İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Gülten Kışanak ve Fırat Anlı’nın yerine 2 Kasım 2016’da Etimesgut Kaymakamı Cumali Atilla, kayyum olarak atandı. 2 buçuk yıllık süre zarfında kayyum, belediyenin hizmet politikasında tümden değişikliğe giderek çok sayıda kültür ve kadın kurumunun kapısına kilit vurdu. Kayyum, kapattığı veya işlevsiz kıldığı belediye birimlerinin yanında en çok Kürtçe ve Kürt kültürünü hedef aldı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Kürtçe müfredat ile hizmet veren Zarokistan kreşleri, kayyumun talimatıyla müfredatları değiştirilerek Türkçeleştirildi. Kapatılan kreşlerin 39 çalışanı işten çıkarıldı. Kreşlerde anadil eksenli yapılan bütün pedagojik ve kültürel faaliyetler, kayyumla son buldu.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularının işine de son verilirken, Şehir Tiyatrosunda 2 buçuk yıldır her hangi bir Kürtçe oyun gösterimi yapılmadı.
Havaalanına çıkan protokol yolunda bulunan Kürtçe tabelaları indiren kayyum, yapılan haberler üzerine “tabelaları yenilemek için indirdik” açıklaması yaptı. Aradan uzun bir zaman geçmesine rağmen Kürtçe yön tabelaları yerine yerleştirilmedi.
Geldiği günden bugüne kentin gündelik hayatından Kürtçeyi kaldırmaya dönük uygulamalar yapan kayyum ve AKP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Atilla’nın, yerel seçimlerin yaklaşmasıyla seçim propagandasını Kürtçe yazılı pankartlarla yapması dikkat çekti. Kentin belirli noktalarına asılan ve yanlış yazılan pankartlardaki Kürtçe sözler de sosyal medyada alay konusu oldu. AKP’nin Türkçe sloganı olan “Gönül İşi”nin çevirisi “Karê şaredarîyê karê dilê mê ye” şeklinde yapıldı.
Atilla, açıkladığı seçim projeleri arasında Kürtçe ve Kürt kültürüne dair bir projesinin de olmadığı görüldü. (Kaynak:MA / Lezgin Akdeniz)
https://www.abcgazetesi.com/secimtelasikurtceyiyasaklayankayyumdankurtcepankart3491
Bu abimiz sizi cennette ev sahibi yapacakmış ! Hadi gözünüz aydın, güle güle oturun !938 izlenme
Çok tartışılmıştı… İBB ihaleye çıkıyor87 izlenme
İŞKUR: Mayıs’ta açık iş sayısı yüzde 3,6 azaldı100 izlenme
Çanakkale'deki yangında yıllarca 'uçamaz, hurda' denilen THK uçakları adeta destan yazdı64 izlenme
Cumhur İttifakı ortağı HÜDA PAR'dan Öcalan itirafı21 izlenme
AKP'li belediye Erdoğan'ın mitingi için toplu taşımayı bedava yaptı41 izlenme
Sanki cebinden harcıyor! Mangalda sucuk keyfi sonrası Kayseri Belediye Başkanı döner kesip vatandaşa şov yaptı29 izlenme
Şatafattan merkez de rahatsız19 izlenme