Ankara Büyükşehir Belediyesi kalıtsal, ilerleyici ve ilaç tedavisi uygulanmadığı takdirde hayati tehlike yaratan kas hastalığı Spinal Musküler Atrofi’ye (SMA) yönelik harekete geçti. Belediye ve Başkent Üniversitesi arasında SMA hastalık genine sahip anne ve babanın erken tespit ve tedavi edilmesi amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.
DNA TARAMASI İLE GEN DEĞİŞİKLİĞİ ÖNCEDEN TESPİT EDİLECEK
Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Başkent Üniversitesi Rektörü Ali Haberal’in imzaladığı protokolle SMA hastalığına yönelik Ankara genelinde önlem alınması sağlanarak hasta birey doğumlarının önüne geçilebilecek. Ankara genelinde evlilik hazırlığında olup talep eden çiftlerden birinin SMA hastalığına karşı ücretsiz DNA taraması yapılarak, muhtemel gen değişikliği önceden tespit edilebilecek. SMA testiyle hastalık nedeni olan genlere ait olası değişiklileri belirleyecek olan Başkent Üniversitesi, öncelikli olarak çiftlerden erkek olanlara yapılacak tarama sonucunda, genlerde delesyon saptanan çiftlere genetik muayene ve genetik danışmanlığı da ücretsiz olarak sağlayacak.
‘TALEP EDEN HERKES ÜCRETSİZ YARARLANABİLECEK’
SMA tarama hizmetinden Ankara sınırları içerisinde resmi nikah hazırlığında olan bütün vatandaşlar yararlanabilecek. Evlenecek çiftler nikahlarını ilçe belediyelerinde yaptıracak olsalar dahi, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne resmi olarak belgelerini ibraz ederek hizmetten ücretsiz faydalanabilecek. Protokol, konunun Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülüp onaylanmasının ardından resmiyet kazanacak.
BU YIL İLK UYGULAMA
Başkanlık makamında gerçekleşen protokol töreninin ardından açıklama yapan Yavaş, son dönemde SMA hastalığı ile ilgili medyada yer alan haberlere dikkat çekerek, “Gerek sosyal medyada gerekse medyada SMA’lı hastalarla ilgili çok iç acıtıcı görüntülerle karşılaşıyor, bunlarla ilgili kampanyaların yapıldığını ve çaresiz insanlar görüyoruz” dedi.
Toplum sağlığının korunması için evlenecek çiftlere yeni bir sağlık desteği hizmeti sunmaya karar verdiklerini ifade eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bunu nasıl önleyebiliriz, belediye olarak ne yapabiliriz diye düşündüğümüzde daha önceden bir teşhis ve tanı konmak suretiyle tedavinin daha kolay yapılabileceği konusunda neler yapabiliriz diye araştırdık. Ve bugün evlenmeden önce eşlerden birinin tahlil vermek suretiyle tetkiklerinin yapılarak hastalığı henüz evlenmeden tespit edip, çaresinin aranması için Başkent Üniversitesi ile bir işbirliği protokolüyle bu yıl ilk uygulamayı yapacağız. Müracaat eden sayısına göre veya elde ettiğimiz verilere göre inşallah önümüzdeki yıllarda yapılabilecek tüm tetkikleri de yaptırmak suretiyle Ankara’daki yeni evlenen herkesin toplumumuza sağlıklı çocuklar yetiştirmesi, en azından hastalıkla uğraşmaması için iş birliği anlaşmasını imzaladık. Hayırlı olsun diyorum ben.”
http://www.krttv.com.tr/gundem/mansuryavasmujdeyiverdiucretsizolacakh65581.html
Binali Yıldırım 'FETÖ Akp döneminde doğmadı, palazlanmadı' dedi ! Peki daha önce hem kendisi hem de Erdoğan ne demiş, izleyelim...!714 izlenme
10 Kasım'da Atatürk fotoğrafı takmayı reddetmişlerdi: Teğmenlerle ilgili toplantıda neler yaşandı?50 izlenme
İmamoğlu davası adli tatil sonrasına kaldı43 izlenme
Mansur Yavaş EYT'lilere verdiği sözü tuttu395 izlenme
Rusya, Türkiye'den gelen 21 ton domatesi daha geri çevirdi!72 izlenme
Özel okul sahibi, yasa dışı çalışmayı belgelemek isteyen öğretmenleri darp etti36 izlenme
Giresun'da mini tsunami meydana geldi54 izlenme
Deprem kâbusu Türkiye'yi dolaşıyor: Sivas peş peşe sallandı44 izlenme
İsrail şimdi yandı! Parasını verdiği kolayı İsrail'i protesto için ayranla birlikte lavaboya döktü
İBB Davası'nda avukatlara verilmeyen ifade sırası iktidar medyasına sızdırılmış! İşte kanıtı
Kapısına yazı asan doktora soruşturma!
'Beşli çete'den Günal, Boğaz'daki kaçak inşaatını tamamladı