Kriz sağlık çalışanlarını vurdu. Stajyerin yemekleri kaldırıldı.
Ekonomik krizin sağlık sistemine etkileri nedeni ile kamu hastanelerinde görev yapan binlerce sağlık çalışanına döner sermaye katkı paylarının ödenmediği, bazı hastanelerde de stajyer öğrencilerin yemeklerinin de kaldırıldığını belirtildi. Genel Sağlık İş Sendikası Başkanı Zekiye Bacaksız, “Çökmekte olan sağlık sistemi için acil çözümler gerekmektedir. Alınacak önlemler konusunda geç kalınması durumunda sağlık hizmetlerinde ciddi aksamalar yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Yurttaşın sağlığı için hizmet veren sağlık çalışanları bir de açlık ile sınav vermektedir” diyerek gelinen noktayı özetledi.
İlaç bulunmayacak
Bacaksız, dövizdeki yükseliş nedeniyle ithal tıbbi teknolojik ürün ve ilaçların temininde ilerleyen günlerde ciddi sıkıntılar yaşanabileceği konusunda hükümeti uyardıklarını anımsatarak, bu ekim ayıyla ekonomik krizin, sağlık sisteminde kendini gösterdiği vurgulandı.
Geçen günlerde Ordu Devlet Hastanesi’nde kalp damar cerrahi ameliyatlarında, acil durumlar dışında ameliyat yapılmamasının istenmesi yaşanan sıkıntının yalnızca yazıya dökülmüş bir örneği olduğunu kaydeden Bacaksız, “İthal edilen tıbbi teknoloji, tıbbi sarf ve ilaçların fiyatlarındaki artış nedeniyle kamu hastanelerinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bazı kamu hastanelerinde ithal tıbbi teknolojik ürünlerin temin edilememesi nedeniyle ameliyatlar durma noktasında gelmiştir” dedi. Kamu hastanelerinin en büyük kaynağının döner sermaye geliri olduğunu anımsatan Bacaksız “Hastane giderlerindeki (personel ödemeleri bakanlık katkı paylarıbakım onarım maliyetleritıbbi cihaz, malzeme ve ilaç alımları gibi) artış yüzünden döner sermaye sistemi tıkanma noktasına gelmiştir. Kamu hastaneleri, sağlık çalışanına döner sermaye katkı paylarını ödeyemez hale gelldi. Hak ettikleri döner sermaye katkı paylarını alamayan, düşük sabit ücrete mahkûm edilen sağlık çalışanları, ekonomik kriz altında ezilmekte” dedi.
Aksamalar kaçınılmaz
Ekonomik nedenlerde 1 Ekim’den itibaren bazı kamu hastanelerinde staj yapan sağlık meslek lisesi, sağlık meslek yüksekokulu ve tıp öğrencilerine yemek verilmediğini iddia eden Bacaksız, “Şehir merkezilerinin uzağında yer alan hastanelerde staj yapan öğrenciler, kendi imkânları dâhilinde de yemeğe ulaşamamakta, açlık ile sınav vermektedir. Bugün ekonomik kriz ‘işletme mantığı’ ile hareket eden hastaneleri de vurdu. Önlemler konusunda geç kalınması durumunda sağlık hizmetlerinde ciddi aksamalar yaşanması kaçınılmaz olacak” diye konuştu.
http://www.yurtgazetesi.com.tr/yasam/krizsaglikcalisanlarinidavurduh112296.html
Bursa Büyükşehir 'AKP AŞ'ye dönmüş! AKP'li ilçe başkanlarının görev yaptıkları belediye şirketleri!101 izlenme
Kızılay'da skandal bitmiyor: İhaleyle prefabrik yapı satmış25 izlenme
Cezaevi koşullarında durumu kötüleşiyor: Mehmet Murat Çalık için acil tahliye çağrısı12 izlenme
AKP kurultayına katılan vatandaştan pes dedirten sözler! 'Tayyip'in olduğu yerde korona bile olmuyor'96 izlenme
Karneyle ilaç alma dönemi yakındır! “İlaç yokluğu toplumsal krize dönüştü”34 izlenme
Kanal İstanbul'a devlet garantisi verildi!40 izlenme
Uludağ’da 37 tesisin yarıdan fazlasının yangın güvenliği yok19 izlenme
Millet Bahçesi’nin yerinde yeller esiyor!29 izlenme
Avrupa Merkez Bankası (ECB) en önemli üç faiz oranını 25 baz puan artırdı
Kendisini Mesih ilan eden Hasan Mezarcı, Düzce'deki evinde beraberindekilerle birlikte Noel'i kutladı
Arjantin'in yeni aşırı sağcı başkanı Javier Milei kim?
AKP'nin Yeliz'i, Kılıçdaroğlu'nu araba yapamamakla suçladığı tv yayınını 'Öyle bir yayın yok,öyle bir yayına ihtiyaç da yok !' diyerek inkâr etti !