Kapadokya’da Avanos ilçesine bağlı Çavuşin Köyündeki Kaleiçi Vadisi, yapılaşma tehlikesi ile karşı karşıya. Peribacalarının ortasına yapılan betonarme binalar doğal dokuyu tahrip ediyor.
Nevşehir’deki tarih ve doğa katliamına ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, peri bacalarına telafisi imkansız zararlar verildiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çağırıda bulundu.
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Derya Başyılmaz, açıklamasında şunları kaydetti:
AĞAÇLAR KESİLDİ
“UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’nde bulunan, Kapadokya’da tarih ve doğa katliamı fütursuzca devam ediyor. Çavuşin’de art arda binalar dikiliyor. Kapadokya Alan Başkanlığı’na, Nevşehir ve Avanos Belediyesi’ne resmi yazı ile başvurduk. Tahribata yol açan bu yapılaşma için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz.”
Kapadokya’nın rantın yol açtığı “aşırı turizm” nedeniyle günden güne yok edildiğini dile getiren Başyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu arazilerde üzüm bağları, meyve ağaçları bulunuyor. Ancak ağaçlar kesilerek beton yapılar inşa edildi. Bu kabul edilebilir değil. Kapadokya maalesef aşırı turizm baskısı altındadır. Bu turizm yoğunluğu, araç trafiğini de artırıyor. Zaten yaşlı olan peribacaları titreşimler nedeniyle yıkılıyor. Bölgenin her yerinde ağır iş makinesi kullanımı da oldukça yaygın, hiçbir korumacı hassasiyet gözetilmiyor. Kapadokya’da artık “sorumlu turizm anlayışı” konuşulmalıdır. Kapadokya bu yapılaşma baskısı altında uzun yıllar yaşayamaz. Dünya mirası kültür varlığımızın tüm değerlerini her zaman korumalı ve gelecek nesillere bu değeri aktarmalıyız.”
Uluslararası koruma taahhüdü ihlal ediliyor
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Derya Başyılmaz, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Dünya Miras Sözleşmesi’ne taraf bir ülke olarak UNESCO Doğal Miras Listesi’ne giren varlıkları koruma taahhüdünü vermiştir ve ilgili yasal düzenlemeler ile uygulamaları yapma zorunluluğu bulunmaktadır” dedi.
Başyılmaz şunları söyledi: “Özel bir yasayla kurulan ve sınırsız yetkilerle donatılan Kapadokya Alan Başkanlığı’na son yapılan planlarda UNESCO Dünya Mirası’na ilişkin hiçbir görev verilmediği görülmektedir. Taraf olduğumuz ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onaylanan tüm uluslararası sözleşmelerin iç hukuk belgesi olarak kabul edilmesi yasal bir yükümlülüktür. UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi’ne uygun koruma kararlarının gözetilmesi zorunludur. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nu da göreve davet ediyoruz.”
Nefes
Narin Güran cinayetinde yeni gelişme!54 izlenme
AKP'de EYT muamması: 2 haftadır tık yok43 izlenme
"Erdoğan'ın ayakkabısını yalamamız lazım" demişti aday yapılmadı49 izlenme
"En ucuzu Türkiye'de" dedi: Saray'ın 'sigarayı 300 lira yapacak teklifini' açıkladı29 izlenme
Emekli maaşı ne kadar olacak? İşte 2019 emekli maaş zammında son durum911 izlenme
Akdağ’ın zirvesine Atatürk büstü!195 izlenme
Hitler zamların sebebini sorarsa :D581 izlenme
CHP'liye jet adalet!43 izlenme
İstanbul'da koronavirüs bilançosu... Doktorlar, bazı ölümlerin kayıtlara girmediğini söylüyor!
AKP’li başkanın şikâyetçi olduğu 15 yaşındaki çocuğa hapis cezası
Coronada haftalık tablo açıklandı: Vaka sayısında büyük artış!
Afgan gazeteci Nazira Karimi 'Kendimi çok kötü hissediyorum. Keşke burada Atatürk'ü daha çok dinleseydi liderlerimiz!'