MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önerisi ile köprü ve otoyol döviz ücretlerini finansal yükümlülük gereği TL’ye çevirmek mümkün değil.
Türk Lirası’nın, Amerikan Doları karşısında hızla değer kaybetmesiyle beraber gün geçtikçe ilginç öneriler gelmeye başladı. Son öneri ise MHP lideri Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli, Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri, Avrasya Tüneli ve İstanbulİzmir otoyolunda döviz ücretlerin Türk Lirası’na çevrilmesini dile getirmişti. Ancak finansal yükümlülük gereği böyle bir durumun gerçekleşmesi mümkün görünmüyor.
Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre; Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri, Avrasya Tüneli ve İstanbulİzmir otoyolu, özel sektör tarafından kısaca YİD denilen yapişletdevret modeliyle inşa edildi. Bu projelerde geçiş ücretleri döviz olarak belirlendi. Devlet, bu projelere belli sayıda araç geçiş garantisi verdi. Geçişler, garanti sınırının altında kalması halinde aradaki farkı devlet ödüyor. Nisan ayında bu projelere, 2017 yılında geçişlerin sınırın altında kalması nedeniyle garanti kapsamında 3.6 milyar TL ödendi.
Kaynaklar, özel sektörün bu projelerin finansmanı için yerli ve yabancı bankalardan milyarlarca dolar kredi kullandığını, finansal yükümlülükler gereği TL’ye geçişin mümkün olmadığını vurguladı. Kaynaklar, bankaların bu tip bir değişikliği gündemlerine bile almalarının zor olduğunu söyledi.
Diğer önemli bir konu da 2018 için devletin garanti kapsamında ödeyeceği tutar. Yılın ilk 8 ayı hemen hemen geride kaldı. 2018 yılı için de bu projelere 3 milyar TL dolayında garanti ödemesi söz konusu olabilir. Hesaplama yapılırken, 2 Ocak 2018 dolar kuru dikkate alınacak. Bu kur, garanti sınırının altında kalan araçlarla çarpılacak. Ödeme, 2019 yılı nisan ayında yapılacak.
http://gazetemanifesto.com/2018/kopruveotoyolucretlerindedovizdentlyegecismumkundegil199408/
Gezi Direnişi’ndeki gözaltılarda tüm öğrenciler serbest23 izlenme
AKP’den milletvekili adayı olmak için lüks araç konvoyu ile başvuru! 'Milletvekili olmadan böyle ise gerisini siz düşünün artık!'122 izlenme
Özhaseki'nin sözleri ittifak dağıtır: Ülkücü hareket uluslararası bir proje, ülkücüler de piyon!1224 izlenme
Dilan Polat ve Engin Polat’a ait iş yerlerine baskın: Dijital materyallere el konuldu, aramalar devam ediyor58 izlenme
Zarrab duruşmasında ikinci gün1591 izlenme
32.133 kişinin yaşadığı ilçeye Ahmet Ercan'dan uyarı: "Bir an önce taşının"41 izlenme
ABD’den Halkbank kararı: Türkiye’nin itirazı ikinci kez reddedildi24 izlenme
AKP'li belediye bina tahsis etti, Erdoğan izinsiz para toplama hakkı verdi!79 izlenme
Kâğıthane’de çocuk tacizi iddiası: Mahalleli linç etmek istedi!
Kişi başı 16 bin dolar milli gelire sahibiz ama hissedilen derin yoksulluk, neden?
Her 10 işsizin biri Türkiye'de
Yurttaşın talebi erken seçim: "Bir an önce önce erken seçim olsa da olmazsa da gitsin bu. Milleti kavurdu, yedi. İmamoğlu çıksa millet nefes alır"