10Haber'deki yazısında, Gaye Erkan'ın yakın zamanda başkanlıktan ayrılacağının konuşulduğunu yazan Sağlam, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Erkan’la ilgili rahatsızlıkları olduğu, Erkan’ın yakın zamanda ayrılmak zorunda kalacağı personel arasında yoğun olarak konuşulmaya başladı" dedi.
Sağlam'ın yazısı şöyle:
Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan’ın Ahmet Hakan’a verdiği röportaj kamuoyunda büyük yankı uyandırırken sonrasında işlerin değiştiği anlatılıyor. Son olarak dün Sözcü Gazetesi’nde çıkan bir çalışanın Erkan’ın babası tarafından istenen görevi kabul etmediği için görevden atıldığı haberi bardağı taşıran son damla gibiydi. Ardından bir süredir kulislere yayılan, özellikle ailesinin Merkez Bankası’nda ofis edinip personel işlerine karıştığı söylentileri de art arda basına yansımaya başladı.
Olay yaratan Ahmet Hakan röportajından sonra bürokrasinin yanı sıra AKP çevrelerinde de homurdanmalar başladığına şahit olmuştum. Röportajın ardından özellikle Erkan’ın babasının İstanbul ve Ankara’daki Merkez Bankası ofislerinde sürekli bankanın işlerine karıştığı anlatılmaya başladı. Kendiliğinden inisiyatif alıp, birçok konuda personele sözler verip yaptırdığı sıkça konuşulur oldu.
Aile işin içinde
Merkez Bankası çalışanlarının bir kısmının bundan memnun olduğu da duyuluyordu. Örneğin İstanbul’daki Merkez Bankası binasının pencereleri bile olmayan bir bölümünde çalışan personelin başkanın babasına durumlarından yakındığı, babasının bildirmesi üzerine de başkanın aldığı kararla aynı birime uzaktan çalışma hakkı tanındığı, mağduriyetin giderildiği söyleniyordu.
Bu örnekte de görüldüğü gibi baba ve annesinin emzirmesi gereken küçük çocuğa bakmak üzere gerek Ankara’da, gerekse İstanbul’da sürekli başkanın yanında olduğu, makam katlarında kendilerine özel bölümler tahsis edildiği, özellikle babanın personelle sıkı temas içinde olduğu belirtiliyordu.
Babanın bankanın kurumsal işlerine dahil olduğu, personele verdiği sözlerin aynen yerine getirildiği anlatılıyordu.
Gaye Erkan’ın yeni gelen başkan yardımcıları yani kendi yönetim ekibiyle de uyumlu çalışmadığı yolunda birçok söylenti var. Başkan Erkan’ın yardımcılarının alanlarındaki faaliyetleri hakkında bile kendisinden izin almalarını istediği, yönetim kademesinde tartışmalar yaşandığı da anlatılanlar arasında.
Başkanın olayla ilgili açıklaması
Bu satırlar yazılırken Başkan Gaye Erkan sosyal medya kanalıyla bir açıklama yaptı. Açıklama aynen şöyle: “Son günlerde şahsım ve ailemi hedef almak suretiyle bankamıza yönelik güven bozucu, kasıtlı ve gerçeklerle bağdaşmayan haberler dolaşıma sokulmuştur. ABD’de ekonomi ve iş dünyasının önemli isimleriyle gerçekleştirdiğimiz ve son derece verimli geçen görüşmeler sırasında öğrendiğim bu asılsız iddialar karşısında şaşkınlığımı ve üzüntümü kamuoyu ile özellikle paylaşmak isterim.
Şahsımı ve Bankamızı itham eden asılsız haberler asla kabul edilemez niteliktedir. Sorumlular hakkında gerekli yasal haklarımı kullanacağım.”
TCMB personelinin bir bilgisi yok
Bu yazı öncesinde soruşturduğumda Başkan Gaye Erkan’ın son günlerde merkez bankası personeli tarafından görülmediğini, ama nerede olduğu konusunda bilgi olmadığını öğrenmiştim. Sorduğumda üç başkan yardımcısı ve ilgili personelin Türkiye’de olduğunu da söylediler. Ayrıca Başkan Gaye Erkan’ın 1011 Ocak toplantıları öncesinde yılbaşında ABD’ye gittiğini de öğrendim.
Başkan’ın bu açıklaması büyük ihtimalle New York toplantısından sonra ABD’de kalmaya devam ettiğini de gösteriyor. Başkan Gaye Erkan’ın “ekonomi ve iş dünyasıyla yaptığı görüşmeler sırasında haberi öğrendiğini” söylemesi baştaki duyumumun ispatı oldu. Ancak garip olan, bir Merkez Bankası Başkanı’nın 18 gündür ABD’de olması ve bunun ilgili kesimler tarafından bile bilinmemesi.
Ankara’daki hava kötü
Şahsen Ahmet Hakan röportajı öncesinde gelen, sonrasında ise epeyce yoğunlaşan söylentileri haber yapmaktan çekindim. Çünkü hem çocuk nedeniyle kişisel bir konuda, hem de röportaj sonrası bu yoğun akışın kasıtlı olabileceği konusunda endişeler duydum. Sözcü gazetesinin haberi CİMER kayıtlarını da içeren somut bir haberdi. Bu haber sonrası tam anlamıyla çarşı karıştı ve söylentilerin iyice arttığını gördüm. Soruşturmalarımda Başkan Gaye Erkan’ın ve özellikle babasının kurumsal işlere bu kadar karışmasının yarattığı rahatsızlığın had safhaya ulaştığına şahit oldum.
Özetle konu Ankara’da en üst seviyede rahatsızlık yaratmış durumda. Bu haberlerin sadece başkanın kendisine değil, Merkez Bankası’na da, uygulanan programa da darbe vurduğu çok açık.
Kişisel tahminim o ki seçimlere kadar bu konular sumen altı edilmeye çalışılsa da, Başkan Gaye Erkan’ın yılın ikinci yarısını başkan olarak görme ihtimali çok azalmış durumda. Bunu tahmin olarak söylerken Cumhurbaşkanlığı’nın seçimlere rağmen “daha önceden ayrılsın” gibi bir karar verme ihtimali olduğunu da söylemeliyim.
KRT
Sedat Peker'den Emre Olur açıklaması: 'Bedel ödenecekse en önde olmak isterim'44 izlenme
Engelli kıza cinsel istismar ile ilgili iddianame kabul edildi!266 izlenme
Avukatın etek boyuna takan hakim, daha önce de avukat yumruklamış253 izlenme
Antalya’da ‘Milliyet farkı ücreti’ alan otele inceleme31 izlenme
AKP’li Yıldız ile Bilal Erdoğan arasındaki ‘yer kapatma’ sohbeti haberlerine erişim engeli!202 izlenme
Che Guevara, İsmail Kahraman'a cevabını 50 yıl önce vermiş !806 izlenme
Bursa'da çevre felaketi! Maden tesisinin atık barajı çöktü, kimyasal atık doğaya karıştı!16 izlenme
Domuz bağıyla cinayet ve satırla yaralama... 4 Hizbullahçı daha serbest bırakıldı!46 izlenme
Yanıt verecek bir yetkili aranıyor: Bir daireye 727 seçmeni nasıl sığdırdınız?
Putin talep etti, AB acil toplandı! Teklifi reddettiler
Suriyeliler Türkiye’de kalsın diye harcanan paranın yüzde kaçını Türkiye ödedi? Şok rakam!
Rantın son kurbanı belli oldu: Antalya'nın sahilini 5 yıldızlı beton yapacaklar