Otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı yollarda belirlenen ücretleri ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen araç sahiplere verilen idari para cezasına bir kademe daha getirildi.
Buna göre, ilk 15 gün içinde ödeme yapanlara ceza uygulanmazken onu takip eden 30 gün içinde ödeme yapanlar 1 katı idari para cezası ödeyecek. Bu süreyi de geçirenlere uygulanacak idari para cezası 4 katı olacak. Uygulama, kanunun yürürlüğe girdiği 5 Temmuz'dan 45 gün öncesini kapsayan 21 Mayıs 2022 ve sonrasında yapılan ve ücreti ödenmeyen geçişler için geçerli olacak.
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğu altında bulunan otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayollarından ücret ödemeden geçiş yapan araç sahiplerine verilecek idari para cezasına dair “Tahsilat Genel Tebliği” Resmi Gazete’de yayınladı. Buna göre, ücret ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen araç sahiplerine verilecek cezalar yeniden düzenlendi ve kademe getirildi.
Buna göre, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün (KGM) işletimindeki otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı kara yolları için belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen araç sahiplerince ödemesiz geçiş tarihini izleyen 15 gün içinde geçiş ücretinin ödenmesi halinde, idari para cezası verilmeyecek. Mevcut düzenlemede de bu hüküm vardı.
Yeni düzenleme ile getirilen ara kademe uyarınca, ceza kesilme tarihini takip eden 15 günü izleyen 30 gün içinde (Yani ceza kesim tarihinden itibaren 45 gün içinde) geçiş ücretinin ödenmemesi halinde idari para cezası dört katı şeklinde idari para cezası uygulanacak.
Tebliğde öngörülen sürelerde geçiş ücretinin ödenmemesine ilişkin tebliğin yapılmasından sonra ise geçiş ücretinin 4 katı olarak verilen idari para cezasının yüzde 25’i ile geçiş ücretinin ödenmesi halinde, idari para cezasının yüzde 75’inin tahsilinden vazgeçilecek. Bu şekilde ödenen idari para cezalarına, ayrıca 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 17. maddesinin altıncı fıkrasında yer alan peşin ödeme indirimi uygulanmayacak.
ÖRNEK İLE AÇIKLADILAR
Tahsilat Genel Tebliği'nde uygulamaya dair örnek de yer aldı. Örnek uygulama şöyle anlatıldı:
"Örnek: Karayolları Genel Müdürlüğü işletiminde bulunan otoyoldan 5/7/2022 tarihinde ödemesiz geçiş yapılmıştır.
Ödemesiz geçiş tarihini izleyen 15 gün içinde (son gün 20/7/2022) yapılacak ödemelerde sadece geçiş ücreti ödenecektir. 15 günlük süre içinde geçiş ücretinin ödenmemesi halinde ise araç sahibine Genel Müdürlük tarafından geçiş ücretinin 4 katı tutarında idari para cezası verilmesi gerekmektedir. Ancak, 15 günlük süreyi izleyen 30 günlük süre içinde (21/7/202219/8/2022) ödeme yapılması halinde, 6001 sayılı Kanunu'nun 30. maddesinin değişik birinci fıkrası gereğince, geçiş ücreti ile geçiş ücretinin 1 katı tutarında idari para cezası tahsil edilecektir."
İADE YOK
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Hizmetleri Hakkında Kanun'un geçici maddesine göre, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce tahsil edilmiş olan tutarlar iade edilmeyecek.
Ödemesiz geçiş tarihini izleyen 15 günden sonraki 30 gün içinde geçiş ücreti veya geçiş ücretinin bir katı idari para cezasından herhangi birisinin ödenmemesi halinde madde hükmünden yararlanılamayacak.
Uygulama, kanunun yürürlüğe girdiği 5 Temmuz'dan 45 gün öncesini kapsayan 21 Mayıs 2022 ve sonrasında yapılan ve ücreti ödenmeyen geçişler için geçerli olacak.
KRT
Koray Aydın: Mansur Yavaş seçimi tarihi farkla kazanacak162 izlenme
Vergi, ceza ve harçlara yüzde 36,20 zam!54 izlenme
'Bu fotoğraf utanç vesikasıdır': AKP il müdürlerini sorguya mı çekti?62 izlenme
Deprem öncesi depremi yok sayan düzenleme45 izlenme
Hastaneler yıkıldı, Menzilci terfi etti! Başhekim yardımcısı yapılmış29 izlenme
Muharrem İnce'den Yusuf Tekin'e: "Önce okullara sabun koy"18 izlenme
Her 10 şirketten 9'u uzaktan çalışma konusunu gündeme getiriyor60 izlenme
Hayatını kaybeden 29 yaşındaki madencinin eşi isyan etti! "Ayıptır söylemesi, bir köpek kadar değerimiz yokmuş"67 izlenme
'Yeliz' lakaplı AKP'li Ahmet Hamdi Çamlı'dan tepki çeken paylaşım! "Laiklik masaya yatırılmalı"
Milli Piyango eskisi gibi iş yapmayınca, kumara yöneldi
Uğur Dündar'dan 'Kur'an'la haşır neşir ol' diyen kadına müthiş kapak !
Kardeşinin okulda tartıştığı 2 öğretmeni tekme tokat dövdü!