AKP'nin Kasım 2002'de iktidara gelmesinden bugüne kamuya ait fabrikalar, tesisler, araziler, oteller, limanlar, enerji üretim ve dağıtım şirketleri bir bir satıldı. Cumhuriyetin kazanımlarının çok büyük bir bölümü son 21 yılda toplam 63 milyar 439 milyon dolar (2 trilyon lira) bedelle kamunun malı olmaktan çıktı, yerli ve yabancı şirketlerin eline geçti.
Hisse satışından 39 milyar dolar (1 trilyon 248 milyar lira), tesis ve işletmelerin tümüyle devrinden 17.2 milyar dolar (550 milyar lira) gelir elde eden iktidar satacak kuruluş kalmayınca gayrimenkul ticaretine başladı.
Devlete ait otel ve sosyal tesisleri 651 milyon dolara (20.8 milyar lira) elden çıkartıldı.
Arsa, tarla, fabrika arazisi gibi mülklerin satışından 21 yılda yaklaşık 4 milyar 592 milyon dolar (147 milyar lira) elde edildi.
İMAR VE SATIŞ ONAYINI ERDOĞAN VERİYOR
Hemen her gün internet sitesinde bir gayrimenkul ilanı yayınlayan Özelleştirme İdaresi, tarlalardan konut alanlarına, turizm imarlı arsalardan lojman binalarına kadar birçok taşınmazı vitrine koyarken adeta bir emlakçıya dönüştü.
Özelleştirme kapsam ve programına alınan arazilere ilişkin her türlü imar planı/değişikliği yapma/yaptırma yetkisi Özelleştirme idaresi Başkanlığı’na ait, onaylama yetkisi ise Cumhurbaşkanı’nda.
Bu sayede, istenilen rant hareketleri de kolaylıkla yapılabiliyor.
KRİZ İLE BİRLİKTE HIZLANDI
SÖZCÜ'nün Özelleştirme İdaresi verilerinden yaptığı hesaplamaya göre 2003 Mart 2024 tarihleri arasında AKP, devlete ait 5 binden fazla taşınmazı özel mülkiyete devretti.
Ekonomik krizin derinleştiği 2021 yılından itibaren gayrimenkul satışı hız kazandı. 2020 yılında 22 milyon dolar olan arazi satışı, 2021'de 187 milyon dolara, 2022'de 441 milyon dolara çıktı. Seçim yılı olan 2023'te satışlar 179 milyon dolarda kaldı.

TAKSİT TAKSİT VERİYORLAR
Türkiye’nin dört bir yanında yer alan gayrimenkuller kapalı zarfla teklif alıp, görüşmeler yaparak “pazarlık” usulü ihaleler ile elden çıkarılıyor.
Alıcılar ihale bedelini peşin veya vadeli olarak ödeyebiliyor. Vadeli ödemelerde; ihale bedelinin asgari yüzde 40'ı peşin, vadeye bırakılan tutarı ise 12 ayda bir ödeme yapmak kaydıyla en çok 48 ay taksitlendiriliyor. Özelleştirme İdaresi’nin portföyünde hali hazırda binlerce gayrimenkul daha satılmayı bekliyor.

Özelleştirme İdaresi'nin sitesinde güncel ihaleler sekmesinin altında sıralanan gayrimenkullerden bazıları...
Sözcü
Mustafa Sarıgül ve Mahmut Tanal'dan ortak açıklama: "Cumhuriyet'ten ayrılmıyoruz. Altı Ok'tan ayrılmıyoruz. Tüm müktesebatıyla birlikte yeni bir yola çıkıyoruz"19 izlenme
Silivri Cezaevi’nde tecritte tutulan Murat Ağırel’e 112 TL elektrik faturası!131 izlenme
TRT'ye 'Muharrem İnce' ihtarnamesi!893 izlenme
Enişte, yeğen, kuzen… MHP’li Belediyede akraba saltanatı!134 izlenme
İmamoğlu'nun diploma davasında yeni gelişme25 izlenme
Sars'ı bulan isim koronavirisün biteceği tarihi açıkladı133 izlenme
Dünya basınından yerel seçim yorumları: Erdoğan'a büyük bozgun48 izlenme
Hatay’da 101 milyon liraya yapılan hastane kullanılamıyor62 izlenme