Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Dairesi Başkan Vekili Prof Dr. Selçuk Kılıç görevinden alındı. 2013'ten beri Kılıç'ın başında olduğu daire, corona virüsü tanı kitlerine onay vermekle yetkili.
Sozcu.com.tr’nin ulaştığı daire yetkilileri görevden alınmayı doğruladı.
Ulaştığımız Sağlık Bakanlığı kaynakları ise Kılıç'ın durumu hakkında “biten sözleşmesi yenilenmediği için artık görevde değil” ifadesini kullandı.
Medyascope'tan Fırat Fıstık’ın haberine göre; Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın kullandığı ve Bioeksen şirketi tarafından üretilen corona virüsü tanı kitinin yurt dışına denetime gönderildiğini ve bu denetimde kitin pozitif sonuçları yakalama oranının yüzde 40 çıktığını, Sağlık Bakanlığı'nın bu sonuca tepki gösterdiğini ve bunun üzerine Kılıç'ın görevden alındığını öne sürüldü. Bakanlıktan ise iddialara ilişkin bir açıklama gelmedi.
DHA’da yer alan habere göre dün milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, yerli tanı kitinin ne kadar doğru sonuç verdiği konusundaki soruya da şöyle cevap verdi:
“Tanı kitimiz halk sağlığı laboratuvarlarında geliştirildi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından akreditasyonları yapıldı. Testin yüzde 90'ın üzerinde duyarlılığı var. PCR testinin pozitifliğini testin alınış şekli ve virüsün atılımı etkiliyor. Bir gün pozitif, ikinci günü negatif çıkabiliyor test sonucu. Bu sonuç tanı kitiyle alakalı değil virüsün atılımıyla ilgili. O yüzden yaşanan sorun testin duyarlılığının düşük olduğundan değil. Yerli tanı kitimizle ilgili bir sorun yok.”
Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Bioeksen firması ortaklığında geliştirilen ancak ticari satış hakları Sağlık Bakanlığı'na bağlı Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.'de (USHAŞ) olan “Covid19 RTqPCR Tespit Kiti”nin yurt dışı tanıtım ve satış faaliyetleri sürüyor.
Sozcu.com.tr'ye konuşan Bioksen Yönetim Kurulu Başkanı Canan Ketre, tanı kitlerinin yurt dışına denetime gönderildiği ve pozitif vakaları yakalama oranının yüzde 40 çıktığı iddiasını yalanladı.
Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, “Corona virüsü testlerinin güvenilirlik noktasını hep sorguluyorduk. Fakat bu eleştirilerimiz sanki sistemi sorgulamak gibi algılanıyordu. Aylar sonra doğru söylediğimiz ortaya çıktı. TTB'nin ortaya attığı soruların değerli olduğu ortaya çıkmıştır” diye konuştu.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/saglikbakanligindakritikgorevdenalma5943155/
Muhalefetten tepki yağıyor: Milli Parklar Kanunu'nun ilk 5 maddesi kabul edildi19 izlenme
İmamoğlu'ndan olay yanıt: "Kötülükleri, bütününe baktığımda hepsi bir avuç insan, cürmü kadar yer yakar"21 izlenme
İstanbul’da ‘Geçinemiyoruz’ eylemi: "Artık yeter!"36 izlenme
AKP, Erzincan'daki madenin vergi borcunu silmiş33 izlenme
İşte yeni ekonomi modeli: Trabzon Şehir Hastanesi’nin maliyeti dört kat arttı!32 izlenme
Bakanlık duyurdu: Multimedya ekran cezası durduruldu12 izlenme
HPV aşısı ücretsiz mi olacak? Bakan Memişoğlu açıkladı15 izlenme
Cengiz Holding talana devam ediyor: Kültürel varlıkları böyle tahrip etti65 izlenme
Arapça eğitim verip ‘İslamın kızı’ belgesi dağıtan okula soruşturma
Hatay'da kendisine yol vermeyen sürücüye silah çeken polis hakkında soruşturma başlatıldı
‘Sedat Peker’ operasyonu: 25 gözaltı
Diploma iptali anayasa değişikliğine mi çıkacak? AKP'li isimden 'ikimiz de kazanalım' önerisi