Suudi Arabistan, ithalatçılarına, Türk malı ithalat etmemelerini söylüyor. Uymayacak olanları da cezai yaptırımlarla tehdit ediyor.
Yaratılan bu korku iklimi sonucu, Suudi Arabistanlı ithalatçılar gönderdikleri yazı ile, Türk ihracatçılarını “Türk mallarının Suudi Arabistan Krallığına girişinin engellendiği” konusunda bilgilendirerek, artık mal göndermemelerini, gönderirlerse sorumluluk almayacaklarını bildirdiler.
AMBARGO İHRACATI VURDU
Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur şunları aktardı:
* Kısmi boykotta dahi başta Hatay üzere, bölge ihracatçısı ve çiftçisi çok ciddi maddi kayıplar yaşadı. Siyasi kriz öncesi 1 haftada Türkiye'den Suudi Arabistan'daki raflara ulaşan ürünler, ambargo uygulamasıyla 2130 günde limanlardan çıkış yapabilir duruma geldi.
* Bu durum tonlarca ürünün çürüyerek çöpe atılmasına, ihracatçının yüz binlerce dolar zarara uğramasına neden oldu. Sorun çözüleceğine, günden güne artarak devam etti. Bunu ihracat rakamlarından da görüyoruz.
* 2017'nin 1 Ocak31 Ağustos döneminde, yani siyasi kriz öncesi, 117,5 milyon dolar olan ihracatımız, 2020 yılının aynı döneminde 94,5 dolara indi.
* Hatay'ın Suudi Arabistan'a olan ihracatındaki düşüş %20'dir. Geçen yılın ilk 8 aylık dönemi ile bu yılın ilk 8 aylık döneminde Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatındaki düşün %16,24'dür.

Foto: SÖZCÜ
ÇÖZÜM BULUNMAZSA DİĞER ÜLKELERE DE YAYILIR
Güzelmansur sözlerine şöyle devam etti:
* Sorun çözüme kavuşturulmazsa, Suudi Arabistan'ın uygulayacağı tam ambargo ittifak halinde olduğu Dubai, Bahreyn, Umman gibi ülkelere de yayılır.
* Bunun gerçekleşmesi halinde hem Hatay'daki hem Akdeniz bölgesindeki ihracatçıların iflası kaçınılmaz olacağı gibi, tarımdan kopan çiftçi sayısı daha da artar.
* Sorun sadece ihracatçı ve çiftçiyle de sınırlı kalmaz. Çünkü ihracatın sekteye uğraması sadece ihracatçıyı değil üreticileri, sandıkçıları, ambalajcıları, nakliyecileri ve daha pek çok sektörü de olumsuz etkiler.
* İşsizler ordusu daha da büyür. Türkiye'nin şu an içinde bulunduğu ekonomik krizde bu sorunun çözümsüz bırakılması gibi bir lüksümüz yok.
İKTİDAR NEDEN SESSİZ?
İktidarın Suudi boykotu ile ilgili sessizliğine dikkat çeken Güzelmansur sözlerini şöyle noktaladı:
* Ortada hukuksuz bir ambargo uygulaması var. İhracatçı, çiftçi perişan oldu. Ancak iktidar şimdiye kadar Suudi Arabistan'ın boykotuna ilişkin tek bir laf etmedi.
* Ne bir ‘Eyyyyy Suudi Arabistan' lafı duyduk, ne misliyle karşılık verileceğine dair bir açıklama işittik. Ne de uluslar arası hukuka aykırı bu durum karşısında ilgili merciler nezdinde hak arayacaklarını bildirdiler. Bu sessizlik oldukça manidar.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/istearabistaninturkmallarinaboykotununbelgesi6057693/
"Yaşamak bisiklete binmek gibidir, durursan düşersin"162 izlenme
CHP’nin Balıkesir adayı Ahmet Akın'ın yerine mesajlar attılar: "Siyasi ahlaksızlığın daniskası"40 izlenme
İstanbul’da metroda saç tokası satan Suriyeli çocuğa şiddet! Haluk Levent’ten tepki: "Biz neye dönüştük böyle?"46 izlenme
AKP'li belediye 500 kişiyi işsiz bıraktı132 izlenme
Sağlık sisteminde kriz büyüyor: Doktorların göçünün ardından tıp fakültelerinde istifalar başladı34 izlenme
Boeing hayali suya mı düştü? THY'den açıklama geldi30 izlenme
Atanmış Genel Başkan Kılıçdaroğlu yönetiminden bir ihraç talebi daha23 izlenme
Sağlık Bakanı Koca günlük tabloyu açıkladı: Vaka sayısı 238.450’ye, vefat sayısı da 5.813’e yükseldi!103 izlenme
Saygı Öztürk: Danıştay'a yeni üyeler geldi, Mansur Yavaş kararı değişti!
Kayyum Gürsel, polise 30 kişilik giriş listesi verdi
Kızılay üzerinden vergi kaçırarak Ensar'a aktarılan 8 milyon dolara AKP'den skandal yorum!
Narin Güran’ın ailesiyle olan son fotoğrafları ortaya çıktı! İki detay dikkat çekti