Türkiye’nin ciğerleri ormanlar günlerdir yanıyorken müdahale araçlarının yetersizliği yeniden gündem oldu. Yangın söndürmek için hava aracı filosunun yetersizliği karşında AKP iktidarının gereksiz harcamaları bir kez daha gündeme geldi. İYİ Parti Grup Başkanvekil Turhan Çömez’in bilgi notuna göre; AKP’nin israf harcamalarının tutarına toplam 15 adet yangın söndürme uçağı satın alınabiliyor. Ortalama bir yangın uçağının 10 milyon dolara satın alınabildiğini ifade eden Çömez, Diyanet Vakfının ABD Washington’da yaptırdığı külliye, AKP’nin ABD Temsilciliğinin Washington’da satın aldığı iki ayrı bina ile Tarım ve Orman Bakanlığının Elektrikli Traktör Projesi’ne harcanan toplam paranın 151 milyon dolar tutarında olduğunu söyledi.
BİR DE SATIŞA ÇIKARDILAR
Türk Hava Kurumuna ait yangın söndürme uçakları Mayıs 2025’te satışa çıkarıldı. Üçü faal sekiz uçak için 1 milyar 457 milyon 715 bin 800 TL bedel biçildi. Yaz ayları gelmeden THK’nın bu kararı büyük tepki çekti. Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) envanterinde 9 helikopter, 10 uçak ve 10 insansız hava aracı bulunuyor. Envanterdeki yetersizlik nedeniyle kiralamaya gidiliyor. 2023 ve 2024 yılında kiralanan helikopter ve uçaklar için toplam 7 milyar 863 milyon TL ödendi.
YETERLİ FON YOK
Tarım ve Orman Bakanlığının hava araçları için yeterli fon ayırmadığını söyleyen CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 20222024 yılları arasında satın alma için sadece 1 milyar 200 milyon TL’nin Savunma Sanayi Destekleme Fonuna aktarıldığını açıkladı. Sayıştay'ın OGM’ye ilişkin tespitlerine de değinen Kara, “Helikopter Alımı Projesi kapsamında 2012 yılından 2018 yılına kadar fon hesabına 824 milyon 84 bin 999 TL (yaklaşık olarak 311 milyon dolar) aktarıldı ancak bu mali tablolarda izlenmiyor. Kurum nezdinde de bir muhasebe kaydı tutulmamış” ifadelerini kullandı.
Nefes
Ekonomist Bartu Soral açıkladı: "Emekli ve işçiye 27 Bin lira maaş mümkün!"37 izlenme
Çöpten ıspanak toplayan adam 'Erdoğan'ın yaptığı hal ve hareketler her zaman bizim içindir'60 izlenme
Öğretim görevlisi CİMER'e şikâyet etti, havuzda çocuklara kız-erkek ayrımı geldi!51 izlenme
Ankette çarpıcı sonuçlar! "Millet İttifakı farkı açıyor, Cumhur İttifakı seçmeni erken seçim istiyor"42 izlenme
Kayyumlar 'çalışıyor': Belediyeyi borç batağına sokmuşlar!99 izlenme
Uzman isim duyurdu: "Bayram ikramiyesi yüzde 72 azaldı"32 izlenme
Silahlı şekilde marketi basan hırsız parayı alamayınca market çalışanını vurdu22 izlenme
1919 ile bugünü kıyaslamasınlar üzülürler110 izlenme
Dar gelirli çıldırmak üzere... Ete yüzde 8, süte yüzde 30 zam!
Kadıköy'de 2 erkeği ulu orta ilişkiye girerken görüntüleyen genç isyan etti: Dayı ayıp değil mi?
TÜİK işsizlik oranını açıkladı
Hep AKP'yi savunan gurbetçiler de şikâyete başladı! Gurbetçi kadın pahalılıktan şikâyet edip ''Türkiye'de bu pahalılıkla asla yaşayamam'' dedi