Dolar ve Euro'nun 20 yıl aradan sonra yeniden eşitlenmesi ile Türkiye'nin ana büyüme ve gelir kaynağı olan ihracatta da, özellikle ana pazarı Euro Bölgesi olan şirketler, zarar yazmaya başladı. Uzun bir süredir hammadde ve enerji fiyatlarındaki artışları sipariş fiyatlarına yansıtamayan ve gelirlerinin yüzde 40'ını Merkez Bankası'na (TCMB) satmak zorunda olan şirketler kambiyo zararının yanında parite zararı da yazmaya başladı. Sektör temsilcileri Türkiye'nin ana ihracat pazarının AB ülkeleri olduğuna değinirken, ilk yarıda ihracatın dolar bazında yüzde 5'lik bir kayıp yaşamış olabileceğine dikkat çekti.
KÂR KAYBETTİRECEK
Hazır giyim sektörünün, ihracatının yüzde 74'ünü Euro Bölgesi'ne yaptığına işaret eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, “Paritenin böyle olması, döviz bozdurmak zorunda olan tüm sanayi kolları gibi hazır giyim sektörünü de köşeye sıkıştırdı. Hazır giyimde Euro Bölgesi'ne ihracatta yüzde 72'deyiz. Asıl sıkıntı son 45 ayda verdiğimiz fiyatlarda. Çünkü fiyat verdiğimiz gün yükleme yapmıyoruz. İlk yarıda verilen siparişlerde önemli bir kâr kaybı geliyor” dedi. İhracatta hammaddeye gelen zamları yansıtmanın zor olduğu bir dönem yaşadıklarını belirten Fayat, paritenin böyle olmasının da ayrı bir sıkıntı yarattığını söyledi.
Sözcü'de yer alan habere göre, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz gelecek dönemlerde yeni bir fiyat ayarlaması gerekeceğini belirterek, “Bizim dış ticaretimiz açısından olumsuz. Hammaddeyi daha çok dolarla alıp Euro ile ihraç ettiğimiz için burada da kısa vadede yapacak bir şey yok. Kısa vadede Euro bazlı alınan siparişlerde fiyat farkı almak mümkün değil ama orta ve uzun vadede Euro bazlı fiyatları artıracaktır” dedi.
Rusya, diplomatik personellerini Ukrayna’dan tahliye ediyor66 izlenme
İstanbul'da metro skandalı! AKP'liye bedava, CHP'liye paralı!453 izlenme
Çin'de yapılan havalimanı bizimkinden kat kat büyük olmasına rağmen, bizimki neden 3 katı maliyetle yapılıyor ?521 izlenme
Sedat Peker'den ortalığı karıştıracak 15 Temmuz iddiası: Süleyman Soylu, kime silah dağıttı?94 izlenme
Menzil şeyhlerinden Muhammed Fettah’ın oğlu Galip el-İhsan, Tesla aracıyla dergâhlardan birini ziyaret ederken55 izlenme
Bakan Uraloğlu'ndan itiraf: "Gece havadan müdahale söz konusu olmuyor"25 izlenme
Kâmil Koç satıldı342 izlenme
Sebze meyveye hasret kaldık18 izlenme
Bloomberg sır görüşmeyi açıkladı: ABD’li yetkililer Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile ne konuştu?
Rize'nin ortasında hafız geçidiyle gövde gösterisi !
Krizin büyüğü AKP'de yaşandı: "Mutlak butlanın kimin elinde patlayacağı belli olmaz"
AKP’li belediyede dönen dolapları AKP’li isim anlattı: Orada çok büyük hırsızlık var!