Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 31 Aralık 2025 tarihinde sona eren 94. hesap dönemine ilişkin yıllık bilançosu, Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edildi.
Yayımlanan veriler, bankanın finansal yapısındaki devasa bozulmayı rakamlarla ortaya koydu.
Resmi rakamlara göre, bankanın 2025 dönemi zararı tam olarak 1 trilyon 64 milyar 875 milyon 321 bin 767 lira olarak kayıtlara geçti.

Hazine eski Müsteşarı Ekonomist Mahfi Eğilmez, kendi web sitesinde yayımladığı analizinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın mali yapısındaki bozulmayı "politik tercihlerin faturası" olarak tanımladı.
Eğilmez, zararın sadece teknik bir konu olmadığını, toplumsal bir bedeli olduğunu vurguladı.
Eğilmez, Merkez Bankası’nın üç yıllık birikimli zararının arkasındaki temel nedenleri şu başlıklarla sıraladı:
Negatif Reel Faiz ve KKM Tuzağı: Faizlerin enflasyonun altında tutulmasıyla Türk Lirası değer kaybetti. Bu kaybı durdurmak için icat edilen Kur Korumalı Mevduat (KKM), kur yükseldikçe Merkez Bankası'na devasa yükler bindirdi.
Faiz Makası Zararı: Merkez Bankası, sıkılaşma politikası gereği piyasadan yüksek faizle TL çekiyor. Ancak elindeki varlıkların getirisi düşük kaldığı için aradaki "faiz farkı" doğrudan zarar olarak yazılıyor.
Maliyetli Rezerv Yönetimi: Swaplar (takas) ve dış kaynaklı işlemlerle rezervleri "makyajlamak" kısa vadede iyi görünse de, uzun vadede bilançoyu kırılganlaştırdı.
Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası’nın anonim şirket olsa da para basma yetkisi nedeniyle batmayacağını hatırlatarak asıl tehlikeye dikkat çekti:
"Zararın dolaysız etkisi enflasyonun yükselmesi olur. Ayrıca kâr olmadığı için Hazine'ye para aktarılamaz, bu da bütçe finansmanını zorlaştırır ve ek maliyetlere (yeni borçlanmalara) yol açar."

Eğilmez analizini, şu cümleyle bitirdi:
"Unutmamak gerekir: Kısa vadeli mucize çözümler, uzun vadede daha ağır faturalar olarak geri döner."
Salyalı yobaz Fatih Tezcan 'Bizim gücümüz Kemalist terör örgütüne yeter'1147 izlenme
Vatandaş böyle tasarruf istiyor: “Saraylardan, uçaklardan, lüks makam araçlarından tasarruf”32 izlenme
Ankara Barosu'ndan hilafet bayrağı açan kişi hakkında suç duyurusu38 izlenme
4 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulundu!27 izlenme
Gezici araştırma son anketin detaylarını açıkladı! Saray'da sonuçları görenler uzun uzun uzaklara dalıyor50 izlenme
Aradaki fark 'Atatürk'ün verdiği kimlikte islam yazıyor, AKP'nin verdiği kimlikte din hanesi boş !'257 izlenme
ODTÜ öğrencileri rektörlük binası önünde açıklama yaptı!88 izlenme
Sağlıkta yeni skandal Diyarbakır'da! 75 hastanın sağlam kemiğine platin takmışlar29 izlenme