Polimetre, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerinden yola çıkarak coronavirüsün karşılaştırmalı istatistiki tablosunu raporlaştırdı. 21 Nisan 2020 raporuna göre, Türkiye günlük vaka sayısında ABD ve İngiltere’den sonra 3. sıraya kadar yükseldi.
Ortaya çıkan son tablo için “Ciddi bir uyarı” notu düşülen raporu yorumlayan Polimetre’nin sahibi Mehmet Günal Ölçer, “Ben matematik mühendisiyim, rakamları yorumlayarak bakıyorum. Salgının 2 ay içinde Avrupa’da birçok ülkede sona ereceğini hesaplayabiliyoruz. İki ay sonra Avrupa’da biterse üç ay sonra da Türkiye’de biter” tahmininde bulundu.
Ölçer, coronavirüs rakamlarını raporlaştırma yöntemlerini şöyle anlattı: “DSÖ her gün saat 12.00’de verileri açıklıyor. Biz yeni verileri eski verilerin üzerine ekleyerek günlük rapor oluşturuyoruz. İlk günden bu yana her ülke için milat tanımlıyoruz, her ülkenin miladı olarak da o ülkede ilk korona ölümünün gerçekleştiği günü kabul ediyoruz. Türkiye’de 33. gündeyiz. 33. günde İtalya, İsviçre, İspanya neredeydi bunlara bakıyoruz. Bunlara bakarken salt olay ve ölüm sayılarına değil ayrıca olay ve ölüm yoğunluklarına da bakıyoruz. Olay/ölüm yoğunluğu tanımlarından anlaşılması gereken 1 milyon nüfus başına düşen olay/ölüm sayılarıdır. Örnek vermek gerekirse 21 Nisan tarihinde Brezilya’da 113, Kanada’da 110 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Sayılar birbirine yakın gibi gözükmektedir. Ancak Kanada’nın nüfusunun 37 milyon olmasına karşılık Brezilya’nın nüfusunun 210 milyon olması bu 2 ülkenin ölüm yoğunlukları arasında yaklaşık 5.5 misli fark yaratıyor.”
Çok ciddi uyarı
Polimetre’nin Korona Günlük Raporu, WHO’nun her gün Türkiye saatiyle 12.00 sıralarında yayımlanan istatistiki bilgileri esas alınarak hazırlanmış.
Türkiye’nin toplam vaka sayılarında 7. sırada, toplam ölüm sayılarında 12. sırada olduğu belirtilen raporda şu değerlendirmelerde bulunuluyor: “Günlük olay sayısında Türkiye dünyada ABD ve İngiltere’den sonra 3. sıraya yükseldi. Bu çok ciddi bir uyarıdır. Türkiye’nin günlük olay sayıları sıralamasında, günlük ölüm sayıları sıralamasından daha yukarıda yer alması, önümüzdeki günlerde ölüm sıralamasındaki yerimizin daha yukarılara çıkacağına işaret etmektedir. Bugünkü verilere göre olay sayısında 3. sıraya çıkmış olmamız vahim bir durumdur.”
https://halktv.com.tr/gundem/polimetreturkiyesalginverilerindeilkuceyukseldi423674h
Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Emrah Şener tahliye edildi25 izlenme
'Japonya olacak' dediler bakın ne oldu!109 izlenme
Skandal görüntü! Belediye başkan adayına destek için toplanan grup Türk bayraklarını masa örtüsü yaptı49 izlenme
AKP Genel Sekreteri, Mansur Yavaş'ı eleştireyim derken alay konusu oldu351 izlenme
RTE, Isparta'da 1992'de açılan Süleyman Demirel Ünv. 'Biz getirdik' diyerek yine yalan söyledi !429 izlenme
AKP’li belediyenin zabıtaları İBB'nin zabıtalarına saldırdı! 'Ben Ekrem İmamoğlu’nu tanımam!'63 izlenme
2018'de Erdoğan vatandaştan yetki istemişti: Geçen 2 yıl 9 ayda ülke borca sürüklenirken, halk yoksullaştı!115 izlenme
Skandal paylaşıma inceleme66 izlenme
'Evinizi az ısıtın' diyen Enerji Bakanı'na yurttaşlardan tepki! 'Canımızdan mı olacağız?'
Vergide sıra engelliye geldi: Engellilerin ÖTV’siz araç alma hakkı kaldırılacak
Erdoğan'ın tahtı yıkılmanın eşiğinde! CHP'den ezici üstünlük! İşte Saray'ı panikletecek bomba anket!
Rantın sihirli sözcüğü: Hazırlattırılır