Aralarında İstanbul, Ankara, Diyarbakır, İzmir Baroları’nın bulunduğu 38 baro, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanarak yerine kayyum atanmasıyla ilgili “Kayyım uygulaması demokrasiye darbedir” başlığıyla ortak açıklama yaptı.
Gözaltı ve tutuklama işlemlerinin Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirten açıklamada, şunlar kaydedildi:
“İstanbul İli Esenyurt İlçesi Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer hakkında verilen tutuklama kararı sonrasında Belediye Kanunu’nun 47. maddesi uyarınca İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılıp Belediye Kanunu’nun 45. ve 46. maddeleri uyarınca İstanbul Valiliği tarafından başkanlık görevine kayyım atanmıştır. Temsil ettiği makam itibariyle davet üzerine ifade vermeye gidebileceği mümkün iken gözaltına alınması, delillerin karartılması ve kaçma şüphesi bulunmadığı halde hakkında tutuklama kararı verilmesi ölçüsüz koruma tedbirleri olup hukuka aykırıdır. Konuyla ilgili yapılan soruşturma işlem ve uygulamaları; Anayasaya ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere açıkça ve çok yönlü olarak aykırıdır.
Arama, gözaltı ve tutuklama işlemleri Anayasanın 2, 19, 20, 127 ve 138. maddelerini ihlal etmiş bulunmaktadır. Demokrasinin en önemli unsuru olan seçme hakkının kullanımı sonucunda ortaya çıkan halk iradesine kayyım atanması demokratik değerler açısından büyük bir ihlali ifade etmektedir. Kayyım uygulaması, demokratik hukuk devleti ilkesi ile yerel demokrasiye açıkça aykırıdır. Kayyım uygulamasının Türkiye demokrasisine verdiği hasarlar hafızamızda yerini korur iken yeniden bu yola başvurulması kabul edilemezdir. Kayyım uygulamasının yasal oluşu; Anayasaya aykırı oluşunu, hukuksal ve toplumsal meşruiyetsizliğini ortadan kaldırmamaktadır. Biz aşağıda imzası olan Barolar; Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’e uygulanan tutuklama tedbirinin orantısız olduğunu, yürütülen hukuksal sürecin adil yargılanma ve lekelenmeme hakkına riayet edilerek yürütülmesi gerektiğini belirterek kayyım işlemine son verilmesi çağrısında bulunuyoruz.”
BirGün
2 er İskenderun'da nasıl öldü? CHP'li Yankı Bağcıoğlu korkunç iddiaları bir bir gündeme getirdi!22 izlenme
Bir grup yurttaş Ambarlı Limanı'nda İsrail'e sevkiyat yaptığı iddia edilen gemiyi 'Limanlarda Siyonizme Geçit Yok' diyerek protesto etti, güvenlik ateş açtı!43 izlenme
Abdüllatif Şener: Erdoğan ailesi...163 izlenme
MESEM protestosunda gözaltına alınan 4 öğretmen serbest bırakıldı22 izlenme
AKP’li belediyeden adrese teslim ihale!135 izlenme
Yılmaz Özdil'den Fahrettin Koca'yı köşeye sıkıştıran paylaşım!69 izlenme
Cemal Enginyurt'tan sosyal medyada gündem olan gurbetçiye sert sözler20 izlenme
İmamoğlu'ndan çok sert Murat Çalık tepkisi: "Bu neyin zulmü, neyin vicdansızlığı?"27 izlenme