Merkez Bankası’nın (TCMB) yarın açıklayacağı kritik faiz kararı öncesinde dikkat çeken bir gelişme yaşandı.
Rezerv biriktirmek için bir süredir piyasada net döviz alımı yapan ve kur korumalı mevduat (KKM) kaynaklı kur farkı ödemelerinin tamamını üstlenen TCMB, 14 Temmuz itibarıyla swap hariç fonlamada nette bankalardan borçlanıcı konuma geçti. Böyle bir durum en son Aralık 2019’da yaşanmıştı.
Açık piyasa işlemlerinde (APİ) TCMB’nin net fonlaması, 14 Temmuz’da 43,2 milyar TL, 17 Temmuz’da 122,6 milyar TL, 18 Temmuz’da ise 176,5 milyar TL oldu. Yani TCMB, dün bankalardan net 176,5 milyar TL borç aldı.
Bu gelişmeye paralel olarak, 7 Temmuz’da yüzde 16,42 olan ortalama BIST gecelik repo faizleri de yüzde 13,51 ile TCMB’nin politika faizi olan yüzde 15’in altına geriledi.
Özetle, gecelik faizler, TCMB’nin faiz koridorunun alt bandında, TCMB gecelik borçlanma faizi olan yüzde 13,50 seviyesinde oluştu.
Gecelik piyasada TCMB’nin borç verme faizinin değil borç alma faizinin geçerli olması ve bankaların TCMB’ye borç veren konuma geçmesi, para politikasının ve son dönemdeki sıkılaştırmanın etkisini azaltıcı bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Bloomberg’de dün Kerim Karakaya imzasıyla yayımlanan “Artan TL likidite TCMB’nin sıkılaştırmasını boğuyor” başlıklı haberde, KKM’deki kur farkı ödemeleri ve döviz alımları nedeniyle TCMB’nin piyasaya yüklü miktarda TL verdiğine, bu nedenle nette bankalardan TL satın alan pozisyona geçtiğine ve bunun da para politikasındaki sıkılaşmanın altını oyduğuna, TL cinsi varlıklarda faiz oranının son günlerde gerilediğine işaret edildi.
Gecelik faizlerdeki düşüşün yanı sıra, son iki haftada 3 aya kadar vadeli mevduat faizi yüzde 42’den yüzde 37,8’e gerilemişti.
Yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 30 değer kaybeden TL, gelişen ülke para birimleri arasında Arjantin pesosunun ardından en kötü performans gösteren ikinci para birimi konumunda bulunuyor.
Bloomberg anketine katılan ekonomistler, geçen ayki 650 baz puanlık artışın ardından TCMB’nin yarın 350 baz puanlık sınırlı bir faiz artışına imza atmasını bekliyor.
Enflasyonun ise temmuz ayından itibaren tekrar hızlanması bekleniyor.
Sözcü
BOTAŞ'ta rekor görev zararı!32 izlenme
Gezi Davası Kararları Sonrasında Tepkiler Gösteren Müjde Ar Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Sözlerine Destek Verdi: Ülkenin sahipsiz olmadığını hissettik34 izlenme
İmamoğlu’nun yandaş gazeteci Okan Müderrisoğlu’na yanıtı sosyal medyayı salladı !214 izlenme
6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümü: Orada hayat hiç normal olmayacak19 izlenme
CHP’li Sertel'den TCDD açıklaması: "TCDD'nin milyonları bir avuç AKP'li avukata aktarıldı"33 izlenme
Özgür Demirtaş ‘deliriyorum’ diyerek isyan etti! “Satılık beyninle anladın mı?”28 izlenme
Apar topar sildiler: Sabah gazetesi erken seçim için tarih verdi!179 izlenme
Darp edilen Migros işçisine 1 yıl hapis, darp eden özel güvenliğe 1 gün para cezası35 izlenme
Helâl Olsun İzmir ! Laiklik için 17 Km'lik insan zinciri oluşturuldu !
Burdur Belediye Başkanı Ercengiz, Özgür Özel'le öğrencilik yıllarındaki fotoğrafını paylaştı
Gazeteci Deniz Zeyrek’ten flaş iddia! ‘Güçlü bir Bakan’dan duydum, Meral Akşener Başbakan olacak’
İYİ Parti'den istifa eden Aytun Çıray'dan Meral Akşener hakkında çok sert ifadeler: 'Siyasi canlı bomba gibi...'