Halktv’den Seyhan Avşar’ın haberine göre, Ali Yerlikaya’nın İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturmasından bir gün önce ise Çalışkan’a 'kınama cezası' verildiği öne sürüldü.
Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan’ın arasındaki 'gerilim' uzun yıllara dayanıyordu.
GERİLİM UZUN YILLARDIR VAR
İntihar eden Silivri Emniyet Müdürü Hakan Çalışkan’ın ölümüyle ilgili İstanbul’da yürütülen soruşturmada da Süleyman Soylu’nun adı geçmişti. Soylu, bu nedenlerle Çalışkan’ı geçmişte görevden almak istemiş ve bunu büyük bir ‘çalışma’ sonucu başarmıştı. Çalışkan’ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevinden alınmasının ardından Çalışkan’ın tüm kadrosu tayin dönemi olmamasına rağmen yurdun dört bir yanına sürülmüştü.

PEKER’E KORUMA
Ancak ikili arasındaki gerilim Mayıs 2021’de ortaya çıktı. Suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarının gündemin ilk sıralarında olduğu süreçte, bir televizyonun canlı yayınına katılan Soylu, Sedat Peker’e özel polis koruması verilmesiyle ilgili Çalışkan’ı suçlamıştı.
“TOPLUM SOYLU’DAN RAHATSIZ” DEDİ
Eski Bakan Soylu’nun Çalışkan’ı suçlamasının ardından o dönem konuşan Mustafa Çalışkan, Soylu hakkındaki iddialarına ilişkin, “Allah’a sığınıyorum” demişti. “Soylu tarafından açığa alınmayı bekliyor musunuz?” şeklindeki sorumuza ise Çalışkan, “Türkiye’deki en dürüst insanı neden dolayı açığa alacaklar çok merak ediyorum. Çıksın bir görelim bakalım. Türkiye’de insanlar var. Dürüst siyasetçiler var. En başta Sayın Cumhurbaşkanı var. Mustafa Çalışkan gibi bir insanı açığa kim alacak, nasıl alacak bir görelim bakalım. Çok merak ettim” diye yanıt vermişti. “Soylu’nun açıklamaları sizde herhangi bir rahatsızlık yaratmıyor mu?” soruma ise Çalışkan, “Bence toplum rahatsız. Benim rahatsız olmam çok da önemli değil” ifadelerini kullanmıştı

DAVA AÇTI
Mustafa Çalışkan’ın bu açıklamaları o dönem gündeme bomba gibi düşmüştü. İkili arasındaki gerilim net bir şekilde ilk kez ortaya çıkarken Çalışkan hakkında soruşturma başlattığı ortaya çıktı. 2 Haziran tarihinde ise Çalışkan’a kınama cezası verildi. 2 Haziran tarihinde Soylu milletvekili seçilmişti. Ancak henüz Meclis’te yemin etmemişti. Çalışkan’a verilen bu cezanın ertesi günü İstanbul Valisi olan Ali Yerlikaya İçişleri Bakanı olarak görevlendirilirken Soylu’nun bu hamlesi bürokraside “Çalışkan’a giderayak son darbe” olarak değerlendirildi.
Çalışkan’ın ise bu cezanın iptali için idare mahkemesinde dava açtığı öğrenildi.
Yeniçağ
İsrail'e çelik ihraç eden isim MÜSİAD üyesi çıktı! Hem Erdoğan'dan hem de Ali Erbaş'tan ödül almış38 izlenme
Tarikatçı dernekten depremzedelere: "Ölmeden önce tövbe edin!"38 izlenme
Kahramanmaraş'ta okulda silah sesleri: 4 can kaybı 20 yaralı var26 izlenme
CHP, masasındaki son anketi paylaştı: 'Ülkeye bugün yaşatılanların tek nedeni bu tablo'21 izlenme
Avukatları her şeyi itiraf etti: Dilan-Engin Polat'ı 300 milyonluk naylon fatura yaktı30 izlenme
Dar gelirli vatandaş mahalle mutfaklarına koştu! Kavurma, pilav, tatlı 3 TL51 izlenme
Eskişehir’de emekliler yılın son gününde sokaklarda: “En düşük emekli maaşı 45 bin lira olmalı”17 izlenme
İş insanının 50 milyon dolarlık mal varlığına çöküldü iddiası: Süleyman Soylu'nun akrabası da işin içinde31 izlenme