Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in ABD'nin kredi notunu düşürmesi, bugün küresel piyasalarda yankılanan en önemli gelişmelerden biri oldu.
ABD'nin uzun vadeli kredi notunu tam not olan “AAA”dan “AA+”ya düşürüren Fitch, ülkenin kredi not görünümünü negatif izlemeden durağana çevirdi.
Fitch'ten yapılan açıklamada, ABD'nin notunun düşürülmesinin gelecek 3 yıl içinde beklenen mali bozulmayı, yüksek ve büyüyen genel hükûmet borç yükünü ve tekrarlanan borç limiti açmazlarıyla son dakika kararlarında kendini gösteren benzer nottaki emsallerine göre yönetişim erozyonunu yansıttığı kaydedildi.
ABD’nin kredi notunu tarihte ilk kez, 5 Ağustos 2011 tarihinde bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Standard & Poor’s (S&P) indirmişti. S&P’nin ABD’nin notunu “AAA”dan “AA+”ya indirmesi sonrasında ABD’de hisse senedi piyasasında “kara pazartesi” vakası yaşanmıştı.
ABD merkezli üç büyük kredi derecelendirme kuruluşundan sadece Moody’s, ABD’nin notunu “AAA” seviyesinde tutuyor.
ABD’nin kamu borcu, geçen ay ilk kez 32 trilyon dolar seviyesini aşmıştı. ABD’nin gayri safi milli hasılası ise yaklaşık 26 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.
ABD küresel rezerv para olan doların sahibi olduğu için, kredi notu indiriminin piyasalarda ciddi bir etkisi olması beklenmiyor.
Fitch, Moody’s ve S&P nezdinde tam kredi puanına (AAA) sahip dünyada 9 ülke bulunuyor.
Bu ülkelerin isimleri şöyle: Almanya, Avustralya, Danimarka, Hollanda, İsveç, İsviçre, Lüksemburg, Norveç, Singapur.
S&P ve Moody’s tarafından tam notla derecelendirilen Kanada, Fitch’ten AA+ notunu almıştı.
Türkiye’nin kredi notu ise, Fitch ve S&P tarafından 15. kademe ve “yüksek derecede spekülatif” olarak adlandırılan “B” seviyesinde; Moody’s tarafından ise 16. kademe ve yine “yüksek derecede spekülatif” olarak adlandırılan “B3” seviyesinde tutuluyor.
Türkiye gibi döviz cinsi borcu yüksek gelişmekte olan ülkeler açısından kredi notu kritik önem taşıyor.
Sözcü
İngiltere, Husileri Kızıldeniz'deki saldırıları durdurmaları konusunda uyardı: 'Doğrudan harekete geçmeye hazırız'25 izlenme
Dolardan '10 büyükelçi' rekoru! 9.76'yı gördü!58 izlenme
Sefalet Yüzyılı... Okul çantası ve kıyafet alınamayan çocuğun annesine bakışı yürekleri sızlattı31 izlenme
Araplar "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz" tezahüratlarını müzikle bastırmaya çalıştı!47 izlenme
Bakan Işıkhan: 28 Mart itibarıyla emeklilerin promosyonları hesaplara yatacak28 izlenme
Adliyede rüşvet çarkı! Cezaları erteleyip dosyaları kapatmışlar: 22 şüpheli gözaltında13 izlenme
Vatandaşlar 1 kilo et için erkenden yollara düşüyor: "Yıllarca ülkeme hizmet ettim, bunu mu hak edecektim?"33 izlenme
Öğrenciyi dersten çıkarıp koridorda tekme tokat dövdü! Gözaltına alınan öğretmen serbest bırakıldı!68 izlenme
AKP’li isim: Bizim cenahın Ekrem İmamoğlu ile ilgili yaptıklarından rahatsızım’
CHP Manisa vekili Yıldız Tur Biçer 'Konuşan askerler tehdit ediliyor. Disiplin soruşturması açılacak haberi geliyor'
Avrupa Birliği, tarım ürünlerini 'zehirli' diyerek Türkiye'ye geri gönderiyor!
VakıfBank’tan 3 milyar TL’lik net kâr