Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Kur rejiminde herhangi bir değişiklik olmayacak. Yatırımcılara ve ihracata çok güçlü destek vereceğiz” dedi.
Şimşek, Orta Vadeli Program ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. OVP’ye ilk tepkilerin olumlu olduğunu ifade eden Başan Şimşek, dezenflasyon programına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteğinin tam olduğunu söyledi.
Ankara’da düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Şimşek, “Yatırımcılarla diyaloğumuz güçlü, yatırımcı toplantılarını Japonya’dan başlatıyoruz” dedi.
Bakan Şimşek kamuda çalışan memur ve işçilerin maaş artışları için “Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak” ifadesini kullandı.
Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dezenflasyon programına tam destek verdiğini söyledi.
“Bu programın başarılı olması için Cumhurbaşkanımızın tam desteği çok önemli. Bunu sadece hissetmiyoruz, görüyoruz” diyen Şimşek, yılsonuna kadar G20, Almanya, New York, Londra, Asya ve Orta Doğu’da görüşülmedik yatırımcı bırakmayacaklarını ifade etti.
Şimşek, programın dış kaynak ayağının çok güçlü olacağına inandığını belirterek, “Birleşik Arap Emirlikleri’nde sonuç yakın” dedi.
Kur hedefi olmadığını belirten Şimşek, “OVP’de işin doğası gereği bir kur tahmini olması gerekiyor” diye konuştu.
İç talebin yeniden dengelenmesi ihtiyacının çok net olduğunu belirten Şimşek, “İç talep yavaşlayacak, yatırımlara ihracata çok güçlü destek vereceğiz” dedi.
Önce rezervleri güçlendireceklerini, sonra kur korumalı mevduattan çıkış olacağını belirten Şimşek, işverenin katkısı olduğu yeni bir bireysel emeklilik modeli öngördüklerini açıkladı. Şimşek, bu modelin amacının sistemde kalış süresini ve fon tutarını artırmak olduğunu söyledi.
Şimşek son olarak KKM’den çıkış ile ilgili, “Önce rezervlerimizi güçlendireceğiz. Sonra çıkış stratejisini kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, orta vadeli programa (OVP) ilişkin düzenlenen toplantıda açıklamalar yaptı.
Yılmaz, OVP’nin en büyük gücünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “OVP için hükümet olarak arkasındayız” demesi olduğunu belirterek, “Bu, planın hayata geçmesini sağlayacak en önemli unsurdur” dedi.
Yılmaz, büyüme ve enflasyon hedefinin tutarlı olduğunu belirterek, büyüme kompozisyonunun enflasyonu artırıcı değil, dezenflasyona katkı verici yönde olacağını söyledi.
Yılmaz, kur hedeflerinin olmadığını belirterek, “Serbest piyasa esastır” dedi. Yılmaz, cari fazla hedefinden vazgeçilmediğini ancak sürecin zaman alacağını belirterek, “Bu hedefe ulaşmak için gerekli adımları atmaya devam edeceğiz” dedi.
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan da toplantıda açıklamalarda bulundu:
Erkan, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın beklenenden kötü olması ve petrol baskılarının belirginleşmesinin enflasyonu tahmin üst bandının (yüzde 62) üstüne taşıma ihtimalini artırdığını belirterek, “OVP için (enflasyonda) yukarı yönlü riskleri dikkate alan bir tahminle çıkmanın daha doğru olacağına karar verdik” dedi.
Erkan, parasal sıkılaştırmanın enflasyonda belirgin iyileşme sağlanana kadar devam edeceğini belirterek, “Enflasyon hedef patikamıza 2024 içinde bir miktar gecikmeli oturma riski taşımasına rağmen 2024’te dezenflasyonu sağlamak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” diye konuştu.
Erkan, kur korumalı mevduat (KKM) bakiyesinin şu an için yatay seyretmesinin amaçlandığını belirterek, “KKM’de sakin ama kararlı bir strateji ile ilerleyeceğiz” dedi. Erkan, dezenflasyonun birinci öncelik olduğunu vurgulayarak, “Bundan taviz yok” ifadesini kullandı.
Erkan, sistemin TL’ye dönme hızının kararlı ve kademeli şekilde yapılacağını belirterek, “Son dönemde fiyat istikrarı ve finansal istikrar oluşuyor algısının sermaye hareketlerini devreye soktuğunu görüyoruz, bunun devam edeceğini öngörmekteyiz” dedi.
Erkan, yatırımcıların Türkiye’ye olan iştahının yüksek olduğunu belirterek, “Tahvil yatırımcısının ilgi artışını bekliyoruz” diye konuştu.
Erkan, Dünya Bankası’nın Türkiye ekonomisine verdiği desteğin önemli olduğunu belirterek, “Bu karar, doğru para ve maliye politikalarının eşgüdümü, kararlı ve istikrarlı bir Merkez Bankası ve güçlü bir OVP’ye verilen desteğin göstergesidir” dedi.
Erkan son olarak, “Enflasyon ve kur hareketlerinin sene içinde oynaklık göstermesi, hele ki geçiş dönemlerinde bazı durumlarda yıl ortalaması ve yıl sonu üzerinden yapılan hesaplarda ciddi farklılıklar gösterebilmektedir” dedi.
Sözcü
Belediye başkanı açıkladı: Hastaneler ve yoğun bakımlar doldu!98 izlenme
Gübre fiyatları uçurdu: Tarımsal girdi enflasyonunda 2 rekor birden!35 izlenme
Esenler’in saat ihalesi, AKP’li yöneticinin aile şirketine gitti!82 izlenme
Ziraat Bankası'nın gayrimenkulleri işgal altında!80 izlenme
Melih Bulu'nun danışmanı olarak atanan Oğuzhan Aygören'den açıklama "Görevi kabul etmiyorum"57 izlenme
Çocukların oyuncaklı çikolatası ve şekerin efsanesi dev şirket iflasın eğişinde! Hiç kimse beklemiyordu!29 izlenme
AKP’nin imam hatip oyunu174 izlenme
Maden patronlarına müjde (!) Talanın önü açıldı!9 izlenme
İran’dan gaz akışı sembolik düzeyde, elektrik kesintileri başlıyor!
CHP’li Başkan, AKP’den kalan rekor borcu dev panoya astı
İBB’nin AKP’li vekile verdiği usulsüz burs için savcılıktan takipsizlik kararı!
Yıllardır uygulanan sisteme göre en düşük emekli maaşı bu seviyeye yükselecek