Ülkenin meyve sebze deposu Antalya’da don felaketinin etkisiyle hale gelen ürün miktarı azaldı, fiyatlar ise patladı. Antalya Ticaret Borsası’nın açıkladığı Mayıs ayı hal endeksine göre, özellikle meyvede son 10 yılın en sert arz kaybı yaşandı. Maliyet artışları ve susuzluk nedeniyle ağaçlarını kesmek zorunda kalan üreticiyi bu sezon zirai don vurdu.
Mayısta Antalya hallerinde işlem gören meyve miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 61,92 azaldı. Bu, son 10 yılın en büyük düşüşü olarak kayda geçti. Aynı dönemde meyve fiyat endeksi ise yüzde 93,50 arttı. Fiyat artışının temel nedeninin üretimin ciddi biçimde daralması olarak kaydedildi.
Sebzede de tablo benzer seyrediyor. Yıllık bazda sebze miktarında yüzde 25,85’lik düşüş, fiyatlarda ise yüzde 41,16’lık artış yaşandı. Domateste yıllık bazda miktar yüzde 2,68 azalırken fiyatlar yüzde 72,50 yükseldi. Nisandaki zirai don ise zaten sınırlı üretimi daha da aşağı çekti. Özellikle çiçeklenme dönemindeki ağaçlarda ciddi ürün kayıpları yaşandığı için hasat miktarı iyice geriledi. Zirai dondan en fazla etkilenen ürünler sırayla üzüm, kayısı, fındık, elma, nektarin, şeftali, badem ve kiraz oldu.
BirGün
Boğaziçi Üniversitesi'nde bölüm birincisi oldu, 19 Mart protestolarına katıldı diye yüksek lisans hakkı iptal edildi! "Kayyumun keyfiyle engellendim"26 izlenme
Yandaş müteahhitten Suriye isyanı: 'Anlaşılır gibi değil'25 izlenme
1 Mayıs ablukasında İstanbul'da ulaşım çilesi: Kimi bariyerlerden atladı kimi treni kaçırdı32 izlenme
Koronavirüs anketinde çarpıcı sonuçlar: Ülkenin yüzde 53'ünün geliri düştü44 izlenme
İYİ Parti’nin açıkladığı isim adaylıktan çekildi: Parti içi sıkıntılar aşılmayacak boyutta!30 izlenme
184 yıllık PTT ne var ne yoksa elden çıkarıyor: 2.2 milyarlık satış!21 izlenme
Eğitimin maliyeti katlandı: 2023 yılında yüzde 486'lık maliyet artışı yaşanmış!37 izlenme
Bu kadarına da pes! 10 Kasım’da Atatürk ile ilgili skandal sözler!54 izlenme
AB Komisyon Başkanı adayından skandal Türkiye açıklaması
'Günlük 750 Bin TL harcıyorum' diyen Dilan Polat'ın 6 yıl önceki kazancı ortaya çıktı
Gıda fiyatlarındaki artış durdurulamıyor! Son 1 yılda yüzde 30 arttı!
Mattia Ahmet Minguzzi'nin öldürülmesine ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı