Dolar/TL haftayı 23,68 seviyesinden kapatırken, kurda üst üste artış serisi 15. haftaya taşındı.
Bloomberg’de dün yayımlanan haberde, TL’nin son 24 yılın en uzun kayıp serisini yaşadığına işaret edildi.
Geçen hafta dolar karşısında yüzde 11’lik kayıp yaşayan TL, bu hafta yüzde 1’lik kayıp daha yaşadı.
Haberde, Türkiye’de iş başına gelen yeni ekonomi yönetiminin döviz piyasasına müdahaleleri sınırladığına ve TL’deki düşüşün 28 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesi sonrasında hızlandığına işaret edildi.
Haberde ayrıca, seçimler öncesindeki 18 ayda TL’yi desteklemek için Merkez Bankası (TCMB) tarafından yaklaşık 200 milyar dolarlık rezerv kullanıldığı ancak yine de bu dönemde TL’nin dolar karşısında en çok değer kaybeden gelişen ülke para birimlerinden biri olmaya devam ettiği aktarıldı.
Seçimler sonrasında Erdoğan’ın iki eski Wall Street bankeri olan Mehmet Şimşek ile Hafize Gaye Erkan’ı ekonomi yönetimine atadığı, bu adımın da ağır devlet müdahalesi politikasının ardından TL’nin değerinin serbest piyasada belirleneceği bir politikaya dönüş sinyali olarak değerlendirildiği belirtilen haberde, Türkiye’nin tahvil ve hisse senetlerine yabancı sermaye girişinin artacağı beklentisinin olduğu belirtildi.
Nitekim, geçen hafta tahvil ve hisse senedi piyasasına toplamda 287 milyon dolarlık yabancı girişi oldu. Bu rakam, Aralık 2022 sonrasındaki en yüksek haftalık yabancı girişi olarak kayıtlara geçti.
Sözcü
Anketlerden AKP’ye üst üste şok! Seçmen ittifakı terk ediyor…62 izlenme
Narin cinayetinde babadan yeni iddia: "O gün Nevzat’ın kırmızı arabası köyde değildi"33 izlenme
Depremzedeler için kurulan çadır kentte 4-6 yaş için alelacele Kuran kursu açtılar54 izlenme
Tarkan isyan etti: "Başıboş psikopatları toplayın, erkekliğimden utanır oldum"31 izlenme
Savaş Türkiye'nin dibine kadar geldi: Sınırdaki kent vuruldu22 izlenme
Gençlere vergisiz cep telefonunda yeni detaylar50 izlenme
İhaleyi kaptılar tek bir adım bile atmadılar!98 izlenme
LPG’ye zam geliyor!59 izlenme
11.3 milyon vatandaş yardıma muhtaç
Erdoğan’ın memleketinde oturma eylemi: "Reis mağdurdan yanaydı şimdi zenginden yana"
Sel felaketinin korkunç görüntüleri! Dükkânı nasıl yıktığını kaydetmişler!
Sancaktepe belediyesinde baklava yolsuzluğu! AKP döneminde 3,5 milyon lira harcamışlar!