Maraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremde, Onikişubat İlçesindeki iki bloklu Manolya Sitesi’nde 35 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda yurttaş yaralandı. Açılan davada, iki blokun yıkımından altı sanık sorumlu tutuldu ve yargılama başladı.
Bilirkişi raporunda, A Blok’un altında bulunan Tarhanacı Kafe’nin bağımsız duvarları kaldırıp ilave kat eklentisi yaptığı ve binanın yıkımda etkili olduğu vurgulandı. Hem Tarhanacı Kafe’nin hem de MADO’nun sahipleri olan Mehmet Sait Kanbur ile Atila Kanbur’a “Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlaması yöneltildi ve 22,5 yıla kadar hapisleri istendi.
Ancak sanıkların bilirkişi raporuna itirazlarıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde görevli yedi akademisyene yeni bir bilirkişi raporu hazırlatıldı.
Yeni raporda da ilk rapordakine benzer ifadeler yer aldı yine Atila Kanbur ile Mehmet Sait asli kusurlu bulundu. Ancak sanıklar bu rapora da itiraz etti ve dosya Pamukkale Üniversitesi’ne gönderildi.
Bugün Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen beşinci duruşmada Pamukkale Üniversitesi’nden gelen yeni raporun mahkemeye sunulduğu bildirildi.
Prof. Dr. Fatih Çetişli, Prof. Dr. Hüseyin Ceylan, Prof. Dr. Ali Haydar Kayhan, Dr. Öğr. Üyesi Özge Ersu Çakır, Dr. Öğr. Üyesi Engin Nacaroğlu, Dr. Öğr. Üyesi Halit Coza ile Dr. Arş. Gör. Gökhan İmançlı’nın imzalarının yer aldığı raporda MADO’nun sahipleri Mehmet Sait Kanbur ile Atila Kanbur’a bir kusur atfedilmedi. Yeni raporda, müteahhidin, statik proje müellifinin, belediye proje kontrol birimi sorumlularının ile fenni mesulün asli kusurlu olduğu bildirildi.
Mahkeme Mehmet Sait Kanbur ile Atila Kanbur’un yurtdışı çıkış yasağı şeklindeki adli kontrolünü kaldırdı ayrıca bundan sonra duruşmalara katılma zorunluluklarının da olmadığını bildirildi.
Dava 10 Ekim 2025 tarihine ertelendi.
Manolya Sitesi’nde annesini kaybeden avukat Mustafa Müdüroğlu ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir hukuk garabeti yaşadık. 35 kişinin katili olan MADO’nun sahipleri paranın ve siyasetin gücü ile alınan üçüncü bilirkişi raporunda kusur atfedilmedi. Fotoğraflar, tanık beyanları, önceki iki bilirkişi raporu ve hatta sanıkların dahi kabul ettikleri tadilatlar 58 sayfalık raporda tamı tamına üç cümle ile geçiştirilerek MADO’nun sahipleri hakkında kusur atfedilmedi ve adli kontrol hükümleri kaldırılarak duruşmalardan vareste tutuldu. Bugün mahkeme salonunda hukukun üstünlüğü değil de üstünlerin hukukunun geçerli olduğunu lehlerine gelen ilk raporda adli kontrollerinin kalkmasıyla anlamış olduk” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Kasım 2024’te partisinin il kongresi ve deprem konutları teslim töreni için Maraş’a gitti. Aynı gün Maraş’tan ayrılan Erdoğan’ı, havaalanından deprem davası sanığı da olan MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur uğurladı.
Ayrıca geçen günlerde Atilla Kanbur, Alişan’ın TRT’deki “Alişan İle Hayata Gülümse” isimli programına katıldı.
Maraş’ın ünlü iş insanları olarak bilinen Mehmet Sait Kanbur ve Atila Kanbur’un sahibi olduğu MADO, Gezi direnişi sırasında Taksim’deki şubelerinin kapıları kapatarak eylemcileri dışarıda bırakmıştı. 2014 yılında MADO çalışanları, ellerinde tuttukları ‘Oyumuz sana helal olsun, MADO çalışanları’ yazılı pankart ile AKP’ye destek vermişti.
BirGün
Deprem felaketinden sonra depremzedeler bir de su baskını yaşadı46 izlenme
CHP'li Ağbaba, AKP'li milletvekilini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ispiyonladı. "gizli gizli içiyorsun"37 izlenme
Ev sahibi seçimi değişti! Hedefleri artık aileler yerine öğrenciler ve bekarlar36 izlenme
Dikili’de özel yurtta çocuklara cinsel istismara 53 yıl hapis cezası!190 izlenme
Suudi Arabistan ve Emirlikler’den Türk müteahhitlere de boykot!91 izlenme
Putin'in 'durdurulamaz' füzesi Ukrayna'yı vurdu! Gökyüzünü yarıp gidişi görüntülendi58 izlenme
Yandaş TGRT'den çok konuşulacak Mansur Yavaş haberi! Projeye övgü dolu sözler!82 izlenme
Helallik isteyen Erdoğan’a depremzededen tepki! “Helalleşmeye ancak özür dilenerek başlanır. Adıyaman halkından üç gün özür dile bakayım”55 izlenme
Yapılan bu anket iktidarı zora sokacak! Vatandaşın asgari ücret beklentisi ortaya çıktı
Erdoğan'dan skandal açıklama: "Kapımız Suriye'den ve Lübnan'dan gelecek mültecilere açık"
İstanbul’da enflasyon fırladı
Tunç Soyer hapishane koşullarını anlattı: En güzel yanı şafak operasyonu ile evinizin basılmaması