuz’dan sonra 150 civarında general ve amiral FETÖ gerekçesiyle ihraç edildi. Hükümet ise bunu gerekçe göstererek TSK’nin teamüllerine dayanan kuralları değiştirdi.
Darbe öncesinde 1612 Sayılı YAŞ Kanunu’nun 2. maddesi şöyleydi:
“YAŞ üyeleri; Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, Kuvvet Komutanları, Ordu Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Donanma Komutam ile Silahlı Kuvvetler kadrolarında bulunan orgeneral ve oramirallerdir...”
Bu, 15 şûra üyesinden 13’ünün asker olması anlamına geliyordu. Kontrol askerlerdeydi.
Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminden sadece 10 gün sonra, yani 25 Temmuz 2016’da, yayımladığı 669 sayılı KHK ile kuralı şöyle değiştirdi:
“YAŞ üyeleri; Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları (5 kişi), Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanıile Kuvvet Komutanlarıdır.”
Bu; 10 hükümet üyesine karşılık 5 asker demekti.
15 Temmuz 2018 tarihli kararnameyle YAŞ’ın yapısı yeniden düzenlendi. Buna göre YAŞ üyeleri: Cumhurbaşkanı yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile Kuvvet Komutanları oldu. Cumhurbaşkanı ise “gerekli gördüğü hallerde” toplantıya katılıyor.
Yeni düzenleme ile Cumhurbaşkanı dışında YAŞ, 7 hükümet üyesi ve 4 asker üye haline geldi.
Yetmedi...
Terfileri belirleyen 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun 49. maddesi daha önce “Genelkurmay Başkanının teklifi ve Yüksek AskeriŞûra’nın üçte iki çoğunluğunun kararı ile...” şeklindeydi. 1 Aralık 2018 tarihinde kabul edilen 681 sayılı KHK ile “Genelkurmay Başkanlığı’nın görüşü alınarakMilli Savunma Bakanı’nın teklifi üzerine Yüksek Askeri Şûra’nın üçte iki çoğunluğunun kararı ile...” olarak değiştirildi.
Bu, TSK’deki terfi sisteminin tek hâkiminin hükümet olması demek. Artık bakan teklif ediyor, diğer hükümet üyeleri el kaldırıyor, askerler uygun bulmasa da terfi kararları alınıyor. TSK’nin geleceğinde Maliye Bakanı Damat’ın oyu önemli, 40 yıl asker üniforması giymiş orgeneralin görüşü önemsiz halegeldi. Askerler ne düşünürse düşünsün, ordunun teamülleri ne olursa olsun, hükümet kendi istediği orduyu kuruyor.
http://www.krttv.com.tr/gundem/tskningelecegindedamatinoyuonemli40yilaskeruniformasih11086.html
"Esnaf artık durumu açıklama gereği duyuyor"48 izlenme
Özgür Özel’den YSK’nin Hatay kararına tepki: "Siyasi talimat bu sefer gizli kapaklı verilmemiştir"18 izlenme
Seçil Erzan ikinci kez hakim karşısında: "Emre Belözoğlu’nun 800 bin dolarını Semih'e verdim"29 izlenme
Narin'in Yengesi Hediye Güran hakkında yeni gelişme207 izlenme
Serdar Öktem suikastında yeni gözaltılar5 izlenme
İmamoğlu tezahüratından rahatsız olan MHP'ye CHP'den jet yanıt9 izlenme
AKP'nin isteğini reddeden İmamın başına gelmeyen kalmadı23 izlenme
Gıda faturası 1,8 trilyon dolarla rekor kırdı26 izlenme