ABD Büyükelçisi David Satterfield, Türkiye'nin ABD'li ilaç şirketlerine borcunu ödememesi durumunda şirketlerin Türkiye'ye ilaç satmayı durdurabileceğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı'ndan bu konuda şikayetçi olan sadece yabancılar değil. Türkiye'deki yerli tıbbı cihaz üreticileri de yaklaşık 16 aydır alacaklarını tahsil edemiyor.
Bıçağın kemiğe dayandığını ve sektörün bu şartlarda ayakta kalmasının mümkün olmadığını vurgulayan Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği Başkanı Mustafa Daşçı, “Sağlık hizmetlerinin sunumunda aksaklık olmaması için bugüne kadar yıllık, 8 aylık, 9 aylık ödemelerle devam edebiliyorduk. Ancak şu anda 16 aydır herhangi bir ödeme yapılmaması sebebiyle tıkandık” dedi.
Bütün mal varlıklarının bankaların elinde olduğunu kaydeden Daşçı, “Sermayemizin tamamını sağlık hizmetlerinin sunumunu gerçekleştirilmesi için harcadık. 7/24 faaliyete devam ediyoruz. Zaten aksi halde sağlık hizmeti verilemez. Ameliyatlar 24 saat devam ediyor. Bizim elemanlarımız hekimleri asiste ediyor. 24 saat malzeme veriyoruz” diye konuştu.
Devletin bu ay da ödeme yapmaması halinde artık mal veremeyeceklerini anlatan Mustafa Daşçı şöyle konuştu:
“Türkiye'nin yıllık toplam 3.5 milyar dolar tıbbi cihaz gideri var. 16 aylık alacak birikti. Yani yaklaşık 26 milyar lira olduğunu tahmin ediyoruz.
20 milyar alacağımız var deyince, ‘Bu kadar parayı nasıl bu kadar zaman bekletebilmişler. Demek ki çok büyük kâr marjıyla çalışıyorlar” algısı yaratabilir. Oysa Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerine ne kadar mal verdiysek, kendi sermayemizin üzerine bir de bütün mal varlıklarımızı ipotek ederek bankalardan finansman kullandık.”
Mustafa Daşçı sözlerini şöyle noktaladı:
“Bana göre önümüzdeki aydan itibaren sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşanmaya başlayacaktır. Eldeki stoklar tükendiğinde bir süre sonra ameliyatlar yapılamaz hale gelecektir.
Bizden indirim yapmamızı, feragat etmemizi bekliyorlar. Bakanlık, tıbbi cihaz sektörüne ölümü gösterip sıtmaya razı etmek istiyor. 2017'de yine bir feragat istenmişti. O dönem benim firmam yüzde 15 kârla Kırıkkale Üniversitesi'nin ihalesini almıştım. Yüzde 27 feragatle tahsilat yaptım. Yüzde 12 zarar.
Bakanlığın önünde toplantı yapmayı düşünüyoruz. En kısa zamanda bütün Türkiye'deki üyelerimizi çağıracağım. Sağlık Bakanlığı'nın içinde devletin ve milletin başarısını istemeyen bir grup var. Bu grup bu konuyu çıkmaza sokuyor.
Kuryeyi öldüren Somali Cumhurbaşkanı’nın oğluna insani ikâmet izni verilmiş56 izlenme
İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, İYİ Parti'den istifa etti44 izlenme
Sedat Peker'den flaş 'video' açıklaması: "Seçin bir gazeteci..."50 izlenme
Tarımsal girdi enflasyonu rekorunu yeniledi!54 izlenme
Öldürülen müzisyenin babasından acı haber: Evlat acısına kalbi dayanmadı48 izlenme
Yalova'da gerçekleşen operasyonda, IŞİD'li teröristler ile kahraman polislerimiz arasındaki konuşma55 izlenme
Google yetkilileri ile telif hakları görüşüleceği açıklandı48 izlenme
Muharrem İnce’yi “Hakkımı helal etmiyorum” diyerek protesto eden kadına küfür edildi!76 izlenme
Narin'in kopuk bacağının sırrı çözüldü: Narin’in bedenindeki detaylar yürek dağladı
Bu Topraklarda Mustafa Kemal'ler Asla Yenilmez !
Temsil ve tanıtım giderleri ile kira harcamalarına tam gaz devam
Çekmeköy Belediye Başkanı, 5 emekli maaşına denk gelen yaklaşık 50 bin TL'lik mont ve ayakkabısıyla emeklilerden oy istedi!