İklim değişikliği ile birlikte hava olaylarındaki dengesizlik Türkiye’yi halihazırda mücadele etmekte zorlandığı gıda enflasyonu konusunda çıkmaza sokuyor. Kış aylarında don vuran tarlalarda bahara doğru erken açan çiçekler de kuraklığın etkisiyle yandı. Kuraklığın Türkiye’nin uzun yıllar birlikte yaşayacağı bir gerçeklik olduğunu söyleyen Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Bunu hayatımızın bir parçası gibi görüp sulama sistemlerimizi, ürün çeşitliliğimizi ve yatırım tercihlerimizi buna göre yapmamız gerek. Kuraklığın yanı sıra ani sel tehlikesi de bulunuyor” diye konuştu.
ÇİÇEKLER YANDI
Yaşanan don sebebiyle yaş meyve sebzenin ürün sayısında ciddi bir sorun yaşandığını aktaran Suiçmez şunları söyledi: “Kuraklık böyle devam ederse Trakya Bölgesi ağırlıklı olmak üzere ayçiçeğinden tutun kayısıya kadar birçok üründe verim kaybının yanı sıra kalite kaybı da yaşayacağız. Gıda arz açığı yaşayabiliriz, bunun için hızlı önlemlerle çiftçinin tarımda kalması sağlanmalı ve sulama yatırımları hızlıca tamamlanmalı.”
Ekinleri don vurduğu için halde geçen ay fiyatların çok yükseldiğini söyleyen Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan ise, “Ürün bulamama sorunu yaşadık. Şimdi tam fiyatlar dengelenmişti ki kuraklık tehlikesi baş gösterdi. Şu an hale bir yansıması olmadı ama donda yaşadığımız sorunu ilerleyen günlerde yine yaşayabiliriz” dedi.
Sözcü
Uzman isim canlı yayında yeni asgari ücreti açıkladı: "Asgari ücrete yüksek zam bekleyenler ters köşe olacak"49 izlenme
Ocak ayında hava meydanları yolcu trafiği %8.3 arttı39 izlenme
İçişleri Bakanlığı, hilafet çağrısının yapıldığı belediye aracı için soruşturma izni vermedi!140 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 27.671 yeni vaka tespit edilirken, 170 kişi hayatını kaybetti, 50.241 kişi sağlığına kavuştu!56 izlenme
Doğal gaz faturalarında yeni dönem Nisan'da başlıyor9 izlenme
Bursa Harmancık-Orhaneli yangını kontrol altına alındı19 izlenme
Emekli Tuğamiral Türker Ertürk'ten Suriye ve İdlib yorumu "Mehmetçik bu koşullarda ölüme gönderiliyor."3466 izlenme
AB’den Mısır’a tarım desteği44 izlenme
Adana'da okul bahçesinde gerici etkinlik- İlkokul öğrencilerine ilahi söylettiler
İngiltere’nin iade edeceği ekipmanları AKP’li şirket üretmiş!
İlk çeyrekte yüzde 4,5 büyüyen Türkiye'de emekliler maske bile alamıyor!
Esnafın kara tablosu! Her gün 312 esnaf kepenk indirdi