Yok bu kadarı da olmaz dedirten haber tarımla ilgili... Avrupa Birliği tarımsal ve kırsal alanları desteklenmesi için verilen parayla düğün salonunun desteklendiği Sayıştay raporuyla ortaya çıktı. Sayıştay’ın 2022 yılı denetim raporuna göre; Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Avrupa Birliği’nin kırsal kalkınma amacıyla desteklediği IPARD II projesi kapsamında düğün salonlarına destek verdi. Raporda, 'Yatırımlar arasında ‘yeme içme tesisi' adı altında yapılan fakat düğün salonu olarak faaliyet gösteren yatırımlar da bulunduğu yaptığımız tespitlerle anlaşılmıştır” denildi.
Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun 2022 yılı hesaplarına ilişkin Sayıştay Raporu, yayınlandı. Raporda Avrupa Birliği tarafından kırsal kalkınma için desteklenen IPARD II (Instrument for PreAccession Assistance IPA II) programının amacı dışında kullanıldı tespit edildi.
Rapora göre “Kırsal Turizm ve Rekreasyonel Faaliyetler” kapsamında desteklenen yatırımlarda, “kırsal alan” tanımının dışına çıkıldı. Raporda, “... Verilen desteklerin, az sayıdaki istisna dışında, deniz tatilini hedefleyen oteller ile şehir oteli niteliğindeki otellere verildiği, yatırımlar arasında ‘yeme içme tesisi’ adı altında yapılan fakat düğün salonu olarak faaliyet gösteren yatırımlar da bulunduğu yaptığımız tespitlerle anlaşılmıştır” değerlendirmesi yapıldı.
SAYIŞTAY TESPİT ETTİ KURUM "YOK" DEDİ
Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, denetim raporundaki tespitler ile ilgili Sayıştay’a açıklama yaptı. Açıklamada, “Kurumumuz tarafından düğün salonlarına herhangi bir destek verilmemekte olup, başvuru aşamasında sunulan teknik proje kapsamında gerçekleştirilen incelemelerde, yemeiçme tesisi olarak düğün salonu amacı ve ismi taşıyan ve gelindamat odası ve benzeri mahal adlarıyla planlanan yatırımlar uygun görülmemektedir” savunması yapıldı.
Sayıştay ise kurumun açıklamasına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
“Malatya ve Elazığ ili Karakovan ilçesinde yapılan kimi yatırımların, düğün organizasyon hizmeti vermek amacıyla projelendirildiği yerinde yapılan incelemelerle anlaşılmıştır. Farklı illerden seçilen örneklem üzerinden yapılan incelemeyle elde edilen sonuçlar, bu kapsamda verilen desteklerin, politika belgelerine aykırılığını ve başvurucuların, desteğin amacına uygun olmayan faaliyet gösterdiğini açıkça ortaya koymakta olduğundan, verilen desteklerin IPARD Programı'na uygun bir anlayışla yalnızca kırsal turizmi destekleyecek şekilde kullanılmasının sağlanması gerekmektedir.”
Rapor göre program şu düzenlemeyi içeriyordu:
“Ülkenin arkeolojik, tarihî ve doğal kaynaklarına; yerel özelliklere ve kırsal turistik mekanların çokluğuna rağmen halen Türkiye’de kırsal turizm yaygın ve profesyonelleşmiş düzeyde değildir. Alternatif mekan arayan insanların değişen talepleri ile kırsal turizm Türkiye’nin kırsal kalkınmasında önemli bir rol oynayabilir. Kıyılar ve başlıca turizm beldelerindeki ana akım turizme ek olarak Türkiye’nin yüksek doğal, arkeolojik, kültürel değerlerini tanıtması gerekmektedir. Bunu, bahsi geçen yerlerdeki altyapıyı geliştirmeden başarmak olanaksızdır. Yeni konaklama tesisleri ve rekreasyonel alanlara ihtiyaç olduğu gibi hâli hazırda mevcut olan tesislerin de yenilenmeleri gerekmektedir."

Yeniçağ
Türkiye'nin gözü bu davada! Başhekimden ilk savunma: 'Kamu hastaneleri bunun daha ilerisinde'37 izlenme
AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu'nun bakanlık jetiyle yolculuk yapması tepki topladı36 izlenme
Yozgatlı çiftçinin tonlarca soğanı çillenip çürüdü: "Şu anda sıkıntı içindeyiz. Hiçbir başvuru olmadı, devlet gelip de kaça satılır, kaça alınır bunları bir araştıran olmadı"25 izlenme
Seçimler öncesinde provokasyonlar başladı: İBB sorumluluğundaki Gayrettepe M2 metro hattında, kimliği belirsiz kişiler yürüyen merdivenleri durdurdu!39 izlenme
Emekliye "seçim ayarlı" sürprizler: Ek zam gelebilir, ikramiyeler artacak39 izlenme
41 bin yoksulun elektriğini kestiler26 izlenme
AKP'li siyasetçinin çocuğa tecavüz eden oğluna 'iyi hal' indirimi!117 izlenme
‘Milyonlarca araç trafikten men edilebilir’37 izlenme
Narin Güran davasında yeni gelişme: Mahkeme kararını verdi
Rutkay Aziz'den sanatçıların gözaltına alınmasına sert tepki! İmamoğlu için net konuştu: "Sanatçıların gözaltına alınması büyük haksızlık"
AKP'li Çerçioğlu istemedi iddiası: Aleyna Tilki ve Edis konseri iptal edildi
Emekli ve memur zammında tüm tahminleri boşa çıkaran hesap: 12 bin 292 TL detayı