Emekli Danıştay Başkanı Nuri Alan, YSK'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini yenileme kararını değerlendirdi. İstanbul seçimlerine yapılan itirazın 7'ye 4 oyla kabul edilmesinin 'anayasaya aykırı' olduğunu söyleyen Alan, "Anayasanın asıl üye, yedek üye ayrımını yaptığı bir kurulda, asıl üyelerin herhangi bir nedenle toplantıya katılamadığı veya asıl üyeliklerde boşalma olduğu durumlar dışında, yedek üyeler toplantıya ve karara katılamazlar" dedi. Eski Danıştay Başkanı Alan, "YSK, anayasanın 79’uncu maddesindeki üyelerinin statüsü ile ilgili düzenlemeyi ve eski uygulamalarını da gözeterek on bir üye ile toplanıp karar almasının hukuki dayanaklarını topluma açıklamak zorundadır" ifadesini kullandı.
Nuri Alan'ın Cumhuriyet'te yer alan '2019 yerel seçimleri' başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
"Anayasanın 79’uncu maddesine göre YSK yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşur. Üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay Genel Kurulları’nca kendi üyeleri arasından seçilir. Üyelerin tamamı kendi aralarından bir başkan ve bir başkan vekili seçerler. Başkan ve Başkanvekili dışında, Yargıtay ve Danıştay’dan seçilen üyeler arasından ad çekme ile ikişer yedek üye ayrılır. 79’uncu maddenin bu kuralları değişikliğe uğramamış olup halen yürürlüktedir. Anayasada YSK’nin çalışma usullerine, toplantı ve karar yeter sayılarına ilişkin başka bir hüküm bulunmadığı gibi bunların kanunla düzenleneceğine dair herhangi bir kurala da yer verilmemiştir. Bu durumda YSK’nin toplantı ve karar yeter sayılarının, 79’uncu maddedeki kurallar esas alınarak belirlenmesi gerekmektedir.
Bu madde asıl üyeyedek üye ayrımı yaptığına ve YSK’nin toplantı ve karar yeter sayısı konusunda bir kural da getirmediğine göre toplantı yeter sayısı asıl üyelerin sayısına eşittir, yani yedidir; karar yeter sayısı da salt çoğunluktur, yani dörttür.
Anayasanın asıl üye, yedek üye ayrımını yaptığı bir kurulda, asıl üyelerin herhangi bir nedenle toplantıya katılamadığı veya asıl üyeliklerde boşalma olduğu durumlar dışında, yedek üyeler toplantıya ve karara katılamazlar.
Yasaya aykırı olarak toplantıya katılan bir üyenin dahi görüş ve fikirleriyle kurulu etkilemesi, verilecek kararın yönünü değiştirmesi mümkündür. Aksi düşünce anayasa kurallarının uygulanmasında keyfiliğe yol açar.
YSK, anayasanın 79’uncu maddesindeki üyelerinin statüsü ile ilgili düzenlemeyi ve eski uygulamalarını da gözeterek on bir üye ile toplanıp karar almasının hukuki dayanaklarını topluma açıklamak zorundadır.
YSK, İBB seçiminin yenilenmesi gibi çok önemli bir konuda, kendi içinde çelişkilerle dolu, eski kararları ile uyumsuz, hak ve adalet duygusunu yerinden oynatan ve çok kritik bir oylama ile alınmış öyle '62ir karar verdi ki; bugüne kadar ele alınmamış hukuki bir sorunun gündeme taşınmasına neden oldu. Konu önemlidir; bilim adamları ve hukukçular tarafından ayrıntılı olarak incelenmelidir. Özellikle YSK’nin anayasaya aykırı olarak yedek üyelerin de katılımı ile verdiği kararların hukuksal değeri ve sonuçları, bu kararlardan etkilenen zarar görenlerin başvurabileceği yollar olup olmadığı gibi hususlar yürürlükteki hukuk kuralları çerçevesinde değerlendirilerek tartışılmalıdır"
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/nurialanyskninistanbulkararianayasayaaykiri233891h.htm
İzlerken gözlerinize inanamayacaksınız! Uğur Dündar'ın yumruklarını konuşturduğu görüntüler ortaya çıktı!149 izlenme
Narin Güran davasında peş peşe tahliyeler: Yenge Hediye Güran ve Salim Güran'ın işçisi R.A. hakkında tahliye kararı verildi28 izlenme
Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin izi siliniyor!277 izlenme
Askıda ekmek kuyruğunda acı sözler…27 izlenme
İpek Elif Atayman cezaevinden yazdı: "Mevsimler geçti, güze döndük…"29 izlenme
En düşük puanı alan aday kadroya girdi!50 izlenme
Türkiye için Enflasyon Tahmini JP Morgan’dan35 izlenme
AKP'li belediyeden işçi kıyımı: 9 ayda 153 işçi çıkarıldı!121 izlenme