Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MİT) öğretim üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında bir konuşma yaptı.
Demokrasinin önemine dikkat çeken Acemoğlu, bir grafik yansıtarak "Hiçbir filtreden geçirmeden direkt 1950’den beri kişi dünyadaki tüm ülkelerin kişi başına gelen gayrisafi milli hasılasını gösteriyorum" bilgisini verdi.
Demokrasilerin ülkelerin ekonomik anlamda büyümesine çok pozitif bir etkide bulunduğunu belirten Acemoğlu, şunları kaydetti:
"Diktatörlükler hiçbir zaman kendi başlarına gitmiyorlar. Ekonomik krizler içinde… Ekonomik krizler çoğu zaman demokrasiye yol açıyorlar. Ve buna rağmen, bu zorluklara rağmen demokrasiler bu katkılarda bulunuyorlar."
Acemoğlu, kaliteli büyümenin önemine de dikkati çekti. "2000’lerde kaliteli büyüme zamanlarda eşitsizlik de düşüyor; ama kaliteli büyümenin, kurumsallaşmanın geri gittiği zamanda eşitsizliğin yine arttığını görüyoruz" ifadesini kullanan Acemoğlu, eşitsizliğin sadece Avrupa ve ABD'nin değil, Türkiye'nin de problemi olduğunu söyledi.
Türkiye'deki eşitsizlik probleminin niteliğinin çok daha farklı olduğunu vurgulayan Acemoğlu, "Biz teknolojideki ilerlemeyi o kadar hızlı yapmamamıza rağmen, sistemin iyi oturmadığı rantlardan dolayı eşitsizliğin hızlandığı bir dönemden geçiyoruz. Bunların hepsinin de altında kurumların kötüleşmesinin bir rolü var" diye konuştu. Acemoğlu, şunları dile getirdi:
"Hangi kurumsal indekse bakarsanız, Türkiye’de son 15 sene içinde birçok gerileme var. Özellikle 56 sene içinde Türkiye en çok kurumsal kötüleşmeyi geçiren ülke, Mali’den sonra. Bunların içinde özellikle medya özgürlüğü ve ifade özgürlüğü var."
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü tarafından açıklanan '2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, 180 ülke içinde 153. sırada yer almıştı.
İmamoğlu'ndan mitinge çağrı: "Sesim yasak, görüntüm yasak, sosyal medya hesaplarım yasak ama meydanlar bizim"11 izlenme
Hakkari’den acı haber! 1 Asker Şehit47 izlenme
“Hurda, uçamaz” denilerek hedef alınmışlardı! THK’nın ateş kuşları satılıyor32 izlenme
TSMF’den kayyum ücretleriyle ilgili flaş açıklama!66 izlenme
Gurbetçi kadın Almanya'daki Türk esnaflara isyan etti: "Dost kazığı"34 izlenme
Öğretmenlere 15 Temmuz emri! “Bizzat ve mutlaka katılın”174 izlenme
Kızılay'ın çadır stoğu ortaya çıktı: Deprem olursa 200 kişiden sadece birine çadır var27 izlenme
AKP ve MHP binalarına İsrail ile ticareti kesin mektubu bırakan öğretmen gözaltına alındı8 izlenme
Ankara’da coşkulu 1 Mayıs
Konda Genel Müdürü Ağırdır: Yarım puan bile alsalar AKP’nin canını çok yakacaklar
Mansur Yavaş'tan üniversite öğrencilerine destek! 'Ankara'ya gelen evlatlarımızı AŞTİ'de karşılıyoruz, öğrencilerimizi yurtlara yerleştiriyoruz'
Müjdat Gezen’in adli kontrol kararı kaldırıldı