İntibak yasasından faydalanarak zamlı maaş alan emekli yurttaşlar öldükten sonra, çocuklarına borç çıkarıldı. SGK'nin batırıldığını belirten CHP'li Kasap, “Garibanın üç kuruş parasına göz dikiyorlar” dedi.
Cumhuriyet’ten Şeyma Paşayiğit’in haberine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), mezar taşına borç çıkarıyor. CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, “Hazine ve SGK, tarihinin hiçbir döneminde bu kadar küçülmedi. Garibanın üç beş kuruş parasına göz dikiyorlar. Ölüden de diriden de para almaya çalışıyorlar. Herhalde yakında mezarlığa da tebligat yapılacak” dedi.
SGK, önce, emekli yurttaşları Meclis'ten geçen intibak yasasından faydalandırdı; maaşlarını zamlı alan yurttaşların ölümünün ardından da çocuklarına borç çıkardı. Zeynep Gürsel isimli emekli bir yurttaşın ölümüyle intibak parasını “yersiz” bulan SGK, oğluna bir ay içinde 3 bin 71 liranın ödenmesi gerektiğini tebliğ etmişti.
Son olarak, Mürşide Bayrak isimli yurttaşın ölümünün ardından oğluna borç bildirim belgesi gitti. Yine “yersiz ödeme” olarak gerekçe sunan SGK, bir ay içinde 5 bin 29 liranın ödenmesini istedi. Bayrak'ın oğlu ise “yersiz borcu” ödemek istemediğini bildirerek, “Yaklaşık bir yıl önce vefat eden bir insana borç tahakkuk ettirilmesi hayatın doğal akışına aykırıdır” ifadeleriyle itiraz dilekçesi verdi.
SGK yetkilileri tarafından yaklaşık beş yıl önce intibak zammından kesinti yapılmayacağı hatta gündeme dahi alınmayacağı söylenmişti. Emekli olanlar da intibak zammı için bekleme sırasına girmişti.
SGK'nin tam tersini söyleyen ilgili maddede ise şu ifadeler yer almıştı:
“Kurumun hatalı işlemlerinden kaynaklanan fazla ve yersiz her türlü ödemeler, hatalı işlemin tespit tarihinden geriye doğru en fazla beş yıllık sürede yapılan ödemeler toplamı, ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren 24 ay içinde yapılacak ödemelerde faizsiz, 24 aylık sürenin dolduğu tarihten sonra yapılacak ödemelerde ise bu süre sonundan itibaren hesaplanacak olan kanunî faizi ile birlikte, ilgililerin kurumdan alacağı varsa bu alacaklarından mahsup edilir, alacakları yoksa genel hükümlere göre geri alınır.”
Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP'li Ali Fazıl Kasap, BAĞKUR ve SGK'nin sistem güncellemesi yaptığını ve geriye yönelik borçlandırma çıkardığını belirterek, “Hazine ve SGK, tarihinin hiçbir döneminde bu kadar küçülmedi. Ölüyü bile borçlandırdılar. Herhalde yakında mezarlığa da tebligat yapılacak” dedi.
SGK'nin battığını belirten Kasap, “Garibanın üç beş kuruş parasına göz dikiyorlar. SGK'nin buna tenezzül etmesi Hazine'nin bitmesi anlamına geliyor. Ölüden de diriden de para almaya çalışıyorlar” diye konuştu.
https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/sgkartikoluleredeborccikariyor2784974/?fbclid=IwAR3nlNYVKGkXh3V5c_if_Gvoy2I1T8jKdPDcrAzxEnbQvNQfYzRZmqmYHG4
Yeni Akit'ten bir skandal 'Ferdi Zeyrek' manşeti daha! Tabutun başında ağlayan kadını hedef aldılar21 izlenme
İmtiyazlı ailenin diplomatı ikinci kez büyükelçi yapıldı20 izlenme
Prof. Dr. Özgür Demirtaş: "Borsada yapılan işlemleri açıklayın, yatırımcıyı batıranı 1 günde bulayım!"31 izlenme
İBB’den çiftçilere destek: Yazlık fideler ücretsiz dağıtıldı26 izlenme
Narin'in aile üyeleri telefon kayıtlarını silmiş!26 izlenme
Cemaat yurdundan bir çığlık daha: "Yaşamak istiyorum"51 izlenme
Boğaziçi Üniversitesine konuşmacı olarak getirilen Nurettin Yıldız'ı protesto eden öğrenciler, müdahale edilerek salondan çıkarıldı113 izlenme
Hatay'da TOKİ için kamulaştırılan Kurtderesi’nde ağaçların kesilmesine yurttaşlardan tepki: "Depremle baş ettik, bugün burada çok çaresiziz"15 izlenme
Depremde yaralanan çocuğun bacaklarının kesilmemesi için sarf edilen emek gözleri yaşarttı
Yandaş gazeteler AKP’ye katılan İYİ Partili vekilin arşivini silmeyi unuttu! PKK propagandası ile suçlamışlardı
Milletvekilinin sorduğu soruya Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı cevap veremedi!
3.7 milyar nereye gitti?