Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Mayıs'ta enflasyonun yüzde 73’e çıkarak pik seviyesine ulaşacağını açıkladı. Şimşek’in hesabı, tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) Mayıs'ta yüzde 21’e, haziran sonunda da yüzde 23.5 civarına çıkacağını işaret etti. Bu hesaba göre işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine temmuzda yüzde 23.5 zam yapılacak. Ancak memur ve memur emeklilerinin zammı yüzde 7.39 enflasyon farkı dahil toplamda yüzde 18.13 olacak.
İŞTE ZAM HESABI
Yani memur ve emeklinin zammı, 6 aylık enflasyonun 5.37 puan altında kalacak. Ufukta seçim olmaması ve Merkez Bankası’nın ilave zamma karşı çıkması memur ve emeklinin bu yıl ciddi kayıp yaşayacağını gösteriyor. TÜFE ilk 3 ayda yüzde 15.06 oldu.
Bakan Şimşek’in hesabıyla TÜFE’nin Mayıs sonunda yüzde 73’e ulaşması durumunda 5 aylık enflasyon yaklaşık yüzde 21 olacak. Bu da Nisan ve Mayıs aylarında TÜFE’nin ortalama yüzde 2.4 artacağını gösteriyor. Haziran'da enflasyonun yavaşlayarak yüzde 2 civarında gerçekleşmesi durumunda 6 aylık TÜFE yaklaşık yüzde 23.5 olacak.
İşçi, esnaf ve çiftçi emeklisine, gerçekleşen 6 aylık TÜFE oranında zam yapıldığı için bu emekli grubu temmuzda yüzde 23.5 zammı alacak. Memur ve memur emeklilerine ise toplu sözleşme zammı ile enflasyon farkı ödeniyor. Ocakta memur ve emeklilerine yüzde 15 zam yapılmıştı. 6 aylık TÜFE’nin yüzde 23.5 olması durumunda yüzde 7.39 oranında enflasyon farkı oluşacak. Temmuz'da yapılacak yüzde 10 toplu sözleşme zammı da eklenince toplam zam oranı yüzde 18.13’te kalacak. Dolayasıyla memur ve memur emeklilerine gerçekleşen enflasyonun 5.37 puan altında zam verilecek.

OCAKTA EŞİTLENDİ TEMMUZDA ÇOK ZOR
Yılbaşında benzer durum işçi emeklileri aleyhine oluşmuştu. İşçi emeklilerinin zammı yüzde 37.57’de kalırken memur ve memur emeklilerinin zammı yüzde 49.25’e ulaşmıştı. Emeklilerin yoğun tepkisi üzerine iktidar yerel seçimleri düşünerek işçi emeklisinin zammını önce yüzde 42.6’ya, sonra da yüzde 49.25’e çıkararak eşitledi.
İktidarın önünde yeni bir seçim baskısı olmadığı için memur ve emeklisine ilave zam yapılması zor görünüyor. Merkez Bankası da hükümete yazdığı mektupta ücret zamlarının geçmiş değil gelecek enflasyona göre verilmesini istemişti.
Sözcü
Bakan Koca açıkladı: 22.556 yeni vaka tespit edildi, 24.113 kişi sağlığına kavuşurken, 196 kişi hayatını kaybetti!46 izlenme
Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş: “Bu adamlar Külliye'ye birkaç kilometre mesafede, bu işleri devlete kafa tutarcasına yapabiliyorlarsa bu insanlardan her şey beklenir. Benim arabamı da takip etmişler”32 izlenme
Sedat Peker'in iddialarına bir yurttaş böyle isyan etti 'Kolumu koparsalar AKP'ye oy vermem!'91 izlenme
Yarım milyonluk iş yabancıya gitmedi, AKP'li isim kazandı! 15 günde iki ihale aldılar!67 izlenme
TRT 'Türk mühendisler geliştirdi' demişti: 'Robogenç' Çin malı çıktı21 izlenme
Cumhurbaşkanlığı uçağındaki gazeteciden "tasarruf" tepkilerine tepki çeken yanıt: ":)) Höst, Türkiye dünyadan tecrit mi olsun?"24 izlenme
CHP’den ‘uçan saray’ için kanun teklifi!117 izlenme
Deprem paylaşımı yapan Turkcell'e tepki: "Utanmazsınız"22 izlenme
Sağlıkta korkunç kadrolaşma iddiası: Tarikatçı, yandaş ve AKP’li 10 bin kişi atandı!
"İhale" tartışması AKP'lileri karşı karşıya getirdi! Çok sert sözler...
Emin Şen'in arşivi ortaya saçıldı: "Fethullah Gülen gelecek, Anıtkabir yakılacak"
Van ve Siirt’ten acı haberler! 9 şehidimiz var