Her yıl zamlanan pasaport harç ücretleri dudak uçuklatırken, gelecek sene için oluşabilecek zam ihtimali endişe yarattı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen yeniden değerleme oranına esas teşkil eden Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, ekim ayı sonunda 12 aylık ortalamalara göre yüzde 122,93 artış gösterdi. Bu yıl başında yüzde 36 olarak belirlenen yeniden değerleme oranı için Cumhurbaşkanı oranı düşürme ya da artırma yetkisini pasaport ücretinde kullanmamıştı.
PASAPORT ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?
Sözcü'de yer alan habere göre, 6 aya kadar olan pasaport ücreti 309,40 iken yeni yıl itibariyle 689,75 olabilecek. Aradaki fark ise 380,35 olacak.
1 yıl için olan pasaport ücreti 452,30 iken yeni yıl itibariyle 1.008,31 olabilecek. Aradaki fark ise 556,01 olabilecek.
2 yıl için olan pasaport ücreti 738,40 iken yeni yıl itibariyle 1.646,12 olabilecek. Aradaki fark ise 907,72 olacak.
3 yıl için olan pasaport ücreti 1.049,00 iken yeni yıl itibariyle 2.338,54 olabilecek. Aradaki fark ise 1.289,54 olacak.
410 yıl olan pasaport ücreti 1.478,30 iken yeni yıl itibariyle 3.295,57 olabilecek. Aradaki fark ise 1.817,27 olacak.
Cumhurbaşkanının vergi veya cezaların yeniden değerleme oranının yarısı kadar indirme veya yüzde 50 fazlasına kadar artırma yetkisi var.

YENİDEN DEĞERLEME ORANI NEDİR?
Yeniden Değerleme Oranı, Vergi Usul Kanununun 298'inci maddesine göre hesaplanıyor.
Yeniden Değerleme Oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayından bir önceki yılın aynı dönemine göre Üretici Fiyatları Genel Endeksinde (ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranını ifade ediyor.
Yeniden değerleme oranı TÜİK'in, her yıl Kasım ayının başında Ekim ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıklaması ile birlikte belli oluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise bir Tebliğ ile bu oranı kamuoyuna Resmi Gazetede ilan ediyor.
GEÇEN YIL YÜZDE 36,2 SEVİYESİNDEYDİ
2022 için geçerli olan yeniden değerleme oranı yüzde 36,2 olarak açıklanmıştı.
Vergi Usul Kanunu uyarınca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50 azaltma ve yüzde 50 artırma yetkisi bulunuyor.
Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde ise Cumhurbaşkanının artırma yetkisi yüzde 50 olmakla birlikte, indirme yetkisi yüzde 80 düzeyinde. Cezalarda ise ilan edilen yeniden değerleme oranları değiştirilemiyor.
Yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayından bir önceki yılın aynı dönemine göre Üretici Fiyatları Genel Endeksinde (ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranını ifade ediyor.
Çatalca müftüsü pornoya meraklı çıktı!22 izlenme
Bulgarlar tuğlayı da Türkiye'den almaya başladı!38 izlenme
Kocaeli Devlet Hastanesi personeli 'yoğun bakımda' dans ediyor !1099 izlenme
Depremzededen çarpıcı açıklama: "Konteynerleri tarikatlara yakın isimler aldı"33 izlenme
Balıkesir'deki maden için 'endişeliyiz' uyarısı: "ÇED'i hazırlayan şirket İliç'tekiyle aynı"28 izlenme
Bakan, sahte fatura sanığıyla ne konuştu?23 izlenme
AKP'li belediye ‘Yeşil alan yapacağız’ diye satın aldı, imara açtı!37 izlenme
SON DAKİKA: İşte İmamoğlu'nun mazbatası!251 izlenme
Kanal İstanbul güzergâhında 267 heyelan alanı tespit edildi!
Resmi Gazete’de tartışma yaratan dini hükümler! CHP’den laiklik tepkisi
CHP’li Murat Emir, 'Kızıl Saçlı Savcı' iddialarının arka planını açıkladı: "Hamile savcının evine sabah 5'te polisle gittiler"
Gençlik Bayramı'nda gençleri anlattı, dinleyenin boğazı düğümlendi: "En son sinemaya ne zaman gittiğimi hatırlamıyorum mesela"