İstinaf, CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç’a açılan bir davada, anayasanın 83/4 maddesindeki “Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclis’in yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır” hükmünün uygulanacağına karar verdi. Dönemin CHP Sözcüsü ve Ankara Milletvekili Haluk Koç, 16 Haziran 2014’te, parti genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın bazı kişilerle çektirdiği bir fotoğrafı göstererek, “bu kişilerin IŞİD mensubu olduğunu” ileri sürdü.
“Siz kimle halvet oluyorsunuz” diye soran Koç hakkında, Bilal Erdoğan’ın şikâyeti üzerine, fezleke düzenlendi. 20 Mayıs 2016’da ise anayasa değişikliği yapılarak dosyaları olan milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırıldı. Bunun üzerine Koç hakkında “hakaret” suçundan dava açıldı. Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesi, “sanığın atılı suçu işlemediği” gerekçesiyle Koç’un 12 Haziran 2018’de beraatına karar verdi. Bu arada 24 Haziran 2018’de yapılan genel seçimlerde Haluk Koç, yeniden milletvekili seçildi.
Koç’un avukatı Celal Çelik, bu nedenle karara itiraz etti. İtirazı inceleyen Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 6. Ceza Dairesi, davada Koç lehine, “usulden bozma” kararı verdi. 20 Mayıs 2016’da, anayasaya eklenen geçici 20. maddenin genel düzenleyici hüküm olmadığı belirtilen kararın gerekçesinde, geçici maddenin, “20 Mayıs 2016 tarihi itibarıyla işlenmiş belirli fiillerle sınırlı olarak ilgili milletvekilleri hakkında dokunulmazlığın kaldırılması kararı mahiyeti taşıdığı” belirtildi.
Anayasanın 83/4 maddesindeki “Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclis’in yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır” hükmünün uygulanma kabiliyeti bulunmasına karşın yargılamaya devam edilmesinin “yasaya aykırı” olduğu belirtilen kararda, yerel mahkemenin kararının kesin olarak bozulmasına hükmedildiği belirtildi.
BENZER DURUMDALAR
Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, CHP’li Enis Berberoğlu ve iki HDP’li milletvekili de benzer durumdaydı. Üç milletvekili, 24 Haziran 2018’de yapılan seçimlerde yeniden milletvekili seçildi ve dokunulmazlık kazandı. Hukukçular, anayasanın 83/4 maddesi gereğince, yargılamaya devam edilmesi için “Meclis’in yeniden bir karar alması gerektiğini” belirtiyor.
https://odatv4.com/milletvekilleridusurulenisimlericinemsalniteligindekarar07062058.html
16 yaşındaki çocuk hayatını kaybetmişti: Kerem Kınık'ın kızının karıştığı kazanın raporu çıktı36 izlenme
Skandal görüntülere bir yenisi daha eklendi! İl Sağlık Müdürlüğü'nden tarihi geçmiş covid ilaçlarına ilginç açıklama: Güncelleme yapıldı!84 izlenme
Milyonlarca İranlı Türkiye'ye mi geliyor? Göç İdaresi yalanlamıştı15 izlenme
AKP ilçe teşkilatının torpil girişimi Fatih Portakal’a takıldı!99 izlenme
AKP'li Bülent Turan'dan CHP'ye oy verenlere hakaret ! 'Bayramiçliler bu kolibasili kafalıları tercih etti'174 izlenme
Dünyaca ünlü yatırım bankası Nordea: "Erdoğan Merkez Bankası’nı yönettiği sürece TL’ye yatırım yapmayacağız"72 izlenme
Konkordatoya başvuran şirket sayısı 519’a çıktı: Batmaktan kurtulurlar mı?35 izlenme
‘Uçamaz’ denen THK uçaklarından yangın söndürme tatbikatı!230 izlenme