Milyonlar asgari ücrette yeni rakamı merakla bekliyor. Masada işçi tarafını temsil eden Türkİş’in bu yılki talebi 29 bin 583 lira oldu. Hükümet ve işveren temsilcilerinden ise bir rakam telaffuz edilmedi. 2024 yılı için belirlenen 17 bin 2 liralık tutar sadece 3 ay açlık sınırına direnebilmiş nisan ayında ise altında kalmıştı. Kredi kartı ve kredi harcamaları da giderek yükseldi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine bankalara olan borç her hafta artış gösterdi. Yılın başından bu yana bankalara olana bireysel kredi ve kredi kartı borcu 1 trilyon 51 milyar 455 milyon lira arttı. Ocak ayının ilk haftasından 2 trilyon 689 milyar 608 milyon lira olan borç aralığın 2. Haftasında 3 trilyon 741 milyar 63 milyon liraya yükseldi.
BDDK’nın verileri arasında borçluluktaki artış hızı da dikkat çekti. Ocak ayının ilk haftasında 2 trilyon 689 milyar lira olan borç şubat ayında 2 trilyon 780 milyar liraya yükseldi. Yani ocak ayı boyunca bankalara olan borçluluktaki artış 90,6 milyar lira oldu.
Yılın sonuna gelindiğinde ise kasım ayının ilk haftasında 3 trilyon 562 milyar lira olan borç aralığın ilk haftasında 3 trilyon 689 milyar liraya yükseldi. Yani kasım ayında borçluluktaki artış 127 milyar lira olarak gerçekleşti.
Yılın ilk haftasında 983 milyar lira olan ihtiyaç kredi oranı ise son açıklanan veriye göre 1 trilyon 399 milyar liraya yükseldi. Yani sadece bireysel ihtiyaç kredisindeki borçluluk 416 milyar lira artış gösterdi.
Ticari ve bireysel olmayan kredi türlerinde de artış dikkat çekti. Bu alanda yılın ilk haftasında 8 trilyon 972 milyar lira borç bulunurken son açıklanan veriye göre borç 11 trilyon 899 milyar liraya yükselmiş durumda.
Gerçek Gündem
Asgari ücrette ezber bozan çıkış: İş dünyası 'yeni model' istiyor12 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 31.712 yeni vaka tespit edildi, hasta sayısı 558.517'ye, can kaybı 15.531’e yükseldi!73 izlenme
Sputnik V aşısını Türkiye'de üretecek firmanın sahibi de AKP’li çıktı!97 izlenme
İşsizlik rakamları açıklandı: İşsiz sayısı arttı ama işsizlik oranı düştü!97 izlenme
YSK'dan yeni karar! 57’ye yükseldi314 izlenme
269 kişiye mezar olan Rönesans Rezidans’ın müteahhidi: "Çökmedi, yan yattı"46 izlenme
Bilal Erdoğan'ı böyle selamladı! 'Sayın Bilal Erdoğan beyefendi hazretleri'923 izlenme
Sedat Peker işaret etmişti: İfşalarla ilgili soru soran eski bakana ‘hakaret’ soruşturması!63 izlenme
AKP’li başkan Hizbullahçılara affı böyle savundu “Biz affetsek Allah affetmez”
İtibardan tasarruf etmiyorlar, ihaleyi de AKP'li adaya veriyorlar: 122 milyonluk ihale AKP’li adaya verildi!
Yeni kurulan şirkete parayı Ziraat akıttı! Kalyoncu'ya yatırım torpili mi?
Ekonominin bir ağır topu daha isyan bayrağını çekti: "41 yıldır ben böyle bir ekonomik buhran görmedim"