Liyakati göz ardı eden görevlendirmeler, rekor zarar ve usulsüzlük gerekçesiyle eleştirilen PTT’deki kötü yönetimin yarattığı acı tablo, Sayıştay raporlarına yansıdı. Kurumun 2023 yılı mali hesaplarını mercek altına alan Sayıştay denetçileri, çok sayıda usulsüz uygulamayı açığa çıkardı. PTT’deki usulsüz ihaleler ve kamu zararına yol açan hatalı uygulamalar birer birer gözler önüne serildi.
Sayıştay, 2023 yılı mali denetimleri kapsamında PTT’nin mali hesaplarını inceledi. İncelemelerin ardından hazırlanan denetim raporu, “Bu kadarı da olmaz” dedirten usulsüzlükleri ortaya koydu.
PTT A.Ş. tarafından hisselerinin tamamına sahip olunan PTT PAL A.Ş’nin 2023 yılı sonu itibarıyla sermayesinin tamamını yitirdiği ve şirket kaynaklarının negatif bakiyeye düştüğü tespit edildi. 2018 yılında, “Kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlara silahlı ve silahsız, fiziki ve teknolojik güvenlik hizmetleri vermek, özel güvenlik görevlisi yetiştirmek, atış poligonu tesis etmek ve bankaların ve kişilerin kıymetli evraklarını saklamak” amacıyla kurulan şirketin müşteri portföyünün çeşitlendirilemediği kaydedildi. Şirketin sürekli artan sabit maliyelerine karşın gelirlerinin yerinde saydığı ve ortaya dev bir faaliyet zararı çıktığı belirtildi.
Tamamına sahip olduğu PAL A.Ş’yi batıran PTT’nin zararının da 2,5 milyar TL’ye dayandığı belirlendi. Buna göre, 2021 yılında 387 milyon TL, 2022 yılında ise 259 milyon TL olan kurumun zararı 2023 yılında ise 2 milyar 388 milyon TL’ye fırladı. Sayıştay’ın PTT’ye yönelik tespitleri bunlarla da sınırlı kalmadı. Şirketin özkaynaklarının tamamının eriyerek eksiye düştüğü öğrenildi. PTT’nin 2021 yılında 386,5 milyon TL, 2022 yılında 1,1 milyar TL olan özkaynakları, 2023 yılında tamamen eriyerek eksi 1,2 milyar TL’ye kadar düştü.
BirGün
Yumurta tane ile satılır oldu! "Ekmekle yarışıyor. Bu işin sonu iyi değil"25 izlenme
Avrupa Şampiyonu Filenin Sultanları’na tarifeli, futbol takımına özel uçak!36 izlenme
Resmi Gazete’de yayımlandı: Niğde’de altın ve gümüş madeni için acele kamulaştırma kararı35 izlenme
Emekliye seyyanen zam iddiası40 izlenme
Kaval kemiği ağrısı nasıl geçer?27 izlenme
Ekrem İmamoğlu'ndan yapay zekâ destekli 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı10 izlenme
AKP'den vekil olamadı ama 145 milyon liralık çok sayıda ihale aldı!42 izlenme
Seçim öncesi Erdoğan'dan gizli harcamada rekor26 izlenme
Ülkede işsizliğin geldiği boyut! 81 personel için 16 bin 848 kişi başvurdu!
Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Vaka sayısı 231.869’a, can kaybı da 5.710’a yükseldi!
Halkın yüzde 82’si geçim sıkıntısı çekiyor
Bakan Koca açıkladı: Vaka sayısı 38 bin 226, vefat sayısı da 812 oldu!