Makam arabasıyla gittiği bir tarikat evinde, askeri üniforması üzerindeki sarık ve cüppe ile fotoğraflarının ortaya çıkmasının ardından hakkında Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından inceleme başlatılan Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın Deniz Harp Okulu mezunu olmadığı saptandı. Mehmet Sarı’nın, sivil üniversiteyi bitirdikten sonra mühendis kadrosundan “sözleşmeli subay” olarak istihdam edilmek üzere Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na alındığı ortaya çıktı.
Sarı’nın, “sözleşmeli subay” kadrosunda olduğu için Harp Akademisi’ne gitme, dolayısıyla general ve amirallik için gerekli olan “kurmay” olma, albaylıktan daha üst bir rütbeye yükselme hakkı da bulunmuyordu.
Ancak 15 Temmuz sonrası düzenlenen bir kararname ile astsubaylıktan subaylığı geçenler dahil, akademiye gidip kurmay olma koşulu aranmaksızın tüm subaylara Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla generalamiral olma olanağı tanındı. Cumhuriyet'in haberine göre; tekkede sarık ve cüppe ile fotoğrafları yayımlanan Sarı, bu düzenleme ile karacılarda alay komutanlığı ile eşdeğer bağımsız bir görev olan filotilla komutanlığına getirildi. Kurmaylık hakkı tanındı ve Harp Akademisi’ni bitirmiş kurmay subaylar YAŞ’ta emekli edilirken aynı YAŞ kararları ile amiralliğe yükseltildi.
Sarı’nın TSK içindeki lakabının da “Hoca efendi” olduğu ileri sürülüyor. 5 Ağustos 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan YAŞ kararı uyarınca Tersaneler Genel Müdür Yardımcısı olan Sarı, Deniz İkmal Komutanlığı’na atanmıştı.
Sarı’nın görev yaptığı Deniz Kuvvetleri, 2000’li yıllar boyunca FETÖ’nün en çok hedef aldığı kurumlardan birisi oldu. Ergenekon benzeri davalarla birçok denizci subayastsubay kurumdan tasfiye edildi. Kuvvetler göz önüne alındığında en çok personel kıyımının uygulandığı kuvet burası oldu. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ’cülerin kurumdan ihracı nedeniyle Deniz Kuvvetleri’nde amiral ve komutan sıkıntısı yaşandı.
Sağlık Bakanı Koca corona virüsü tablosunu paylaştı: 19.557 yeni vaka tespit edildi, 13.401 kişi sağlığına kavuşurken, 245 kişi hayatını kaybetti!37 izlenme
A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın Sırbistan'ı yenerek Avrupa Şampiyonu olmasının ardından Göcek'e dönen kaptan Eda Erdem'e coşkulu karşılama49 izlenme
Olcay Kılavuz Sinan Ateş cinayeti hakkında ilk kez konuştu: 'Zerre dahlim olsa kafama sıkarım'54 izlenme
Meclis'teki istismar skandalında yeni gelişme: 17 yaşındaki çocuk hamile kaldı iddiası6 izlenme
İsrail şiddeti artırdı: Sadece sivilleri değil hastaneleri de hedef alıyor28 izlenme
Barış Pehlivan hakkında denetimli serbestlik kararı38 izlenme
Sarayda yaşayan RTE, fakirliği bakın nasıl övdü! 'Müminin görevi varlıkta şımarmamak, yoklukta sabretmektir'140 izlenme
Cerrahpaşalı uzman uyardı: Bu iş ricayla olmaz, bir iki haftaya İtalya’yı geçeriz128 izlenme