Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Bilal Erdoğan’ın imam hatip lisesinden arkadaşı Burak Aksüs’e ihalesiz verdiği arsa Sayıştay denetimine takıldı. Denetim raporunda, “İhalesiz olarak sonuçlandırılan işlem sonucu, Ataşehir gayrimenkulleri, muazzam bir eksi farkla yükleniciye teslim edilmiştir” dendi.
TMSF’nin alacağı nedeniyle el koyduğu Ataşehir’deki arsalar ile ilgili olarak, ihale yapılmadan Aksüs Yapı ve Entegre Atık İşletmeleri Şirketi ile kat karşılığı inşaat yapım işi için hasılat paylaşımı sözleşmesi imzalandı. Sözleşmede, hasılatın yüzde 45’i olan 324 milyon TL’nin TMSF’ye altı eşit taksitte ödenmesi yer aldı.
YANDAŞLARIN İŞ ORTAKLIĞI
BirGün’ün ortaya çıkardığı olayda, arsanın verildiği Aksüs İnşaat’ın kurduğu iş ortaklığında Erdoğan’ın çocukluk arkadaşı olan Mehmet Gür’ün ortağı Celal Demirtaş’a ait Reyhan İnşaat da ortak olarak yer aldı. Konsorsiyumun üçüncü ve son ortağı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde hızla zenginleşen Bağce kardeşlerin Marmara Fidancılık ve Seracılık A.Ş adlı şirketi oldu.
KIYAK İÇİN ZARARINA VERİLMİŞ
Sayıştay’ın denetim raporuna göre, bir gayrimenkul değerleme ve danışmanlık şirketine hazırlattırılan raporda da “Hasılat paylaşımı oranının, bölgede yapılan araştırmalar sonucu, yüzde 66,50 olarak takdir edildiği” belirtilmesine rağmen yüzde 45 üzerinden anlaşıldı. Sayıştay raporunda, “TMSF tarafından ihalesiz olarak sonuçlandırılan işlem sonucu, Ataşehir gayrimenkulleri, rayice kıyasen muazzam bir eksi farkla yükleniciye teslim edilmiştir” dendi.
Raporda, Burak Aksüs’ün şirketine verilen arsa için ilan, duyuru ve ihale yapılmamasının yanı sıra işlemin “şirketin teklifi” üzerine gerçekleştiği vurgulandı. Burak Aksüs ile TMSF arasında yapılan anlaşmada yer alan hasılat payının altı taksitte ödenmesi yükümlülüğü de yerine getirilmedi. Aksüs, ilk taksiti bile TMSF’ye ödemedi.
Sayıştay raporlarında şirketin keyfi olarak seçildiğine vurgu yapılarak, şirketin ödemesi gereken tutarın da TMSF tarafından ödendiği şöyle anlatıldı: “Zaman ilerledikçe, ihalesiz biçimde ve keyfi olarak seçilen yüklenicinin bu işi sonuçlandıramayacağı daha kolay anlaşılır hale gelmiş, hatta 28.01.2019 tarihinde Fon’a yaptığı başvuruyla firma tarafından yaptırılan proje tadilatına ilişkin ruhsata esas harç tutarı olan 1 milyon 308 bin 217,54 TL’nin ödenmesinin finansmanını sağlayamadıklarından, söz konusu bu tutarın Fon tarafından ödenmesini talep etmiş ve 2019/64 sayılı Fon Kurulu Kararı ile de bahse konu tutar Fon bütçesinden ödenmiştir.”
https://www.birgun.net/haber/tmsfdenbilalinarkadasiicinmuazzamzarar270136
CHP, salgın sürecinde ihtiyacı olan 7.7 milyon yurttaşa yardımda bulundu!89 izlenme
Beyaz TV’de İBB paniği! Canlı yayına bağlanan avukat icraatları övünce spiker ne yapacağını şaşırdı!40 izlenme
iHL’de 32 derslikten 28’i öğrencisizlikten çürüyor32 izlenme
Dünya Bankası açıkladı: Türkiye, gıda enflasyonunda dünya sekizincisi oldu30 izlenme
Tabelalardan sonra Türkçe'ye bir suikast daha! Ünlü markadan Arapça katalog65 izlenme
AKP'li vekilden şeytanın aklına gelmeyecek yol: Akrabasına koltuk bulmak için makam üretti12 izlenme
83 yıl oldu: Ulu Önder Atatürk, tüm yurtta minnet ve özlemle anılacak44 izlenme
CHP'li Engin Altay: "TSK, madenciler deprem bölgesine yetiştirilebilseydi en az 10 bin kişi hayatta olacaktı"31 izlenme
Veli Ağbaba: "Solda resim Şehit Osman sağdaki resim yüzsüz Osman'ın"
Vatandaş işsizlikten kırılıyor! 9 kişinin alınacağı temizlik kadrosuna 1.143'ü üniversite mezunu olmak üzere "5 bin 217 kişi" başvurdu!
Polonez işçilerine bu kez de Çatalca Müftüsü'nden müdahale! 'Böyle hak aranmaz' diyerek işçilere saldırmaya kalktı
BBC'den çok konuşulacak Kılıçdaroğlu analizi: "Yumuşak Diliyle Erdoğan'ın Antitezi"