Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, AlmanTürk Ticaret ve Sanayi Odası Toplantısı'nda bugün bir konuşma yaptı.
Kavcıoğlu, faizlere ilişkin mesajında “Krediye erişimde belirgin bir sorun görülmemekle birlikte, kredi faiz oranlarında yükseklik krediye ulaşımı sınırlamaktadır” dedi.
Enflasyon konusunda söylem değişikliğine giden Kavcıoğlu, manşet tüketici enflasyonunun ağustosta yüzde 19,25'e yükseldiğini ancak gıda ve enerji dışı kalemleri içeren çekirdek enflasyonun daha düşük olduğuna dikkat çekti.
Enflasyondaki artışın kuraklıkla ve salgınla ilişkili olduğuna işaret eden Kavcıoğlu, “Olağanüstü koşullar çekirdek enflasyon göstergesinin önemini artırıyor. Son çeyrekte enflasyonun düşüşe geçeceğini düşünüyoruz” dedi.
“Bizim parasal duruşumuzun enflasyonun yılın kalan döneminde düşmesi noktasında etkili olacağını düşünüyorum” diyen TCMB Başkanı, son dönemde artan swap (para takası) anlaşmalarına ilişkin “yerel para birimi üzerinden ticareti kolaylaştırmak için yapılıyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, geçen hafta 8,26’ya kadar gerileyen ve bugün güne 8,34 seviyelerinden başlayan dolar/TL kuru, bugün 8,48’i gördü.
Ağustosta manşet tüketici enflasyonunun yüzde 19,25 ile TCMB'nin yüzde 19'luk politika faizinin üzerine çıkması, piyasada TCBM'nin bundan sonra ne yapacağına ilişkin soru işaretlerini artırmıştı.
Kavcıoğlu'nun daha önceki açıklamalarında “beklenen ve gerçekleşen enflasyonun üzerinde faiz vereceğiz” ifadelerini kullanması nedeniyle ağustos enflasyonu sonrasında “TCMB verdiği sözü tutacak mı” soruları ortaya çıkmıştı.
Öte yandan, Kavcıoğlu, TCMB'nin geçen haftaki yatırımcı toplantısında gerçekleşen manşet tüketici enflasyonu yerine daha düşük olan beklenen enflasyon ve çekirdek enflasyon göstergelerine dikkat çekmişti.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/merkezbankasibaskanienflasyonvefaizsoyleminidegistirdi6637444/
CHP’li İnce: Ankara’dakiler İstanbul’a, İstanbul’dakiler Ankara’ya aday gösteriyor222 izlenme
Güllü'nün kızıyla ilgili bir şok iddia daha! "Öldürmem için daire teklif etti"13 izlenme
CHP'li Özel'den, Fahrettin Altun'a çok sert tepki! "Hadsiz, şuursuz... Kudüs kan ağlarken Erdoğan niye Marmaris'te tatil yapıyor?"46 izlenme
Soma faciasında karar! Can Gürkan’ın cezası belli oldu63 izlenme
Doğal gaza yüzde 15 daha zam geldi!41 izlenme
Fatih Erbakan'ın Adnan Oktar ve tarikatını övdüğü görüntüler ortaya çıktı64 izlenme
Türkiye'yi asgari ücretli cenneti yapmışlar: 42 milyon kişi 17 bin liraya mahkum edildi22 izlenme
Çukurova Bölgesel Havaalanı’nın üstyapı ihalesi AKP'li isme verildi!48 izlenme
Doğruysa felaket: Konya'da çöken binada kolon mu kesildi?
AKP, AYM'ye karşı! Kızılay'a çifte maaş geri geliyor
AKP'li gurbetçilerle tartışan vatandaş gündeme oturdu: "Almanya'da bu arabanın vergisi ne kadar? İstanbul Sözleşmesi'nden sonra böyle bağırabilecek misin? HÜDA-PAR'a ver, ver"
Hatay’da delil karartma iddiası: ‘Şube müdürlüğü binası yıkıldı, delil niteliğinde evraklar havada uçuşuyor’