CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, Man Adası iddialarına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açtığı davada 698 bin TL’lik tazminat kararının gerekçesi açıklandı.
İstanbul’daki üç mahkeme , CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu Man Adasıbelgeleri açıklaması nedeniyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve yakınlarına toplam 698 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkûm etmesine ilişkin kararlarının gerekçesini açıkladı. Kılıçdaroğlu’nun mahkemeye sunduğu banka dekontlarının hukuka aykırı delil olduğunu savunan hakim Hakim Ali Osman Taşkın, gerekçeli kararında Kılıçdaroğlu’nun iddialarını ispatlamak için Erdoğan’ın yakınlarının hesap hareketlerinin araştırılması talebini ise “ticari sır” diye reddetti. Diğer mahkeme ise kararında “Davacıya itham edilen niteleme, davacının siyasi geleceğini etkiliyecek niteliktedir” dedi.
İstanbul Anadolu 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, 7 Haziran 2018’de Kılıçdaroğlu’nu Erdoğan’a 110 bin ve yakınlarına 87 bin TL olmak üzere toplam 197 bin TL manevi tazminata mahkûm etmesinin gerekçesini açıkladı.
Mahkeme yargıcı Ülkü Ergin, gerekçeli kararında Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik’in mahkemeye sunduğu dekontlar incelendiğinde yurt dışına para gönderilmediği, Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı belgelerin iddialarını ispatlamaktan uzak olduğu öne sürdü.
Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’a “milli değilsin” diyerek hitap etmesinin Cumhurbaşkanlığı makamını temsil eden kişiye karşı küçük düşürücü nitelikte ifadeler olduğu savunulan kararda, “Davaya konu itham, eleştiri sınırından uzak, tamamen Erdoğan’ın siyasi kariyerini etkileyecek ithamdır” denildi.
İstanbul Anadolu 9. Asliye Hukuk Mahkemesi de, Kılıçdaroğlu’nu 13 Haziran 2018’de Erdoğan’a 100 bin TL, yakınlarına ise 42 bin TL olmak üzere 142 bin TL tazminat ödemesini kararlaştırmıştı. Hakim Ali Osman Taşkın, Kılıçdaroğlu’nun avukatının mahkemeye sunduğu banka dekontlarını hukuka aykırı delil olarak kabul ederek, şunları kaydetti:
‘TİCARİ SIR’
“Bir politikacı olan davalının aynı zamanda TBMM’de grubu olan bir partinin genel başkanı olarak, kişilerin banka kayıtlarına ulaşması, müşteri sırrı niteliğindeki kişisel verilerini elde etmesi için kanunen kendisine verilen bir yetkisi olduğu da iddia ve ispat edilememiştir. 5411 sayılı Bankacılık Yasası’nda bankacılık sırrı, müşteri sırrı ve ticari sır niteliğindeki banka kayıtlarının kimlere verileceği, kimlere açıklanabileceği düzenlenmiş olup parti genel başkanlarına verilen bir yetki bulunmamaktadır. Mahkemelerin dahi sahip olmadığı böyle bir yetkinin siyasi bir kişiliği olan davalanın sahip olmadığı evleviyetle kabul edilmelidir. Bu durumda davalının, söz konusu banka dekontlarını elde etmiş olması, hukuka aykırı olup hukuka aykırı yollardan elde edildiği değerlendirilen banka dekontlarına mahkememizce hukuka uygun delil vasfı verilmemiş, davalının iddialarını ispat için hükme esas alınmamıştır.”
‘ÖZEL HAYATA MÜDAHALE’
Kararda, Kılıçdaroğlu’nun avukatının iddiasını ispatlamak için davacılara ait banka kayıtlarını istediği anımsatıldığı belirtilirken, mahkemenin talebi ret gerekçesinde "Tüm banka hareketlerinin celbedilmesi, kişilerin tüm banka kayıtlarının dosyada toplanması, davacıların kişilik hakkı kapsamında giz alanında kalan ekonomik bilgileri, bankacılık sırları, müşteki sırları, olası özel hayat dair banka hesap heraketleri, davacıların özel hayatlarına müdahale teşkil edecektir" ifadeleri kullanıldı.
‘ARAŞTIRMAK ZORUNDA DEĞİL’
İstanbul Anadolu 20. Asliye Hukuk Mahkemesi de, 18 Temmuz 2018’de Kılıçdaroğlu’nu Erdoğan’a 150 bin, yakınlarına 209 bin olmak üzere 359 bin TL tazminat cezası ödemesi kararı vermişti. Gerekçesini açıklayan Hakim Memun Kılıç, Kılıçdaroğlu’nun avukatının Erdoğan ve yakınlarının tüm banka dökümleri, hesap hareketlerinin sorulmasını istediğini bunu mahkemenin reddettiğini anımsattı. Kararda, "Mahkeme, taraflarca gösterilen her delili toplamak ve/veya getirmek ve hatta ele almak zorunda değildir. Somut olayda da; mahkememizce muhakeme ve hüküm için yeterli aydınlanma sağlanmış, toplanması gerekli deliller toplanmıştır" denildi.
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/manadasidavasiningerekcelikararitartismayaratti209855h.htm
Halkbank’ın Ayhan Bora Kaplan’a kredi verdiği haberine jet sansür29 izlenme
Okul kantininde tostçuydu, rüşvet çarkıyla milyarder oldu, uçak aldı17 izlenme
Antalya Belediyesi'ne bir operasyon daha!19 izlenme
İddia edilen Enver Aysever–Ekrem İmamoğlu 'Silivri diyaloğu' yalan çıktı11 izlenme
'Başkanlık sistemi' protokolü değiştirdi: Diyanet, Genelkurmay Başkanı'nın önüne geçti!43 izlenme
Sedat Peker hakkında tutuklama kararı çıkarıldı55 izlenme
İzmir'de İYİ Partili kadınların standına saldırı! 'Korku iklimi yaratarak bundan medet umacaklarını zannediyorlar. Ama başarılı olamayacaklar'67 izlenme
PTT'yi milyarlık zarara uğratan ismin yargılanması beklenirken ödüllendirildi!39 izlenme
Bülent Arınç, MHP'nin hedefi olmaktan kurtulamadı: "Fitne üretim merkezi"
Kaz Dağları’nda çevre felaketine yol açan şirketten skandal açıklama!
Sağlık tehlikede, vergi geliri yükselişte
12 şehidimiz için yapılan yürüyüşte skandal görüntüler: AKP'li başkanlar şehitler için yapılan anmada gülüşerek yürüdü!