Enflasyonun paranın alım gücünü eritmesiyle birlikte madeni paralar günlük hayattaki işlevini yitirdi.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, maliyetlerin artması nedeniyle 2026 başında 1 ve 5 kuruşluk madeni paraların basımını tamamen durdurdu.
Artık üretim 1 TL ve 5 TL ile sınırlı şekilde gerçekleştirilecek.
T24’de yer alan habere göre, Darphane 2026 itibarıyla bazı madeni paraların basımını sona erdirdi.
2024 yılında 25 kuruşluk paraların basımı durdurulmuş, şimdi ise 1 ve 5 kuruşluk paralar da üretimden çıkarıldı.
Buna göre, 2026’dan itibaren Darphane yalnızca 5 TL, 1 TL, 50 kuruş ve 10 kuruşluk madeni paraları basmaya devam edecek.

Ocak ayında 50 kuruştan 2 milyon 70 bin adet, 10 kuruştan ise sadece 180 bin adet basıldı. Cumhuriyetin 100. yılı anısına basıldıktan sonra piyasada varlığını sürdüren 5 TL'den ise ocak ayında 10 milyon adet basıldı.
Darphane verilerine göre, paraların üretim maliyeti kendi değerlerini katladı. 1 TL’nin üretim maliyetinin 4 TL’yi, 50 kuruşun maliyetinin ise 3 TL’yi aştığı belirtiliyor.
Sözcü
Vatandaşın yiyemediği etler Nebati’nin sofrasında!65 izlenme
Yeni valinin ilk icraatı Türk Bayrağı'nı kaldırmak oldu! Tepkiler dinmeyince sessiz sedasız yerine koyuldu15 izlenme
ABD’li uzmanlardan çarpıcı deprem yorumu: Üç tektonik levhanın kesişimi34 izlenme
Kılıçdaroğlu, Yavaş ve İmamoğlu’nu yanına alarak video paylaştı: 'Yiğitlerim'27 izlenme
Zelenskiy: "Önümüzde geleceği belirleyecek zor günler var"47 izlenme
İzmir metro için Ankara’dan bir imza bekliyor70 izlenme
Türk Lirası'nda erime durdurulamıyor: Dolarda yükseliş devam ediyor! İşte piyasalarda son durum35 izlenme
Avukatı açıkladı: Sedat Peker, Netflix'e bakın ne yanıt verdi?45 izlenme