CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi’nin (DEDAŞ) özelleştirme borçları üzerinden yapılan yolsuzluğu gözler önüne serdi.
Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Yavuzyılmaz, AKP’nin Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Şırnak gibi illerin elektrik dağıtımını yapan DEDAŞ’ın özelleştirme borçlarını Dolar’dan TL’ye çevirerek şirkete "devasa bir kıyak yaptığını" belirtti.
Yavuzyılmaz, “Kamu zararı 1.412.961.105 TL! 1 Milyar 412 Milyon TL! Kaynak: 3757 sayılı ÖİB resmi yazısı, OHAL kapsamındaki 683 sayılı KHK” dedi.
Dicle Elektrik Dağıtım’ın 2017 yılında kalan 193 milyon 500 bin dolarlık anapara borcu TL’ye çevrilerek, ödenen tutarın dolar karşılığı 167 milyon 422 bin 845 dolar oldu. Yapılan hesaplar doğrultusunda şirketin borcunun TL’ye çevrilmesinden kaynaklanan kamu zararı ise 75 milyon 884 bin 55 dolar (1 milyar 412 milyon 961 bin 105 TL) oldu. Dövizle ödenmesi halinde borç 243 milyon 306 bin 900 dolar olacaktı.
Kamudan en fazla elektrik enerjisi ihalesi alan şirketler listesinin en başında Dicle Elektrik yer alıyor. Şirketin ihalesini aldığı kamu kurumları arasında cezaevleri, emniyet müdürlükleri, hastaneler, kışlalar, havalimanları ve belediyeler var.
Şirket, İsmail Fahreddin Tivnikli ve Abdullah Tivnikli tarafından kurulan Eksim Holding’e bağlı. 2018 yılında yaşamını yitiren Abdullah Tivnikli’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın ilişkileri olduğu biliniyordu. Tivnikli’nin adı 1725 Aralık operasyonlarında da geçiyordu.
CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, incelediği dosyalarla kamunun uğradığı zararlara ilişkin açıklamalar yapıyor. Yavuzyılmaz,’ın açıkladığı diğer şirketler ve kamu zararları şu şekilde:
CengizKolin’e ait olan Akdeniz Elektrik: 910 milyon 922 bin TL
Çelikler Holding’e ait Orhaneli ve Tunçbilek termik santralları: 2 milyar 783 milyon TL
Anadolu Birlik Holding’e ait Soma B Termik Santralı: 3 milyar 296 milyon TL
Aydem Holding’e ait Yatağan Termik Santralı: 4 milyar 408 milyon TL
İşte o paylaşım:
Gerçek Gündem
Yazın Serinleten Doğal Şeftali Suyu Nasıl Yapılır?25 izlenme
Kılıçdaroğlu, İstanbul Sözleşmesi için CHP iktidarını işaret etti: "Bu millete sözüm var, iktidar olduğumuzda, ilk bir hafta, hatta 24 saat içinde İstanbul Sözleşmesi'ni tekrar yürürlüğe koyacağız"25 izlenme
Tepki çeken sokak Hayvanları Koruma Kanunu Meclis'te! AKP'li Güler: "Ötanazi imkanı tanıyoruz"24 izlenme
Kürşat Ayvatoğlu hakkında flaş karar!90 izlenme
15 Temmuz şehidi ikiz özel harekâtçı polislerin babası: Cehennem ateşinde yansın16 izlenme
Canan Kaftancıoğlu için ‘takipsizlik kararını kaldıran’ hakim hakkında suç duyurusu!72 izlenme
AKP'li belediyenin aracında esrar çıktı! "Satmıyorum, içiciyim"31 izlenme
Gazze'ye saldırılar sürerken İsraililer Türkiye'de 18 yeni şirket kurdu22 izlenme