Hollanda Büyükelçiliği’nin Türk makamları ile temas kurmasının ardından iki kadın gözaltına alındı. Kadınlardan birinin Hollanda vatandaşlığının Çarşamba günü düşürüldüğü ortaya çıktı.
Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok’un Meclis’e verdiği bilgiye göre, beraberinde 3, 4 yaşlarında 3 çocuk bulunan Hollanda vatandaşı 2 kadın, Türkiye’nin 9 Ekim’de başlattığı Barış Pınarı Hârekatı’ndan kısa bir süre önce, Kürt grupların denetimindeki El Hol kampından kaçmayı başardı.
BBC^nin haberine göre, Suriye topraklarından Türkiye’ye geçen IŞİD üyesi kadınlar, Ankara’ya ulaştı. Kadınlar, Hollanda’ya geri dönebilmek için büyükelçilik yetkililerine başvurdu. Hollandalı yetkililerin uyarısı üzerine 2 kadın, Türk güvenlik birimlerince gözaltına alındı.
Bakan Blok’a göre, tutuklu bulunan IŞİD’li kadınların geleceği ile ilgili kararı Türk makamları verecek. Hollandalı bakan, Türkiye’nin kovuşturma yapıp yapmayacağını beklediklerini belirtti:
“Bekleyip göreceğiz. Her şey adım adım ilerleyecek. Önce Türk makamlarının kararını bekleyip, sonra kadınlar konusunda ne yapılması gerektiğini değerlendireceğiz.”
Blok, Türkiye’nin kadınları yargılamaması durumunda Hollanda’nın ülkeye dönüşlerine izin verip vermeyeceği sorusunu yanıtlamadı.
Suriye’den kaçarak Ankara’ya giden kadınlardan birinin, Hollanda’nın Tilburg kentinden Fatima H. olduğu belirtildi. Hollanda Resmi Gazetesi’nin Çarşamba günkü sayısında yayımlanan karara göre, IŞİD üyesi Fatima H.’nın Hollanda vatandaşlığı, “terör örgütü üyesi olduğu” gerekçesiyle iptal edildi.
Bu durumda Fatima H.’nın sadece Fas vatandaşlığı bulunuyor.
Çifte vatandaşlığa sahip diğer kadının da, Hollanda ve Fas uyruklarına sahip olduğu belirtiliyor.
Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı’na göre, IŞİD üyesi kadınların vatandaşlığının iptaline ilişkin süreç, daha önceden başlatıldı.
Hollanda hükümeti, IŞİD üyesi vatandaşlarının ülkeye dönüşüne sıcak bakmıyor. Hükümet, bu kişilerin Suriye ya da Türkiye’de yargılanıp cezalandırılmasından yana.
Suriye’nin kuzeyindeki El Hol ve El Roj kamplarında kalan Hollanda vatandaşı 23 IŞİD üyesi kadın ile 55 çocuğun ülkeye geri getirilmesi için 5 avukatlık bürosu, Hollanda hükümeti aleyhine dava açtı.
Lahey Mahkemesi’nin 1 Kasım Cuma günü başvuruyu ele alması bekleniyor.
https://www.abcgazetesi.com/suriyedekikamptankacanisidlikadinlarankaradagozaltinda52347
İlker Başbuğ’a 3 yıla kadar hapis istemi36 izlenme
Hulki Cevizoğlu 'Atatürk ve Hz. Muhammed'in Sahabeleri gelse, Erdoğan'dan yüksek oy alamaz !'2629 izlenme
Bugün Atatürk’ün ‘En büyük eseri’ Cumhuriyet’in 99’uncu yaşı: YAŞASIN CUMHURİYET!40 izlenme
Kaza yapan adam kavga için araçtan indi karşı taraftaki kişiyi görünce donup kaldı!20 izlenme
Vali'den korkutan uyarı! "Vakalar patladı"81 izlenme
Yasalar böyle kabul ediliyor: AKP'li vekiller önce imza attı, sonra teklifin içeriğini sordu!69 izlenme
Yaşlı nüfus İŞKUR kapısında: Yılın ilk 9 ayında 60-65 yaş üstü 6 bin 349 kişi işe yerleştirildi21 izlenme
Halk 10 yıldır Nas’ın altında kaldı17 izlenme
'Dar gelirli seçmen' anketinde çarpıcı sonuçlar! Saray İttifakı'nın toplam oy oranı...
Erdoğan ‘Fındık’ı bitirdi, üretici sorunu kökünden halletti! "Bir kilo peynir, bir kilo zeytin almıyor" diyerek fındık ağaçlarını baltayla kesti
"Bilal'e anlatır gibi anlatmak" engellendi!
Bu akıl üniversitede rektör: "Demokrasi isteyen kafirdir, tevbe etmezse öldürülmelidir"