ABD’de Kasım ayındaki seçimlerde rakibi Donald Trump’ı mağlup eden ve zafere ulaşan Demokrat Parti’nin adayı Joe Biden, yemin ederek göreve başlamak için adeta gün sayıyor.
20 Ocak’ta yemin edecek olan Biden için geri sayım sürerken, ABD basını Biden’ın göreve geldikten sonra ‘mücadele’ edeceği konulara dikkat çekti. ABD Başkanı Donald Trump ve yönetiminin, giderayak S400 füzeleri nedeniyle ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında Türkiye’ye uyguladığı yaptırım bunlar arasında başı çekiyor.
ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, ‘Dünya Zorluklarla Dolu. İşte Biden’ın Onlarla Baş Etme Yolu’ başlıklı bir makaleye yer verdi. George W. Bush ve Barack Obama dönemlerinde ABD Savunma Bakanı olarak görev yapan Robert M. Gates imzalı makalede Türkiye’yle ilişkiler de kendine yer buldu.
DIŞ POLİTİKADA ÜÇ UNSUR
Gates, seçilmiş yeni Başkan Joe Biden’ın dış politikada üç ana unsuru olduğunu vurguladı. Bunlar, ABD’nin dostları ve müttefikleriyle yeniden bağ kurması, uluslararası organizasyonlara yeniden katılma ve askeri olmayan güç enstrümanlarına ağırlık vermek olarak aktarıldı.

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S400 savunma sisteminin bir bedeli olması gerektiği belirtilen makalede, ABD’nin yaptığı uyarılar neticesinde uyguladığı yaptırıma dikkat çekildi. Yaptırımların bu noktada iyi bir başlangıç olduğu ifade edilirken, bunun arkasının gelmesi gerektiği vurgulandı.
‘GÖRMEZDEN GELİNEMEZ’
Makalede, “Ankara yönetimi Libya’da, Doğu Akdeniz’de ve Suriye’de, diğer NATO üyelerinin haklarını çiğneyen ve barış çabalarını karmaşıklaştıran eylemleri nedeniyle de sorumlu tutulmalı. Müttefiklerine karşı çıkarlara göre aksiyonlar yaratan bir üye görmezden gelinemez” denildi.
NATO’DA ASKIYA ALMA
Türkiye, Macaristan ve Polonya gibi ülkelerde otoriterizmin arttığı öne sürülürken, ABD’nin NATO’da liderliği ele alarak yaratıcı bir diplomasi sergilemesi gerektiği belirtildi. NATO’dan çıkarma söz konusu olmasa da, üyeliği askıya alma gibi seçeneklerin uygulanabileceğine işaret edildi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/newyorktimestanturkiyeyeyaptirimanalizibudahabaslangic6174192/
Yaren leyleğin 14’üncü kez geldiği Eskikaraağaç Leylek köyü, ziyaretçi akınına uğradı34 izlenme
Mansur Yavaş sözünü tuttu: İhaleler canlı yayınlandı104 izlenme
‘İşkence gördüm’ diyen tanığa soru soruldu, müdahale eden Ayhan Bora Kaplan duruşmadan çıkarıldı42 izlenme
Cübbeli Yine Uçtu ! "Denizde tekbir getirerek 40 dalga sayanların gelmiş geçmiş tüm günahları af olur"2448 izlenme
Dilan Polat’ın ‘Şampiyonlar Ligi’ fotoğrafındaki fenomenlerin mal varlıklarına el konuldu32 izlenme
İşte Millet İttifakı ve Zafer Partisi’nin anlaştığı protokol48 izlenme
CHP Sözcüsü Yücel: "Her yıl aynı tablo, yangın söndürme uçakları ortada yok"16 izlenme
AKP'li başkan 5 yılda su gibi harcamış! Ceylanpınar’da milletin parası su gibi akıtılmış!135 izlenme
Zeydan Karalar harekete geçti: "Benim burada ne işim var?"
Cihatçı teröristler selfie çekerken kendini patlattı ! Darısı hepsinin başına !
Trafik cezalarında dev artış! Rakam dudak uçuklattı
4 yıl önceki karar uygulansaydı onlar yaşayacaktı: 2'si çocuk 7 işçinin can verdiği Dilovası'ndaki parfüm fabrikası yıkıldı