Kanal İstanbul için son sürat inşaatların sürdüğü İstanbul’un su deposu Sazlıdere’de bilirkişi raporu, yapılan mevzuat değişikliklerini şehircilik ilkelerine aykırı buldu. İktidar tarafının savunmalarında ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2022 tarihli kararının uygulanması gerektiği belirtilerek, Erdoğan’a sığınıldı.
Kanal İstanbul güzergahındaki Yenişehir Rezerv Yapı Alanı içinde yer alan Arnavutköy’ün Boyalık ve Baklalı mahallelerindeki plan değişikliklerine ilişkin İSKİ dava açmıştı. Hazırlanan bilirkişi raporu, İstanbul 19’uncu İdare Mahkemesi’ne sunuldu.
TOKİ inşaatlarının sürdüğü yaklaşık 132.9 hektarlık, yani 186 futbol sahası büyüklüğündeki alan için mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda 7 Ocak 2025 tarihli nazım ve uygulama imar planı değişikliklerinin ‘şehircilik ilkelerine ve planlama tekniklerine uygun olmadığı’ sonucuna varıldı.

NÜFUS ARTTI
TOKİ ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı savunmalarında alanın sosyal konut üretimi amacı taşıdığını savundu. Ayrıca Sazlıdere Barajı’nın 2022 tarihli Cumhurbaşkanı kararıyla içme suyu havzası niteliğini kaybettiği ileri sürülerek, “Cumhurbaşkanlığı kararlarının davalı idare yönetmeliğinin üstünde yer aldığı ve bu nedenle öncelikle olarak Cumhurbaşkanlığı kararının uygulanması gerektiği” denildi.
İYİLEŞME YOK
İSKİ ise alanın hâlâ Sazlıdere koruma havzasında kaldığını, yoğunluk sınırlarının aşıldığını ve planların su havzası mevzuatına aykırı olduğunu vurguladı. Plan değişikliğiyle daha önce belirlenen 100 kişi/hektarlık nüfus yoğunluğu 240 kişi/hektara çıkarıldı. Planlanan nüfus 18 bin 787’den 21 bin 618 kişiye çıktı. Ancak bu artışa karşın sosyal ve teknik altyapı alanlarında herhangi bir iyileştirme yapılmadı.

Sazlıdere’de plan değişikliği sonrasında okul alanlarının yetersiz hale geldiği, teknik altyapı ve sosyal tesis alanlarının yönetmelik ölçülerinin altına düştüğü belirlendi. Sadece park ve anaokulu alanlarının yönetmelik sınırlarını koruyabildiği tespit edildi. Bilirkişi, nüfus artırılırken donatı alanlarının artırılmamasını açık biçimde mevzuata aykırı buldu. Rapora göre plan değişikliğinin gerekçesi askı sürecinde gelen mülkiyet talepleri oldu. Rapor, ulaşım sistemine ilişkin de ciddi sorunlara işaret etti.
Baklalı’da Katar Şeyhi’nin annesi Şeyha Moza’nın da arazisinin olduğu biliniyor. Şeyha Moza, Kanal İstanbul güzergahı açıklanmadan hemen önce bölgeden 44 dönüm tarım arazisi aldı. Bölgeyle ilgili hazırlanan imar planlarında ise söz konusu alan turizm ve ticaret bölgesi olarak düzenlendi. Bu kapsamda iş ve alışveriş merkezleri, yönetim yapıları, otel ve moteller, ofisler, lokantalar, çarşılar, çok katlı mağazalar ile banka ve finans kurumlarının inşa edilebileceği belirtilmişti. Şeyha Moza’nın ortağı olduğu şirketin arazi satın aldığı bölge de yeni şehir planlarında sağlık turizmi alanı olarak ayrıldı.
Sözcü
Adalet Bakanı Tunç'tan 'Yenidoğan çetesi' açıklaması: Erdoğan talimat vermiş26 izlenme
Ankara’da korkunç tablo: Korona neredeyse tüm ilçelere yayıldı!145 izlenme
CHP'nin 50 bin kişilik seçim ordusu İmamoğlu için sahaya iniyor! Konya mitingi için 'Yozgat' formülü42 izlenme
Ethem Sancak ağzındaki baklayı çıkardı! “Dik duran bir Arap, ruhunu Batıya satmış olan 50 Türk’e bedeldir”2188 izlenme
Ümit Özdağ büyük skandalı açıkladı: "Mısır, Filistin, Suriye, Yemen, Sudan ve Libya’dan pasaportun süresi bitenleri bile ülkeye alıyorlar. Vize uygulayan personellere soruşturma açılıyor”32 izlenme
İstanbul Valiliği'nden CHP'nin 'Gazze' yürüyüşü başvurusuna ret!26 izlenme
Tarım Bakanı Pakdemirli'nin 'hurda, motoru yok, uçamaz' dediği THK yangın söndürme uçağı, 2 yıl önce Teknofest'te böyle gösteri yapmıştı!66 izlenme
Tanju Özcan'ın 'şantaj' davası AKP'li başkanı koltuğundan etti9 izlenme
Avukattan dikkat çeken açıklama: Zehra Kınık cezaevine girecek mi?
Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı'ndan "uzayda ezan" önerisi! "Ezan sesini fiili olarak, uzaydan dünyaya dinletelim"
Zehirlenerek hayatını kaybeden Böcek ailesinin yediği kokoreç ve midyenin test sonuçları çıktı
'3 milyar Euro’mu kemirdiler'