AKP iktidarında, büyük ulaştırma ve şehir hastaneleri projelerinde istenilen ihalenin istenilen firmaya verilmesi için kullanılan Kamu İhale Kanunu'ndaki istisna maddesi bu defa Gençlik ve Spor Bakanlığı için devreye sokuluyor.
Kamu İhale Kanunu'nun 3'üncü maddesinde düzenlenen “İstisnalar”, kamu yararını yaraladığı gerekçesiyle en çok eleştirilen konular arasında yer alıyor.
AKP iktidarının ilk yılından başlayarak maddeye onlarca ekleme yapıldı. 30.07.2003'te yapılan ilk 3a maddesi hızla ilerledi, 3z'yi de aşarak, 3 aa maddesine ulaştı. Her eklemede kamu yararına olan “açık usül”den biraz daha uzaklaşıldı.
HER KURUM KENDİ YÖNETMELİĞİNİ YAZIYOR
Yasaya eklenen maddeler ile istisna alım yetkisi verilen kurumlar, bu madde kapsamında alım esaslarını yönergeleri ile kendileri düzenliyor.
2007 yılında mevzautta yapılan değişiklikle yasaya eklenen “3p” bendinde Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ulusal ve uluslararası sportif faaliyetlerine ilişkin mal ve hizmet alımlarında istisna yetkisi verilmişti.
RESMİ GAZETE’DE BUGÜN YAYIMLANDI
Bugünkü Resmi Gazete'de 14 yıl önce verilen bu yetkiye dayanarak bir yönetmelik yayımlandı. Yönetmelikle Bakanlığın yapacağı ihalelerde, mal ve hizmetlerin istenilen firmalardan satın alınmasının önünü açan çok önemli istisnalar getirildi.
Yönetmelikte, yasanın esas usul olarak öngördüğü rekabete imkan veren açık usül yerine, istenilen ihalenin istenilen firmaya dağıtılmasına imkan veren yeni maddeler ve tespitler sıralandı.
“SONRADAN ÖNGÖRÜLEN” FAALİYETLER
Yönetmelikle, yapılması “sonradan öngörülen” ve “acele” olarak yapılması gereken spor faaliyetleri için her türlü mal ve hizmet alımlarının “21b Pazarlık” usulüyle, yani kimseye duyurulmadan, özel olarak davet edilecek firmaya verilmesinin önü açıldı.
LİMİT İKİ KATINA ÇIKARILDI
Yayımlanan yönetmelikte, Pazarlık usulünün kullanılmasına imkan tanıyan düşük maliyetli ihaleler için öngörülen Kamu İhale Kanunu'nda belirlenen limit de iki katına çıkarıldı.
DOĞRUDAN TEMİN YETKİSİ DE VERİLDİ
Yeni düzenlemede, Bakanlığa yurtiçi veya yurtdışında düzenlenecek Olimpiyat Oyunları, İslami Dayanışma Oyunları vb faaliyetlerdeki mal ve hizmet alımı ihtiyacınını, ilan yapılmaksızın ve teminat alınmaksızın doğrudan temin yöntemiyle karşılama yetkisi de verildi.
ÖZEL HESAP YÖNETMELİĞİ
Öte yandan, Resmi Gazete’de yine bugün yayımlanan yeni bir yönetmelikle, Türkiye’de yapılacak uluslararası gençlik ve spor organizasyonlarının giderlerinde kullanılmak üzere bir özel hesabın oluşturulması, yönetimi, işleyişi, özel hesaptaki tutarların harcanması, nemalandırılması ve özel hesaba ilişkin diğer usul ve esaslar da belirlendi.

TIR şoförü Malik Yılmaz "Güvenlik soruşturması nedeniyle belediyede işe başlayamadım!"76 izlenme
154 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmişti: Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı hakkında karar17 izlenme
ABD’li ilaç şirketinden Türkiye’deki yetkililere ‘rüşvet’ iddiası!76 izlenme
Başkanlık sistemi çiftçiyi de vurdu18 izlenme
Erdoğan'dan sandık görevlilerine seçimi kazanma 'Tüyoları' !420 izlenme
Avukat kan donduran gerçeği anlattı: Hastane, Kaya bebeği babasına bisküvi kutusunda vermiş!25 izlenme
Hakan Kara, enflasyonun götürdüklerini öyle bir anlattı ki! Masamızdan tek tek kalkmış her şey!21 izlenme
42 bin lira elektrik faturası gelen AKP’li esnaf Erdoğan’a seslendi: “Bunun hiçbir izahı olamaz Başkanım, bilesin hayat yaşanmaz hale geldi"53 izlenme
Ege Adalarını kaça ve kime peşkeş çektiniz ?
Yenidoğan skandalının dibi görünmüyor: Sağlıklı bebeği öldürdüler, dosya 'Memur Suçları'na gönderildi
TTB'den tablo değişikliği açıklaması: Veriler artık kamuoyundan gizleniyor
Erdoğan darbeyi eniştesinden duyarken Devletin valisi istihbaratı 15 gün önce almış!