Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) mevduatını teşvik etmek amacıyla yeni bir adım atmıştır. Bu doğrultuda, bankalar, döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz uygulama yetkisine sahip olacaklar. Ancak bu faiz oranı, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 85'inden daha düşük olamayacak. Bu adım, döviz dönüşümlü kur korumalı mevduat hesaplarının cazibesini azaltmayı hedeflemektedir.
Ayrıca, gerçek kişi dönüşüm hesaplarının tarih koşullarında bir değişiklik yapılmıştır. Bu kapsamda, yurt içi yerleşik gerçek kişiler, 30 Kasım 2023 itibarıyla bankalarda bulunan altın, dolar, euro ve İngiliz sterlini cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarını Türk lirasına çevirebilecekler.
Merkez Bankası, döviz dönüşümlü kur korumalı mevduat hesaplarında politika faizinden düşük oranların uygulanması durumunda, oluşacak kur farkını bankaların karşılamasını sağlamıştır. Bu destekleme mekanizmasıyla TL mevduatının cazibesini artırmayı amaçlayan TCMB, özellikle reel kişilerin TL mevduatını tercih etmelerini hedeflemektedir. Aylık yüzde 2 olan TL payı artış hedefi, daha önce belirlenen oranları aşarak yükseltilmiştir, bu da TCMB'nin TL'ye geçişi teşvik etme çabalarını yansıtmaktadır.
Özgür Demirtaş asgari ücret senaryosunu açıkladı "Keşke haksız çıksam"212 izlenme
250 bin dolara TC vatandaşlığı! 'Bunun bile üç kâğıdı bulunmuş'80 izlenme
Prostat kanseri: Yeni bir çalışma radyasyon tedavisi dozlarının önemli ölçüde azaltılabileceğini gösteriyor41 izlenme
Özgür Özel'e Antalya'da jet soruşturma27 izlenme
Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adayı için tarih verdi38 izlenme
'Asıp kesen Pelikan ekibi dut yemiş bülbüle döndü'65 izlenme
Bülent Arınç'ın FETÖ ziyaretleri...219 izlenme
Mansur Yavaş'tan ortalığı toz duman edecek açıklama! "Kimse olağanüstü, vazgeçilmez ya da üstün değil"28 izlenme
Abdurrahman Dilipak bombayı patlattı: Kasetler patlayacak!
Sabah yazarı Ersin Ramoğlu'ndan vatandaşlara hakaret! "Vergiler nerede diyenlerin soyları belli değildir"
İTO’ya göre açıklanan sayılar gerçek tabloyu göstermiyor!
Sokaklar değil elektrik şirketlerinin kasaları aydınlandı