Türkiye, doğalgaz ihtiyacının büyük bir bölümünü ithalat yoluyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. 2023 yılının ilk dokuz ayında, toplam 35,066 milyar standart metreküp (sm³) doğalgaz ithalatı gerçekleştirilirken, yurt içi üretim yalnızca 1,566 milyar sm³ seviyesinde kaldı. Ülke genelindeki toplam tüketim ise 37,968 milyar sm³ olarak belirlendi.
Karadeniz'deki doğalgaz rezervleri, yerli üretimi artırmakla birlikte, hâlâ beklenen düzeyde bir katkı sağlamış değil. Geçtiğimiz yıl 415,57 milyon sm³ olan üretim, bu yıl 1,566 milyar sm³'e yükseldi. Ancak, ithalat miktarındaki azalmaya rağmen, fiyatlardaki artış devam ediyor.
İbrahim Kahveci'nin Dünya Gazetesi'nde yer alan haberine göre, 2023 yılı başında 10 doların altına gerileyen doğalgaz fiyatları, Mayıs ayında 10,1 dolara yükseldi. Bu artış, yıl boyunca devam etti ve Eylül ayında fiyatlar 11,8 dolara, Ekim'de 12,9 dolara, Kasım ayında ise 13,9 dolara çıktı. Bugün itibariyle fiyatlar, uluslararası piyasalarda uzun vadeli denge seviyesi olarak kabul edilen 10 doların çok üzerinde seyrediyor. Geçen yılın seviyelerinin altında olmasına rağmen, fiyatlardaki yükseliş eğilimi dikkat çekiyor. Artan enerji maliyetleri, yerel tüketiciler için endişe verici bir tablo yaratıyor.
Kahveci, uluslararası piyasalarda yaşanan fiyat artışlarının yerel doğalgaz faturalarına yansımasının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. İthalat maliyetlerindeki artışın, yerel tüketicilere daha yüksek faturalar olarak döneceği öngörülüyor. Bu durum, hane halkı bütçelerinde ek bir yük oluşturabilir. Türkiye'nin doğalgazda dışa bağımlılığını azaltacak uzun vadeli politikalar ve alternatif enerji kaynaklarına yönelimi, enerji sektöründeki dalgalanmaların etkisini hafifletebilir. Ancak, kısa vadede artan fiyatlar özellikle kış aylarında tüketiciler üzerinde ciddi bir baskı yaratabilir.
Sözcü
Cumhuriyet tarihinde ilk: Çift haneyi gördü44 izlenme
İmamoğlu’ndan ‘Taksim Meydanı’ açıklaması: Gezi ruhunun şekle gelmiş hali!130 izlenme
Ekonomist Atilla Yeşilada: "Daha fazla vergiye hazır olun"52 izlenme
İktidara Sedef Kabaş tepkisi: "Korkunuz arttıkça zulmünüz artıyor"61 izlenme
CHP'li Tanal 2 yıl önce sel için bu uyarıyı yapmış, AKP'li isimler dalga geçmiş77 izlenme
ABD/İsrail-İran savaşında 6'ncı gün geride kaldı: Washington ve Tel Aviv savaş suçlarına tam gaz devam ediyor25 izlenme
Karahan, TÜİK'i kurtarmak isterken gerçeği itiraf etti: İkinci iş arayanların sayısı artmış43 izlenme
MHP'de istifa depremi! 'Ne oyun olursa olsun susturamayacaklar'30 izlenme
Rusya-Ukrayna savaşından en acı fotoğraf geldi: Bir aileyi yok ettiler...
Fatih Altaylı'dan olay sözler! "Bana göre özellikle trafik sıkışsın diye yol kesiyorlar. Metroda yürüyen merdiveni bozan onu da yapar"
Menzil tarikatı lideri İzmir'deki 'tövbe mitingini' anlattı: "Artık ip yetmez oldu. O yüzden artık ip atılmıyor, sözlü olarak sultanımızın söylediğini tekrarlıyorlar"
Narin’in ismi Konak’ta yaşayacak