Eski Hazine Müstaşarı İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyon raporuna ilişkin sosyal medya üzerinden dikkat çeken bir değerlendirme yaptı. Eğilmez, enflasyon hedefleri ve beklentilerindeki çelişkilerin, beklentilerin kırılmamasında temel rol oynadığını vurguladı.

Eğilmez, paylaşımında 2025 yılı enflasyon hedefiyle ilgili olarak, “Hedef başlangıçta %5 olarak belirlenmişti. Daha sonra raporlarda %24 olarak güncellendi ama TCMB’nin resmi sitesinde hâlâ %5’lik hedef duruyor. Yılsonu tahminleri ise %31–33 aralığında” ifadelerini kullandı.
Bu tutarsızlıkların, enflasyon beklentilerinin kırılmamasının ana nedeni olduğunu belirten Eğilmez, “Tabii ki beklentiler kırılmaz. Önce bu tutarsızlıkların giderilmesi gerekir” dedi.

Eğilmez’in açıklamaları, TCMB’nin enflasyon raporunda öne çıkan beklentilerdeki iyileşmenin yavaşlaması ve enflasyondaki katılık tartışmalarına dair önemli bir değerlendirme olarak öne çıktı. Piyasa beklentilerinin güven kazanabilmesi için hedefler ve tahminler arasındaki tutarlılığın kritik önem taşıyor.
Öte yandan Merkez Bankası dün açıkladığı enflasyon raporunda, daha önce yüzde 2429 aralığında hedeflenen yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 3133'e yükseltti. Ekonomi yönetimi aylardır, enflasyonun yıl sonunda yüzde 30'un altına ineceği açıklamaları yapıyor. Ancak ekonomistler bunun gerçekçi olmadığını belirterek daha gerçeğe uygun hedeflerin açıklanmasını istiyor.
Zira ekonomi kanadından gelen son açıklamalar da hedefin tutmayacağının ipuçlarını veriyor.
Benzin ve motorine zam geldi25 izlenme
‘Barınamıyoruz’ diyen öğrenciler emniyette sabahladı!53 izlenme
‘Narin’ için yürümek isteyen kadınlara polis engeli!47 izlenme
Narin cinayetinde yazışmalar ortaya çıktı! "Daha Ölmemiş"46 izlenme
AKP'li vatandaş sokak röportajında isyan etti! 'Şu son birkaç aydır, bize verdiği her şeyi zehir gibi burnumuzdan geri getirdi. Açız açıkçası. Tok açın halinden anlamaz'96 izlenme
Polis memuru Şeyda Yılmaz'ı şehit eden Yunus Emre Geçti'ye bir dava daha açıldı41 izlenme
Ankara Büyükşehir'de 'çöp poşetinde ölü köpek' iddiası: Veteriner hekim, ABB'ye kurulan kumpası anlattı32 izlenme
'Kapanan dükkân yok' diyen Erdoğan'ı kızdıracak açıklama! Türkiye genelinde 80 bin 704 esnaf ve30 bin 931 şirket kapandı!73 izlenme