Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 8. Dairesi’nin Öğrenci Andı’nı kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğini iptal eden kararını bozdu. Bu kararın ardından artık okullarda Öğrenci Andı okunmayacak.
Kararla ilgili eğitimcilerden ve siyasetçilerden dikkat çeken açıklamalar yapıldı. Öğrenci Andı'nın yasaklanmasıyla ilgili 2014 yılında "Bunların alayının hesabını da sormazsam namerdim" diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugün yaptığı açıklamada Danıştay'ın kararına sert tepki gösterdi. Bahçeli, "HDP’li bölücülerin fezlekelerinin TBMM’ye gönderilip milli dayanışma şuurunun çelikleştiği bugünlerde Öğrenci Andı kararı pimi çekilmiş bir bombadır. Danıştay skandal bir karara imza atmış, milli gerçeklerle çatışmıştır" ifadelerini kullandı.
Bahçeli'nin AKP döneminde alınan Öğrenci Andı'nın kaldırılmasına yönelik karara karşı nasıl bir adım atacağı tartışılırken, andın okullara dönmesi için yıllardır hukuk mücadelesi veren Eğitimİş'ten dikkat çeken açıklama yapıldı.
Eğitimİş Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yöneticileri hakkında yargı sürecinin başlatıldığı belirtildi.
Konuyla ilgili Cumhuriyet'e açıklamada bulunan Eğitimİş Genel Basın Yayın Sekreteri Şükrü Balun, MEB yöneticilerinin suç işlediklerini ifade etti. Danıştay 8. Dairesi'nin 2018 yılında Öğrenci Andı'nın yürürlükten kaldıran düzenlemeyi iptal ettiğini hatırlatan Balun, "Bakanlığın yetkilileri kararı uygulamadılar ve Andımız'ın okullarda okutulmasının önüne geçtiler. Bakanlık suç işledi" dedi.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun "Öğrenci Andı"nın kaldırılmasını onaylayan kararının henüz gerekçesinin açıklanmadığını hatırlatan Balun, "Yasal yollarla açıklanan bir karar yok. Gerekçe ise belirtilmedi. Danıştay da bir açıklama yapmadı. Hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz" diye belirtti.
8 Ekim 2013 tarihli ve 28789 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile 27 Ağustos 2003 tarihli Yönetmeliğin Öğrenci Andı’nı düzenleyen 12’nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştı. Bu tarihten itibaren Öğrenci Andı uygulaması son bulmuştu.
Türk EğitimSen ve Eğitimİş, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin "Öğrenci Andı" başlıklı 12. maddesini yürürlükten kaldıran düzenlemenin iptali istemiyle Danıştay’a dava açmıştı.
2018 yılında Danıştay 8. Dairesi, oy çokluğuyla aldığı karar neticesinde, Öğrenci Andı uygulamasına son veren 8 Ekim 2013 tarihli Yönetmeliğin 1’nci madde hükmünü iptal etmişti.
MEB ise söz konusu kararın bozulması için temyiz başvurusunda bulunmuştu.
ABD’den Ankara’ya Osman Kavala tepkisi: Derin rahatsızlık ve hayal kırıklığı38 izlenme
AKP’nin salgın gündemi: Validebağ Korusu Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edildi!84 izlenme
12 şehidimizin hesabını halka kim verecek?21 izlenme
İstiklal Caddesi’nde dolar saçanlar gözaltına alındı22 izlenme
Niğde'ki üniversitede kadro karşılığı cinsel ilişki! O isim TÜGVA'dan referanslı çıktı298 izlenme
Peker işaret etmişti: Soylu'ya 5 milyon dolar rüşvet verdiği iddia edilen ismin haberine erişim engeli!61 izlenme
46 yıllık şirket iflas bayrağını çekti!135 izlenme
Yeni düzenleme yerli elektrik üretimine zarar verecek: Ucuz elektrik üretene ceza kapıda!39 izlenme
Kayıp Narin soruşturması! Gözaltına alınan ağabeyi ile ilgili çarpıcı detay
Bakan Nabati: Bu millete 'Ben faizi yükselterek geliyorum' diyorsanız kusura bakma.
Baba Ordu kızını savundu: Kedi kızımın hobisi!
İdare Mahkemesi İmamoğlu'nun diploma davası duruşmasını Silivri'de yapmak istedi: Müzekkere yazıldı