Bütçe açığının önüne geçemeyen, yıl içinde hedefi revize etmek zorunda kalan hükümete destek yine Merkez Bankası’ndan (TCMB) geldi. Merkez’in ihtiyat akçesi ise bu yıl erkenden Hazine’ye aktarılacak. TCMB olağanüstü genel kurulu ile Hazine’ye, kamuoyunda “karagün parası” olarak da nitelendirilen “ihtiyat akçesi” ile birlikte 40.5 milyar lira aktarılmasına onay verdi. Hissedarların, “Bu para nereye dağıtılacak” sorusu ise yanıtsız kaldı.
TCMB 35.2 milyar TL kâr payı avans tutarı ve 5.3 milyar TL ihtiyat akçesinden oluşan 40.5 milyar TL’nin hissedarlara dağıtımına başlarken, ilgili kaynak bu yıl da bütçeye erken transfer edilmiş olacak. Bankacılar TCMB’nin bu yıl geçen yıla paralel bütçeye 5055 milyar TL aktaracağını hesaplıyorlar. Hazine’ye yapılacak ödemelere 2019 için 10 milyar TL civarında oluşması beklenen kurumlar vergisi de eklenecek. Geçen yıl yaptığı genel kurul ile Hazine’ye kâr transferini nisandan ocak ayına çeken TCMB, ayrıca yaklaşık 40 milyar lira da “ihtiyat akçesi” aktarmıştı.
TCMB olağanüstü genel kurulu dün TCMB Başkanı Murat Uysal başkanlığında Ankara’da yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcisi Feyza İleri tarafından verilen önergeyle, “bankanın 2019 kârı üzerinden hesaplanan tutarın yüzde 90’ının avans olarak dağıtılması ve son yıl kârından ayrılan hariç, birikmiş ihtiyat akçesinin tamamının kâr olarak dağıtılması” genel kurulun onayına sunuldu.
NEREDE KULLANILACAK?
Bu sırada söz alan bir hissedar, Murat Uysal’a, “Bu para nereye dağıtılacak? Varlık Fonu’na mı verilecek, Hazine’ye mi? Nerede kullanılacak” sorusunu yöneltti. Uysal ise aktarılacak kaynağın nerede kullanılacağına dair bir açıklama yapmadı.
Cumhuriyet'ten Mustafa çakır'ın haberine göre, TCMB’nin hissedarlarından Adnan Bahar, “Bizim hisselerimizin hiç mi değeri olmayacak? Bir Allah’ın kulu yok mu? Hakkınız yeniliyor denilmeyecek mi? Bankaya gelirken güvenlikçiler ile görüştüm, bahçıvan ile görüştüm. Hepsi bizden daha fazla alıyor. Bize 3 bin lira veriliyor. Bunun hesabını bu dünyada olmasa bile öbür dünyada sorarım” dedi.
Bütçe 2019, Merkez Bankası’nın ihtiyat akçesine rağmen 123.7 milyar TL açık vermişti.
http://www.krttv.com.tr/ekonomi/merkezbankasibaskaninincevapveremedigisoruh25324.html
İşçiler fark etti, yekililer umursamadı! Çatlakların fotoğrafları bilirkişi raporunda51 izlenme
Milyarları yuvarlıyorlar: Millet bahçelerine dudak uçuklatan harcama50 izlenme
Öğrenciler faizin silinmesini beklerken bir faiz daha geldi!87 izlenme
Laikliği hedef alan Kocaeli Valisi hakkında suç duyurusu!42 izlenme
Kayyumu eleştirdiler, kapı önüne kondular!76 izlenme
Bir CHP'li belediye daha hedefte: Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel'e hapis istemi28 izlenme
Bilim Kurulu Üyesi Özlü uyardı: Daha sert yasaklar gelecek73 izlenme
Gençlik merkezlerine 'manevi rehber'ler geliyor128 izlenme
Burdur’da korkutan gelişme! Evler boşaltıldı, yangın Antalya’ya ilerliyor!
AKP'nin lüks ve şatafat içinde yaşayan çocuğu: 'Yüksek lisansını' partide yaptı, Başakşehir'de milyonluk ihaleleri kaptı!
Naci Görür tekrar tekrar uyardı: "Marmara'da büyük deprem olacak"
CHP'den Fesli Kadir için 'Vatan Haini' belgeseli !